Kígyózó sorok a BKV pénztárak előtt

2009.01.05. 15:53
Hiába próbálkozott több mindennel a BKV, hétfőn, az idei év első munkanapján hosszú sorok alakultak ki a jegypénztárak előtt, ahogyan azt előre sejteni lehetett. A közlekedési cég szóvivője szerint a helyzet így is kedvezőbb, mint tavaly, a csúcs pedig levonul a következő két napban.
Fotó: Huszti István

Hétfőn, az év első munkanapján hosszú sorok álltak szinte egész nap a forgalmasabb BKV-pénztárak előtt, például a Moszkva téren, vagy az Újpesti városközpont megállónál. Előfordult, hogy egy olvasónk több mint fél órát várt, mire megvásárolhatta a bérletét.

Kiricsi Karola, a BKV szóvivője elmondta, hogy a cég készült az előre látható rohamra. A január 5-i első munkanapra tekintettel a bérletek érvényességét január 7-én 24 óráig meghosszabbította. Január 8-ig négy pénztár, a Moszkva téri, az Örs vezér téri, a Boráros téri és a Batthyány téri 0-24 óráig, 27 további, forgalmas területen lévő pénztár pedig 23 óráig tart nyitva.

bkvujpest2

Kiricsi Karola hozzátette, hogy összesen 38 darab jegyárusító mobilbódéban is lehetett bérletet vásárolni, és sokan áttértek már tavaly a hónap közepi bérletvásárlásra is. Ezért úgy ítéli meg, hogy idén a tavaly év eleji helyzethez képest kényelmesebbé vált, kedvezőbb lett a bérletvásárlás, ugyan a hosszú sorban állást nem tudták kiküszöbölni. A csúcs a tapasztalatok szerint január 7-ig tart.

Új bérleteket december 29-től lehet kapni a pénztárakban. Előtte volt néhány nap, amikor némi zavart tapasztalhattak az utasok. Előfordult például, hogy ha valaki 27-én akart volna bérletet venni, akkor bizonyos pénztáraknál nem tudtak adni neki, mert a 2008-asok elfogytak, a 2009-esek viszont még nem érkeztek meg.

Új, 2009-es jegyet egyelőre nem lehet még vásárolni, mert nyomtatják őket. Ezért január 15-ig a régi jegyeket lehet kapni a tavalyi áron, amelyek érvényesek továbbra is. A hónap közepétől kapható új jegyek a metrón kezeléstól egy órás időtartamra érvényesek, tehát át is lehet velük szállni.

Vitézy Dávid, a VEKE szóvivője, a BKV felügyelő bizottságának tagja szerint a felelősség elsősorban a fővárosé, mert nem tudtak dönteni november végén a jegyáremelésről. Így nem tudták időben kinyomtatni az új bérleteket, amelyeket sokan ezért nem tudtak megvásárolni az év végén. (Egy olvasónk jelezte, hogy december 20-án és 29-én is próbálkozott a Ferenciek téri állomáson, hogy elkerülje az év eleji sorállást, de nem kapott bérletet.)

Vitézy Dávid szerint szép gesztus, hogy több pénztár éjjel-nappal nyitva tart, de több helyen, például a Moszkva téren csúcsidőben nincs nyitva az összes pénztár. Véleménye szerint az a BKV felelőssége, hogy nem inkább a csúcsidőben bezárt ablakoknál használja fel azt a munkaerőt, amelyik például hajnali két órakor várja a nem érkező utasokat.

Vitézy elmondta, azt nem tartja eredménynek a BKV részéről, hogy idén 50 perc helyett csak 40 percet kell sorban állni. A cég részéről már régen meg kellett volna teremteni az internetes bértletvásárlás lehetőségét, és az automatákat is át lehetne állítani, hogy bérletet is lehessen váltani velük. Hozzátette, sokan nem tudják, de elkerülhető a sorbanállás a pályaudvarokon, január 1-től ugyanis a vasúti pénztáraknál is kapható BKV-ra is érvényes havi bérlet.