Ármin, Pálma
9 °C
28 °C

Így változik az élet január elsejétől

2009.01.01. 09:43
Az elmúlt években megszokottnál kevesebb és jellemzően kisebb mértékű áremelést hozott január 1-je. Az adóváltozások száma is elmaradt a megszokottól, igaz, a módosított adószabályok egy része februárban lép hatályba. Elmaradtak a közszférában a béremelések, nem nőttek a szociális és családpolitikai juttatások sem. Az önrész nélküli autóhitel megszűnik, eltűntek a fővárosból a kamionok, több város utcáiról a dohányzók. Szesztilalom, lakcímke, banki ügyfélszolgálat az új évben.

Hiába fogadott el olyan adócsomagot a parlament 2009-re, amely &nash; az előző évekhez képest szokatlanul &nash; szinte egyetlen egy adókulcs-változást sem hoz, januártól mégis egy sor ponton változtak az adótörvényeink. Ezek kivétel nélkül hol kevésbé, hol jobban könnyítik az adózók életét, igaz, világmegváltó újítások nincsenek.

Jön a háztartási adókedvezmény

Az újév első napjától egyetlen egy adókulcs változott az adójogszabályok rengetegében: megszűnt a 35 százalékos osztalékadókulcs, és csak a 25 százalékos mértékű maradt meg. A 2009-es adócsomag ezen kívül még egy adóba nyúlt bele a mértéket, kulcsot tekintve: februártól a cégautóadó megszűnik személyi jövedelemadóként létezni, vagyoni típusú adóvá alakul át, és összege is módosul.

Magánszemély adózóként érint minket, hogy bejött egy új személyijövedelemadó-kedvezmény: egyes háztartási szolgáltatások igénybevételekor a kiállított számla értékének 30 százalékával, de legfeljebb évi 100 ezer forinttal úgynevezett háztartási kedvezmény jogcímen csökkenthető a befizetendő éves adó összege. Ha például felújíttatjuk a lakást, vagy megjavíttatjuk a mosógépet vagy a kazánt, és erről számlát kérünk, a számla összegének 30 százalékával, de legfeljebb 100 ezer forinttal csökkenthetjük az adott évi személyi jövedelemadónkat. A háztartási szolgáltatások közé tartozik még egyebek mellett a gyermekfelügyelet és gyerekgondozás, a háztartásvezetés, a vízvezetékszerelés vagy a házi gondozás.

Már három hete 0 százalék az örökösödési illeték

Kevésbé tudott talán, hogy a haláladóként elhíresült, öldöklő politikai küzdelmeket kiváltó örökösödési illeték részbeni megszűnése nem januártól érvényes, hanem már ma is hatályos az ezt biztosító paragrafus. Három hete lépett hatályba az a szabály, mely szerint 20 millió forint értékig az öröklési illetéket eltörlik közeli hozzátartozók esetén, vagyis amikor az elhalálozottnak a szülője, házastársa vagy gyermeke örököl egy lakást vagy más vagyontárgyat, akkor 20 millió forint összértékig nem kell öröklési illetéket fizeti. (A még el nem bírált esetekre is vonatkozik ez a könnyítés.) Bónuszként akkor sem kell öröklési illetéket fizetni, ha állampapírt hagy hátra az elhunyt.

A meglevő hét és ezen új, nyolcadik adókedvezmény egységesül, az egyes kedvezményekre vonatkozó összegkorlátok és százalékos mértékek azonossá válnak: összesen 100 ezer forinttal csökkenthető az szja az adókedvezményekkel, amelyekre egységesen 30 százalékos kedvezménymérték vonatkozik.

Szja-tartozás részletekben

Az adókedvezményekkel kapcsolatos, de már a munkáltatót, bankot, biztosítót, nyugdíj- és életbiztosító pénztárakat érinti, akikkel valamilyen ügyben kapcsolatban vagyunk és a tranzakció után adókedvezmény illet meg minket. Az adókedvezmény igénybevételére jogosító igazolást elegendő lesz, ha ezek az intézmények az eddiginél 15 nappal később, február 15-ig elkészítik, átadják nekünk.

Az szja-bevallásnál megteremtették a módját annak, hogy részletekben, akár négy hónapra elosztva fizettük meg az APEH-nek éves szja-tartozásunkat, ha az nem haladja meg a 100 ezer forintot.

Néhány sikertelen év után végleg elhal adam, vagyis eltörlik a nehézkes, ezért nem is népszerű adóhatósági adómegállapítás lehetőségét. Ezzel párhuzamosan pedig megteremtik az egyszerűsített bevallást: kérésünktől függően az adóhatóság már a 2008-as jövedelmeinkről is kitölti helyettünk az szja-bevallási nyomtatványokat, nekünk pedig csak annyi dolgunk lesz, hogy átnézzük, hogy rendben van-e a bevallás.

Az APEH-nek megtetszett az e-licit

Annyira bevált az elektronikus árverés az APEH-nél, hogy januártól már nemcsak az adótartozás miatt lefoglalt ingó vagyontárgyakat bocsátják e-licitre, hanem az ingatlanokat is elektronikusan fogják elárverezni.

Két évvel ezelőtt vezették be, most pedig megszüntették azt a korlátot, hogy egyes béren kívüli juttatások maximum évi 400 ezer forintig adómentesek. Január 1-jétől már nem kell külön nekünk kérnünk az APEH-től, hogy - az életkezdési támogatáshoz - gyártson le adóazonosító jelet és adókártyát újszülött gyermekünknek, hanem azt az állami adóhatóság automatikusan megteszi.

Emelkedő átalányadó-határok, kitolódó bevallási határidő

Ugyan a személyijövedelemadó-törvény módosításai között találjuk, de már nem az adózó magánszemélyek többségét érinti az, hogy a falusi vendéglátás esetén az adómentes jövedelemrész emelkedik. Ugyanebbe a kategóriába tartozik az a nóvum, mely szerint az átalányadózást az eddigi 8 helyett 15 millió forintig, kereskedők esetében pedig 40 helyett 100 millió forintig lehet választani januártól. Az őstermelői átalányadózás értékhatára is feljebb tolódik, 7-ről 8 millió forintra.

Amnesztia

Az adóamnesztia egyik válfaját bő három héttel ezelőtt iktatta törvénybe a parlamenti többség. Ugyan már decemberben is hatályosak voltak az ezt biztosító passzusok, de azokat csak a 2008-as és 2009-es jövedelem, illetve nyereség után fizetendő adó megállapítása során használhatják ki az érintettek Az a cég, amely külföldi leányától osztalékot hoz haza és annak legalább feléért állampapírt vásárol és két éven át tartja, az az osztalék háromnegyedét levonhatja a társasági adó és a szolidaritási adó alapjából egyaránt. A magánszemélyeknél pedig az szja-rendszerben hoznak be ennek érdekében egy könnyítést.

Az adminisztratív terhek könnyítését célozza, hogy az éves adókat elegendő tíz nappal később, február 25-ig elkészíteni. Az éves áfabevallók vagy az egyéni vállalkozók tehát kicsit fellélegezhetnek a február 12-i és 20-i bevallási határidők miatt kitolt éves bevallási időpontnak köszönhetően.

Az előző néhány változás is már a vállalkozásokat érintette, ahogyan egyébként a januártól életbe lépő újítások nagy része. Ide sorolható még, hogy a házipénztárral való trükközést igyekszik meggátolni azzal, hogy a cégek készpénzállományát, házipénztárát korlátozzák: a napi készpénz záró állomány havi átlagos értéke nem érheti el az éves összes bevétel 1,2 százalékát, minimum 500 ezer forintot.

A kkt.-knek és a bt.-knek egyszerűbbé válik az éves beszámolási kötelezettségük teljesítése. Januártól már nem kell nullás igazolást külön kitölteni és benyújtani az APEH-nek, elegendő erről elektronikusan nyilatkozni.

Kétfajta járulékalap, dicsőséglista

A multikat érinti az a könnyítés, hogy elegendő lesz a forgalom felét devizában abszolválni ahhoz, hogy az adott cég devizában vezethesse könyveit. Ugyancsak ennek a körnek kedveskedik a parlament azzal, hogy a külföldi anyavállalattal rendelkező hazai leánycégnek nem kell konszolidált beszámolót készítenie, ha azt egyébként a külföldi anyavállalat megteszi.

Öt helyett csak kétféle járulékalap lesz: a munkaadói járulék alapja a munkaadói nyugdíj- és egészségbiztosítási alap lesz, a munkavállalói járulék alapja pedig az egyéni egészségbiztosítási járulék alapja lesz. Januártól létrehozzák a köztartozás nélküli cégek dicsőséglistáját. Ez sokszor kiváltja a nullás igazolást.

Az iparűzési adó alapja a külföldi adóalaprész az eddigi legfeljebb 90 százalékkal szemben akár az adóalap 100 százalékával csökkenthető. Szintén a helyi adókat érintő újítás, hogy az iparűzési adó alapjának egyszerűsített megállapítására vonatkozó értékhatár megduplázódik a mai 4 millió forintról.

Kevesebb áremelés, kisebb drágulások

A szokásostól abban is eltér a 2009-es év eleje, hogy kevesebb közszolgáltatás ára emelkedett. A közlekedési miniszter döntése értelmében januártól változatlanok maradtak az autópálya-használat díjai, így a személyautósok négynapos matricája 1170 – májustól októberig 1530 – forintba, az éves 37 200 forintba kerül (az összes tarifa az ÁAK honlapján).

A vonatjegyek, valamint a 24 Volán-társaság távolsági és helyközi járatainak tarifái szintén nem emelkedtek, sőt, a MÁV Start 2009-ben bevezeti a Start Klub Prémium Kártyát, amely tulajdonosai egy éven át jegyvásárlás nélkül, korlátlanul utazhatnak a menetrendben szereplő minden belföldi járaton (bár hogy ez mennyibe kerül, nem közölték).

A helyi járati közlekedés díjai városonként eltérően alakulnak, mivel azokról ott is a helyi önkormányzatok döntenek, ahol nem városi tömegközlekedési cég van, hanem a Volánok működtetik a helyi járatok is – mondta az Index kérdésére Marcsa Ildikó, a Volán Egyesülés autóbusz-közlekedési igazgatója. Ami biztos: Budapesten nagyjából 9 százalékkal lett drágább a városi tömegközlekedés, de csak részben január 1-jétől (az új BKV-tarifák itt találhatók, itt pedig minden fontos tudnivaló a budapesti tömegközlekedés évváltásáról).

A fővárosban nagyon megdrágul az élet

Január 15-ig a napijegyen kívül a 2008-as árakon lehet megvásárolni BKV-jegyeket. Január 16-tól viszont a vonaljegy 290, a helyszínen váltott vonaljegy 400, a 10 darabos gyűjtőjegy 2600, a napijegy 1500, a turistajegy 3700, a hetijegy 4400, a családi jegy 2100, a metrószakaszjegy 240, az átszállójegy 450, míg a kedvezményes csoportos tanulójegy fejenként 300 forintba kerül majd. Az eddigi BKV-bérleteket egységes, a városhatárig a Volán- és a MÁV-járatokon is használható, egységes bérlet váltja fel, ami 9000 forintba kerül majd, emellett ismét lesz 100 napos bérlet is. A tanulók, nyugdíjasok és kismamák bérlete 3550 forint lesz.

A fővárosban nemcsak a BKV emelte az inflációt jócskán meghaladó mértékben a tarifáit, hanem a közműszolgáltatók többsége is. A szemétdíj 14,1 százalékkal, a kéményseprésé 7-tel emelkedett, a vízdíj 8,4, míg a csatornadíj 9,9 százalékkal lett magasabb, mint 2008-ban volt. A temetkezési díjak ugyanakkor csak 2-4 százalékkal nőnek.

Drágább lesz az olcsóbból

Drágult – legalábbis nekünk, fogyasztóknak – az áram, noha a szolgáltatók azt januártól csaknem 8 százalékkal olcsóbban vásárolhatják meg a Magyar Villamos Művektől. A lakossági áram 2,9 százalékkal lett drágább elsejétől.

A postai díjak szintén kis mértékben, több esetben a minimális 5 forinttal emelkedtek, így egy normál levél 70 helyett 75 forintba kerül, az elsőbbségi levél 100 forintos díja pedig változatlan maradt. A tértivevényes levél 5 forinttal 125, az ajánlott 10-zel 200 forintra drágult – tájékoztat honlapján a Posta. Gázáremelés most tényleg nem volt, ugyanakkor nem változott a távhő- és gázár-kompenzációs rendszer sem, a kormány szerint a Robin Hood-adóval idén is mintegy 2,2 millió háztartás kaphat a tavalyival megegyező mértékű gáz-, illetve távhőtámogatást.

Az áremelések mellett csökkenést is hozott az új év: januártól 353 gyógyszer lett olcsóbb, átlagosan 3,76 százalékkal. A 353 készítményből az emésztőrendszeri panaszok kezelésére 74, szív-érrendszeri panaszok kezelésére 137, a központi idegrendszer gyógyítására 64 gyógyszer ára csökkent.

Minimál – bér – emelés

A szociális és családpolitikai juttatások nem január, hanem majd csak szeptember 1-jétől emelkednek, a családi pótlék 4,5 százalékkal. Azonban már január 1-je után nem rendszeres szociális segélyt, hanem rendelkezésre állási támogatást kaphatnak azok a kérelmezők, akiknek esélyük van arra, hogy a munkaügyi központon keresztül állást találjanak. Csütörtöktől jár az óvodáztatási támogatás is, amelynek célja, hogy anyagi okból egyetlen gyermek se maradjon ki az óvodából.

A minimálbér 71 500 forintra emelkedett a tavalyi 69 000 forintról – ez 3,6 százalékos növekedésnek felel meg –, míg a szakmunkások minimális havi bére, két lépcsőben, 87 500 forintra. A közalkalmazotti és köztisztviselői, bírói, ügyészi illetményalap egy fillérrel sem változott, vagyis a közszférában lényegében nincs béremelés. A 13. havi fizetés csak a bruttó 180 ezer forint alatt keresőknek jár teljes egészében, afölött havi bruttó 15 ezer forintos kiegészítést kapnak.

A nyugdíjak januártól 3,1 százalékkal emelkedtek, ám a nyugdíjkorrekciós program 2009-es eleme, az újabb emelés szintén csak szeptemberben lép hatályba a tervezett 2009. január 1-je helyett.

Tilalmak és lakcímke

Néhány nem árváltozást is hoz az új év. Januártól, igaz, nem 1-jétől, hanem 5-étől változnak a gépjármű-finanszírozás szabályai: az új szabályzat a jelenlegi 0 százalék helyett a 20 százalékos minimum önrészt, a 120 hónapos futamidő maximum 96 hónapra csökkenését, valamint a finanszírozó cégek számára az ügyfél fizetőképességének alaposabb megvizsgálását írja elő.

A bankoknak is meg kell barátkozniuk egy új szabállyal: a fogyasztóvédelmi törvény júniusban elfogadott módosítása értelmében kötelesek ügyfélszolgálat működtetéséről gondoskodni. A szabályozás ellentmondásos, ugyanis az ügyfélszolgálatnak a bankinál hosszabb nyitvatartási időben, reggel 8-tól este 8-ig kellene működnie.

Január 1-én lép érvénybe az az uniós irányelv, amely szerint az ingatlanokról energiafelhasználási jellemzőik alapján energiatanúsítványt kell készíteni. A zöldkártyának vagy lakcímkének is nevezett dokumentum megmutatja, hogy az adott ingatlanban mennyire gazdaságos a fűtési, világítási és egyéb célokra felhasznált energiafogyasztás, valamint üzemeltetési információval szolgál a tulajdonosoknak, és alapját képezi a későbbi felújítási terveknek. Az előírás új lakásoknál 2009. január 1-től lép érvénybe, míg a használtaknál csak három évvel később, eladás vagy hosszabb bérbeadás esetén.

Az új évben már tilos lesz a közterületi dohányzás Budapest XII. kerületében és Pécsen is, míg Salgótarjánban részleges szesztilalmat rendelnek el: a szeszes italt forgalmazó üzletek 22 és 6 óra között nem tarthatnak nyitva.