Nem nyomoznak az összes önfeljelentő ellen

2005.05.05. 13:39
A Kendermag Egyesület által indított polgári engedelmességi mozgalomhoz csatlakozottak közül többen kaptak a rendőrségtől nyomozást megtagadó határozatot. A rendőrök annak ellenére nem látták bizonyítottnak a kábítószerfogyasztást, hogy az aktivisták feljelentették magukat és vizeletük is rendelkezésre áll.

Rendőrségi készülődés a vasárnapi kendernapra
A Kendermag Egyesület május 8-án, vasárnap délután négy órától, a margitszigeti Nagyréten kendernapot tart. A rendezvény szervezői így kívánnak tiltakozni a drogfogyasztók büntetése ellen, írja közleményében az egyesület, amelynek információi szerint "szélsőséges emberek" akarják megzavarni a rendezvényt. Úgy tudjuk, hogy a rendőrség a kendermagosoktól 150 méterre jelölte ki az ellentüntetők rendezvényének helyszínét. Bővebben> >
A Budapesti Rendőr-főkapitányság számos kenderaktivista ügyében megtagadta a nyomozást, értesült az Index. A rendőrök indoklása szerint nem bizonyított, hogy bűncselekmény történt.

Egyéb adatot nem közöltek

A XIII. kerületi kapitányság annak ellenére nem nyomoz, hogy az aktivisták feljelentették magukat, mert kábítószert fogyasztottak. A rendőrök indoklása szerint a magukat feljelentők állításuk igazolására vizeletmintát adtak, "cselekményükkel kapcsolatban egyéb információt nem közöltek", így "a bűncselekmény gyanúja hiányzik".

A rendőrség szerdán arról tájékoztatta az Indexet, hogy csak a fővárosban 23-an jelentették fel magukat, és tíz esetben nem indítottak nyomozást.

Törvénytelen vizeletkényszer

Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnöke szerint a rendőrség indoklása ékes bizonyítéka annak, hogy a rendőrségi razziák törvénytelenek. A nyomozást megtagadó határozatban ugyanis a rendőrök úgy fogalmaznak, hogy "a leadott vizeletminták szakértői vizsgálata nem történt meg, mivel szakértő alkalmazására nyomozás elrendelése nélkül nincs lehetőség".

A TASZ álláspontja szerint a razziákon és három kendermagos ellen a rendőrök éppen ezzel ellentétes logikát alkalmaztak, hiszen azután kezdtek nyomozást, hogy vizeletmitából kábítószer jelenlétét állapították meg.  • Hírek
  • Személyi kölcsön