Klaudia
0 °C
12 °C

Hírességek szolidarítási mozgalma a kenderaktivistákkal

2005.04.06. 12:53
Folytatódott a Kendermag Egyesület polgári engedelmességi mozgalma, szerdán ismét tucatnyian jelentették fel magukat a rendőrségen, hogy akciójukkal rávilágítsanak: nem értenek egyet azzal, hogy a drogfogyasztókat bűnözőnek tekintik. Szerdán számos híresség lépett be az egyesületbe, hogy szolidarításukról biztosítsák a a mozgalomhoz csatlakozókat.

Tovább bővült a Kendermag Egyesület által meghirdetett polgári engedelmességi mozgalom (pem), közölte Juhász Péter szóvivő, aki szerint olyanok is feljelentették már magukat, akik nem veszik igénybe az egyesület infrastruktúráját, hanem közvetlenül a rendőrségnek küldenek levelet. Szerdán ismét tucatnyian jelentették fel magukat, hogy drogot fogyasztottak, közülük kilencen közvetlenül az ORFK Teve utcai központjában jelentkeztek.

Sztárok szolidarítási akciója

Nem bűnözők
A Kendermag Egyesület két hete hirdette meg polgári engedelmességi mozgalmát, amelynek lényege, hogy azok, akik életükben fogyasztottak már kábítószert, jelentsék ezt be a rendőrségen. Az akcióval az egyesület célja az, hogy ráirányítsa a figyelmet, miközben a rendőrség óriási összegeket fordít a drogfogyasztók üldözésére, addig kábítószerterjesztők üldözésére alig marad energiájuk. Juhász Péter szerint ez azért furcsa, mert a rendőrök többsége és a politikusok szerint sem szabad bűnzőknek tekinteni a kábítószerfogyasztókat. Bővebben> >

Az egyesület közleménye szerint eddig több tucatnyian csatlakoztak a mozgalomhoz, szerdán pedig országos ismertségű művészek, előadók léptek be az egyesületbe, hogy szolidarításukról biztosítsák a pem-hez csatlakozókat. Az egyesület közleménye szerint kétszázan csatlakoztak az elmúlt napokban szervezetükhöz, köztük Csiszár Jenő, Erdélyi Dániel, Garas Dániel, Hajós András, Jancsó Miklós, Jutasi Tamás, Konrád György, Mohaman, Müller Péter Sziámi, Paizs Miklós, Palotai Zsolt, Spitzer Gyöngyi 'Soma', Szőke András, Tóth Györgyi, Török Ferenc, valamint az Anima Sound System tagjai. Paizs Miklós szerdán a rendőrségen fel is jelentette magát korábbi drogfogyasztása miatt. A 'Sicratman' néven ismert zenész-előadó gyermekével együtt jelent meg a rendőrségen, mert feleségének egyetemre kellett mennie, így ő vigyázott rá, mondta. Bővebben> > >

Kendermagos csirke

Más közéleti személyekkel együtt Török Ferenc filmrendező támogatását is kérték a Kendermag egyesület alapítói kedden. „Elkeseredett, de őszinte gesztusnak tartom az önfeljelentést” – mondta a rendező, aki támogatása jeleként belép az egyesületbe.

„Épp a kertemben kapirgáltam, mint egy kendermagos csirke, az én kis norvégmintás falumban” – fogalmazott Csiszár Jenő – „amikor egy rokonszenves férfihang keresett telefonon, hogy szimpatizálok-e az egyesület céljaival”. Mint Csiszár mondta, támogatja az egyesület kezdeményezését: nem a drogfogyasztás, hanem a szabadságjogok mellett áll ki. „Szabadságszerető, jogtisztelő magyar állampolgárként azt gondolom, ez egy rossz helyzet, melyen javítani kell” – mondta. Most nem kíván feljelentést tenni maga ellen, de ha "a kezdeményezés sikeréhez szükséges, jelentsék fel nyugodtan, de ezért nem utazik Pestre".

Spicliskedésre buzdítanak

Berlin legalizált
Berlin enyhített a könnyű kábítószerek fogyasztására vonatkozó korlátozásokon, és a marihuána-fogyasztást - tíz gramm tartását - a továbbiakban nem büntetik a városban - adta hírül a Magyar Rádió. A rádió szerint ezzel nyilvánvalóan precedenst teremtenek, és várhatóan Lengyelországban - és az ilyen téren konzervatív keleti német tartományok többségében - is kénytelenek lesznek ezek után lépni.
A szerdai akcióhoz időzítve az önfeljelentők közé keveredett az Ifjú Katolikusok Szövetsége is, amely azt követelte, hogy az önfeljelentők adják fel a rendőrségen azokat a személyeket, akiktől a drogot vásárolták. Juhász Péter az ötletre azt mondta, hogy szeretné, ha az IKSZ csatlakozna a mozgalomhoz, mert ha a törvény nem büntetné a fogyasztókat, akkor tanúként lehetne kihallgatni őket, és vallomástételi kötelezettségük lenne. Így azonban - gyanúsítottként - csak nagyobb bajba sodorhatják magukat, ha "spicliskednek".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!