Megvolt az első békés Kendernap

2005.05.08. 21:25
A látványos rendőri biztosítás miatt a demonstráció megzavarására készülő Lelkiismeret 88 Csoport tagjaiban most nem termelődött adrenalin. A kétezer demonstráló békésen heverészett, miközben Pettkó András MDF-es képviselő eperfagyival küzdött az álboldogság ellen.
"Tüntetés a büntetés ellen!" - a Kendermag Egyesület a Million Marijuana March nemzetközi kampány részeként ezzel a szlogennel hirdette meg demonstrációját a margitszigeti Nagyrétre, ahol olyan 1500-2000 ember békésen heverészve tiltakozott a Büntető törvénykönyv kábítószer-fogyasztókat szabadságvesztéssel fenyegető passzusai ellen.

Mások gyülekezési szabadságának ellenségei


Klikk a képre!

Az előzmények azonban nem könnyed vasárnap délutáni ejtőzést ígértek. "Ne minden virág virágozzék!" - válaszolta honlapján a Lelkiismeret 88 Csoport, és azt ígérte: "képviseltetni fogja magát az eddig már eredményesen fellépő Lecso-kommandóval". (Ők voltak azok, akik 2003. május elején a Vörösmarty téren - a keményebb tárgyak mellett - tojással és paradicsommal dobálták meg a fellépőket.)

Most sem az tarthatta vissza őket, hogy - mint a BRFK tájékoztatta a csoportot - három évig terjedő szabadságvesztéssel járhat, ha erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozzák a Kendermag Egyesület demonstrációját, hanem a rendőri biztosítás. A rendőrség kétszeres fémkordonnal kerítette be a Nagyrétet, a kettős ketrecet pedig vagy 150 rendőr vette körül. Így régi ismerőseink szomorúan álldogáltak odakint. "Ma itt bennünk nem termelődik adrenalin" - ezt olvastam ki szemükből.

Hajós András keménydrogos

"Örülök, hogy kétes értékű televízió műsorokban szerzett hírnevemet egy jó ügy szolgálatába állíthatom" - kezdte a demonstráció műsorvezetője, Hajós András, majd keménydrogozásba kezdett a színpadon.

Konyakkal elért másnaposságát gyógyítandó sörrel kezdte, kávéval folytatta, majd cigarettára gyújtott, és kamaszkori verekedőstörténetekkel demonstrálni kezdte az Alkotmánybíróság tételét, mely szerint kultúránk megtanult bánni az alkohollal.

Eperfagyival az álboldogság ellen
Ingyen osztott eperfagyival tüntetett az "SZDSZ holdudvarába tartozó Kendermag Egyesület" ellen az Ifjúsági Demokrata Fórum színeiben Pettkó András MDF-es honatya a Nagyrét közelében, fél négykor. A tévés stábokkal, fotósokkal együtt közel harminc főt vonzó sajtótájékoztatón elhangzott, hogy "a marihuána az álboldogság, az eper pedig a valódi boldogság életérzése". Kiderült: a szigorú törvényi szabályozást követelő MDF és az IDF közös javaslatot tesz arra, hogy kormányzati szinten a jövőben semmiféle kábítószert ne legalizáljanak, viszont fordítsanak ötszázmillióval többet prevenciós programokra, kezelésekre.

Míg szól a Korai Öröm és az Anima Sound System, az akcióra készült fotósok unottan gyártják az életképeket. A rengeteg kisgyerekes és kutyás jelenet között már komoly esemény egy-egy táblát tartó ember. Még Zutyu kollégát is megkérték, ugyan fogja már nekik egy darabig "A fű isten ajándéka" feliratút, mert tulajdonosa megunta a fényképeszkedést.

A beismerő vallomás nem elég

A legfontosabb információt Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke osztotta meg a közönséggel. A rendőrség eddig nyolc esetben hozott nyomozást megtagadó határozatot az önfeljelentők ügyében. Eszerint a kábítószer-fogyasztás beismerése nem elegendő a megalapozott gyanúhoz és az eljárás megindításához, ezért a leadott vizeletmintákat meg sem vizsgálták. Csak a gyanúsítás után vehetnek igénybe szakértőt.

De ekkor felmerül a kérdés, jogszerű-e a rendőrség eljárása, amikor a partikon és diszkókban vizeletmintát vesznek, és ha pozitív, akkor eljárást indítanak.