Nyomozás indult az önfeljelentő kenderaktivisták ellen

2005.03.25. 14:16
Noha vizeletminta még nincs, de a rendőrség nyomozást rendelt el a Kendermag Egyesület három tagja ellen kábítószerrel való visszaélés miatt, mert az aktivisták szerdán bejelentették a rendőrségen, hogy az utóbbi két évben több alkalommal is fogyasztottak marihuánát.

Kábítószerrel való visszaélés vétsége miatt indított nyomozást pénteken a XIII. kerületi rendőrkapitányság a Kendermag Egyesület három tagja ellen - mondta Csontos Stefánia, a BRFK szóvivője.

Polgári engedelmességi mozgalom

A TASZ támogatja a kendermagosokat
A Társaság a Szabadságjogokért álláspontja szerint "a Kendermag akciója rendkívül fontos kérdésre irányítja rá a figyelmet", hogy hazánkban évek óta ellentmondás feszül a Nemzeti Drogstratégiában megfogalmazott célok, és a rendőrség drogfogyasztók ellen irányuló akciói között. "Miközben kormánypárti és ellenzéki politikusok rendre kijelentik, hogy a drogfogyasztókat nem bűnözőnek, hanem segítségre szorulóknak kell tekinteni, a mindennapi gyakorlat szintjén a rendőrség az egyszerű fogyasztók ellen folytat háborút, úgy az utcai igazoltatások, mind a közelmúltban újrakezdett szórakozóhely-razziák során. A TASZ ezért támogatja a Kendermag Egyesület kezdeményezését, és a magukat feljelentőket ingyenes jogi tanácsadással segíti Drog-jogsegélyszolgálata keretei között.
Az ügy előzménye, hogy kábítószerrel való visszaélés miatt a civilszervezet három aktivistája szerdán feljelentette önmagát. Juhász Péter akkor közölte polgári engedelmességi mozgalmuk célja, hogy a hatóságok ne a fogyasztókat vegyék célba akcióikkal. Juhász emlékeztetett arra, hogy a drograzziákkal túlnyomórészt a fogyasztókat fülelik le a hatóságok, a terjesztők alig akadnak fenn a rostán egy ilyen akció során.

Nem gyanúsítottak

A rendőrségi szóvivő jelezte, hogy a nyomozást el kellett rendelniük, ellenben a kendermagosok csak akkor lesznek gyanúsítottak, ha pozitív lesz a vizeletmintájuk, erre viszont még heteket kell várni. A Kendermag Egyesület tagjai szerdán azt mondták, kellőképpen gondoskodtak arról, hogy pozitív legyen a vizeletmintájuk.

A szóvivő elmondta: a Kendermag Egyesület újabb "polgári engedelmességi mozgalmának" jövő szerdára beígért, délelőtti, Teve utcai önfeljelentő akciójára a rendőrség nem tervez különösebb előkészületeket.