Meggyanúsították a Kendermag Egyesület vezetőit

2005.05.04. 13:57
Gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség szerdán a Kendermag Egyesület két önfeljelentő aktivistáját, mert a vizeletmintájuk pozitív eredményt mutatott. A rendőrség tájékoztatása szerint Budapesten eddig huszonhárom önfeljelentés érkezett a hatósághoz, ezek közül tíz esetben nem, tizenhárom ügyben pedig elrendelték a nyomozást. A kendermagosok vasárnap a Margitszigeten tüntetést szerveznek a drogfogyasztók büntetése ellen.

Csak Budapesten eddig huszonhárman adták fel magukat a Kendermag Egyesület felhívása nyomán a rendőrségen, jelezve, hogy az utóbbi időben füvet szívtak. A szervezet azért indította polgári engedelmességi mozgalmát, mert megelégelte, hogy a hatóságok újra drograzziákat tartanak, amelyekkel elsősorban a fogyasztókat tudják felelősségre vonni, a terjesztőket azonban nem.

XIII. kerület

A rendőrség a huszonhárom önfeljelentő közül tizenhárom ellen indított nyomozást, tíz esetben pedig megszüntette az eljárást, tudta meg az Index a BRFK kommunikációs osztályától. A nyomozásokat jellemzően a XIII. kerületi rendőrkapitányságra bízták.

E rendőri szervnél hallgatták ki szerdán gyanúsítottként a civilszervezet első két önfeljelentő alapítóját. Felső László, a Kendermag Egyesület elnöke az Indexet arról tájékoztatta, hogy társával együtt nem tett újabb vallomást, kihallgatásuk és meggyanúsításuk pedig azután történt, hogy vizeletmintájuk pozitív lett: azaz kimutathatóan füvet szívtak önfeljelentésüket megelőzően. A toxikus szakértő jelentése ugyanakkor nem tudta megállapítani, hogy mikor és milyen mennyiségű kenderszármazékot vettek magukhoz az aktivisták.

Az egyesület tájékoztatása szerint a polgári engedelmességi mozgalom vasárnap újabb fejezetéhez érkezik: délután négytől, a Margitszigeten, a Nagyréten tüntetést tartanak a drogfogyasztók rendőri üldözése és törvényi büntetése ellen. A rendezvény műsorvezetője Hajós András lesz, fellép a Korai Öröm, az Anima Sound System és dj Palotai. A szervezők ígérete szerint vasárnap újabb demonstratív akcióra lehet számítani.  • Hírek
  • Személyi kölcsön