Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Így változik az élet január elsejétől

2009.01.01. 09:43
Az elmúlt években megszokottnál kevesebb és jellemzően kisebb mértékű áremelést hozott január 1-je. Az adóváltozások száma is elmaradt a megszokottól, igaz, a módosított adószabályok egy része februárban lép hatályba. Elmaradtak a közszférában a béremelések, nem nőttek a szociális és családpolitikai juttatások sem. Az önrész nélküli autóhitel megszűnik, eltűntek a fővárosból a kamionok, több város utcáiról a dohányzók. Szesztilalom, lakcímke, banki ügyfélszolgálat az új évben.

Hiába fogadott el olyan adócsomagot a parlament 2009-re, amely &nash; az előző évekhez képest szokatlanul &nash; szinte egyetlen egy adókulcs-változást sem hoz, januártól mégis egy sor ponton változtak az adótörvényeink. Ezek kivétel nélkül hol kevésbé, hol jobban könnyítik az adózók életét, igaz, világmegváltó újítások nincsenek.

Jön a háztartási adókedvezmény

Az újév első napjától egyetlen egy adókulcs változott az adójogszabályok rengetegében: megszűnt a 35 százalékos osztalékadókulcs, és csak a 25 százalékos mértékű maradt meg. A 2009-es adócsomag ezen kívül még egy adóba nyúlt bele a mértéket, kulcsot tekintve: februártól a cégautóadó megszűnik személyi jövedelemadóként létezni, vagyoni típusú adóvá alakul át, és összege is módosul.

Magánszemély adózóként érint minket, hogy bejött egy új személyijövedelemadó-kedvezmény: egyes háztartási szolgáltatások igénybevételekor a kiállított számla értékének 30 százalékával, de legfeljebb évi 100 ezer forinttal úgynevezett háztartási kedvezmény jogcímen csökkenthető a befizetendő éves adó összege. Ha például felújíttatjuk a lakást, vagy megjavíttatjuk a mosógépet vagy a kazánt, és erről számlát kérünk, a számla összegének 30 százalékával, de legfeljebb 100 ezer forinttal csökkenthetjük az adott évi személyi jövedelemadónkat. A háztartási szolgáltatások közé tartozik még egyebek mellett a gyermekfelügyelet és gyerekgondozás, a háztartásvezetés, a vízvezetékszerelés vagy a házi gondozás.

Már három hete 0 százalék az örökösödési illeték

Kevésbé tudott talán, hogy a haláladóként elhíresült, öldöklő politikai küzdelmeket kiváltó örökösödési illeték részbeni megszűnése nem januártól érvényes, hanem már ma is hatályos az ezt biztosító paragrafus. Három hete lépett hatályba az a szabály, mely szerint 20 millió forint értékig az öröklési illetéket eltörlik közeli hozzátartozók esetén, vagyis amikor az elhalálozottnak a szülője, házastársa vagy gyermeke örököl egy lakást vagy más vagyontárgyat, akkor 20 millió forint összértékig nem kell öröklési illetéket fizeti. (A még el nem bírált esetekre is vonatkozik ez a könnyítés.) Bónuszként akkor sem kell öröklési illetéket fizetni, ha állampapírt hagy hátra az elhunyt.

A meglevő hét és ezen új, nyolcadik adókedvezmény egységesül, az egyes kedvezményekre vonatkozó összegkorlátok és százalékos mértékek azonossá válnak: összesen 100 ezer forinttal csökkenthető az szja az adókedvezményekkel, amelyekre egységesen 30 százalékos kedvezménymérték vonatkozik.

Szja-tartozás részletekben

Az adókedvezményekkel kapcsolatos, de már a munkáltatót, bankot, biztosítót, nyugdíj- és életbiztosító pénztárakat érinti, akikkel valamilyen ügyben kapcsolatban vagyunk és a tranzakció után adókedvezmény illet meg minket. Az adókedvezmény igénybevételére jogosító igazolást elegendő lesz, ha ezek az intézmények az eddiginél 15 nappal később, február 15-ig elkészítik, átadják nekünk.

Az szja-bevallásnál megteremtették a módját annak, hogy részletekben, akár négy hónapra elosztva fizettük meg az APEH-nek éves szja-tartozásunkat, ha az nem haladja meg a 100 ezer forintot.

Néhány sikertelen év után végleg elhal adam, vagyis eltörlik a nehézkes, ezért nem is népszerű adóhatósági adómegállapítás lehetőségét. Ezzel párhuzamosan pedig megteremtik az egyszerűsített bevallást: kérésünktől függően az adóhatóság már a 2008-as jövedelmeinkről is kitölti helyettünk az szja-bevallási nyomtatványokat, nekünk pedig csak annyi dolgunk lesz, hogy átnézzük, hogy rendben van-e a bevallás.

Az APEH-nek megtetszett az e-licit

Annyira bevált az elektronikus árverés az APEH-nél, hogy januártól már nemcsak az adótartozás miatt lefoglalt ingó vagyontárgyakat bocsátják e-licitre, hanem az ingatlanokat is elektronikusan fogják elárverezni.

Két évvel ezelőtt vezették be, most pedig megszüntették azt a korlátot, hogy egyes béren kívüli juttatások maximum évi 400 ezer forintig adómentesek. Január 1-jétől már nem kell külön nekünk kérnünk az APEH-től, hogy - az életkezdési támogatáshoz - gyártson le adóazonosító jelet és adókártyát újszülött gyermekünknek, hanem azt az állami adóhatóság automatikusan megteszi.

Emelkedő átalányadó-határok, kitolódó bevallási határidő

Ugyan a személyijövedelemadó-törvény módosításai között találjuk, de már nem az adózó magánszemélyek többségét érinti az, hogy a falusi vendéglátás esetén az adómentes jövedelemrész emelkedik. Ugyanebbe a kategóriába tartozik az a nóvum, mely szerint az átalányadózást az eddigi 8 helyett 15 millió forintig, kereskedők esetében pedig 40 helyett 100 millió forintig lehet választani januártól. Az őstermelői átalányadózás értékhatára is feljebb tolódik, 7-ről 8 millió forintra.

Amnesztia

Az adóamnesztia egyik válfaját bő három héttel ezelőtt iktatta törvénybe a parlamenti többség. Ugyan már decemberben is hatályosak voltak az ezt biztosító passzusok, de azokat csak a 2008-as és 2009-es jövedelem, illetve nyereség után fizetendő adó megállapítása során használhatják ki az érintettek Az a cég, amely külföldi leányától osztalékot hoz haza és annak legalább feléért állampapírt vásárol és két éven át tartja, az az osztalék háromnegyedét levonhatja a társasági adó és a szolidaritási adó alapjából egyaránt. A magánszemélyeknél pedig az szja-rendszerben hoznak be ennek érdekében egy könnyítést.

Az adminisztratív terhek könnyítését célozza, hogy az éves adókat elegendő tíz nappal később, február 25-ig elkészíteni. Az éves áfabevallók vagy az egyéni vállalkozók tehát kicsit fellélegezhetnek a február 12-i és 20-i bevallási határidők miatt kitolt éves bevallási időpontnak köszönhetően.

Az előző néhány változás is már a vállalkozásokat érintette, ahogyan egyébként a januártól életbe lépő újítások nagy része. Ide sorolható még, hogy a házipénztárral való trükközést igyekszik meggátolni azzal, hogy a cégek készpénzállományát, házipénztárát korlátozzák: a napi készpénz záró állomány havi átlagos értéke nem érheti el az éves összes bevétel 1,2 százalékát, minimum 500 ezer forintot.

A kkt.-knek és a bt.-knek egyszerűbbé válik az éves beszámolási kötelezettségük teljesítése. Januártól már nem kell nullás igazolást külön kitölteni és benyújtani az APEH-nek, elegendő erről elektronikusan nyilatkozni.

Kétfajta járulékalap, dicsőséglista

A multikat érinti az a könnyítés, hogy elegendő lesz a forgalom felét devizában abszolválni ahhoz, hogy az adott cég devizában vezethesse könyveit. Ugyancsak ennek a körnek kedveskedik a parlament azzal, hogy a külföldi anyavállalattal rendelkező hazai leánycégnek nem kell konszolidált beszámolót készítenie, ha azt egyébként a külföldi anyavállalat megteszi.

Öt helyett csak kétféle járulékalap lesz: a munkaadói járulék alapja a munkaadói nyugdíj- és egészségbiztosítási alap lesz, a munkavállalói járulék alapja pedig az egyéni egészségbiztosítási járulék alapja lesz. Januártól létrehozzák a köztartozás nélküli cégek dicsőséglistáját. Ez sokszor kiváltja a nullás igazolást.

Az iparűzési adó alapja a külföldi adóalaprész az eddigi legfeljebb 90 százalékkal szemben akár az adóalap 100 százalékával csökkenthető. Szintén a helyi adókat érintő újítás, hogy az iparűzési adó alapjának egyszerűsített megállapítására vonatkozó értékhatár megduplázódik a mai 4 millió forintról.

Kevesebb áremelés, kisebb drágulások

A szokásostól abban is eltér a 2009-es év eleje, hogy kevesebb közszolgáltatás ára emelkedett. A közlekedési miniszter döntése értelmében januártól változatlanok maradtak az autópálya-használat díjai, így a személyautósok négynapos matricája 1170 – májustól októberig 1530 – forintba, az éves 37 200 forintba kerül (az összes tarifa az ÁAK honlapján).

A vonatjegyek, valamint a 24 Volán-társaság távolsági és helyközi járatainak tarifái szintén nem emelkedtek, sőt, a MÁV Start 2009-ben bevezeti a Start Klub Prémium Kártyát, amely tulajdonosai egy éven át jegyvásárlás nélkül, korlátlanul utazhatnak a menetrendben szereplő minden belföldi járaton (bár hogy ez mennyibe kerül, nem közölték).

A helyi járati közlekedés díjai városonként eltérően alakulnak, mivel azokról ott is a helyi önkormányzatok döntenek, ahol nem városi tömegközlekedési cég van, hanem a Volánok működtetik a helyi járatok is – mondta az Index kérdésére Marcsa Ildikó, a Volán Egyesülés autóbusz-közlekedési igazgatója. Ami biztos: Budapesten nagyjából 9 százalékkal lett drágább a városi tömegközlekedés, de csak részben január 1-jétől (az új BKV-tarifák itt találhatók, itt pedig minden fontos tudnivaló a budapesti tömegközlekedés évváltásáról).

A fővárosban nagyon megdrágul az élet

Január 15-ig a napijegyen kívül a 2008-as árakon lehet megvásárolni BKV-jegyeket. Január 16-tól viszont a vonaljegy 290, a helyszínen váltott vonaljegy 400, a 10 darabos gyűjtőjegy 2600, a napijegy 1500, a turistajegy 3700, a hetijegy 4400, a családi jegy 2100, a metrószakaszjegy 240, az átszállójegy 450, míg a kedvezményes csoportos tanulójegy fejenként 300 forintba kerül majd. Az eddigi BKV-bérleteket egységes, a városhatárig a Volán- és a MÁV-járatokon is használható, egységes bérlet váltja fel, ami 9000 forintba kerül majd, emellett ismét lesz 100 napos bérlet is. A tanulók, nyugdíjasok és kismamák bérlete 3550 forint lesz.

A fővárosban nemcsak a BKV emelte az inflációt jócskán meghaladó mértékben a tarifáit, hanem a közműszolgáltatók többsége is. A szemétdíj 14,1 százalékkal, a kéményseprésé 7-tel emelkedett, a vízdíj 8,4, míg a csatornadíj 9,9 százalékkal lett magasabb, mint 2008-ban volt. A temetkezési díjak ugyanakkor csak 2-4 százalékkal nőnek.

Drágább lesz az olcsóbból

Drágult – legalábbis nekünk, fogyasztóknak – az áram, noha a szolgáltatók azt januártól csaknem 8 százalékkal olcsóbban vásárolhatják meg a Magyar Villamos Művektől. A lakossági áram 2,9 százalékkal lett drágább elsejétől.

A postai díjak szintén kis mértékben, több esetben a minimális 5 forinttal emelkedtek, így egy normál levél 70 helyett 75 forintba kerül, az elsőbbségi levél 100 forintos díja pedig változatlan maradt. A tértivevényes levél 5 forinttal 125, az ajánlott 10-zel 200 forintra drágult – tájékoztat honlapján a Posta. Gázáremelés most tényleg nem volt, ugyanakkor nem változott a távhő- és gázár-kompenzációs rendszer sem, a kormány szerint a Robin Hood-adóval idén is mintegy 2,2 millió háztartás kaphat a tavalyival megegyező mértékű gáz-, illetve távhőtámogatást.

Az áremelések mellett csökkenést is hozott az új év: januártól 353 gyógyszer lett olcsóbb, átlagosan 3,76 százalékkal. A 353 készítményből az emésztőrendszeri panaszok kezelésére 74, szív-érrendszeri panaszok kezelésére 137, a központi idegrendszer gyógyítására 64 gyógyszer ára csökkent.

Minimál – bér – emelés

A szociális és családpolitikai juttatások nem január, hanem majd csak szeptember 1-jétől emelkednek, a családi pótlék 4,5 százalékkal. Azonban már január 1-je után nem rendszeres szociális segélyt, hanem rendelkezésre állási támogatást kaphatnak azok a kérelmezők, akiknek esélyük van arra, hogy a munkaügyi központon keresztül állást találjanak. Csütörtöktől jár az óvodáztatási támogatás is, amelynek célja, hogy anyagi okból egyetlen gyermek se maradjon ki az óvodából.

A minimálbér 71 500 forintra emelkedett a tavalyi 69 000 forintról – ez 3,6 százalékos növekedésnek felel meg –, míg a szakmunkások minimális havi bére, két lépcsőben, 87 500 forintra. A közalkalmazotti és köztisztviselői, bírói, ügyészi illetményalap egy fillérrel sem változott, vagyis a közszférában lényegében nincs béremelés. A 13. havi fizetés csak a bruttó 180 ezer forint alatt keresőknek jár teljes egészében, afölött havi bruttó 15 ezer forintos kiegészítést kapnak.

A nyugdíjak januártól 3,1 százalékkal emelkedtek, ám a nyugdíjkorrekciós program 2009-es eleme, az újabb emelés szintén csak szeptemberben lép hatályba a tervezett 2009. január 1-je helyett.

Tilalmak és lakcímke

Néhány nem árváltozást is hoz az új év. Januártól, igaz, nem 1-jétől, hanem 5-étől változnak a gépjármű-finanszírozás szabályai: az új szabályzat a jelenlegi 0 százalék helyett a 20 százalékos minimum önrészt, a 120 hónapos futamidő maximum 96 hónapra csökkenését, valamint a finanszírozó cégek számára az ügyfél fizetőképességének alaposabb megvizsgálását írja elő.

A bankoknak is meg kell barátkozniuk egy új szabállyal: a fogyasztóvédelmi törvény júniusban elfogadott módosítása értelmében kötelesek ügyfélszolgálat működtetéséről gondoskodni. A szabályozás ellentmondásos, ugyanis az ügyfélszolgálatnak a bankinál hosszabb nyitvatartási időben, reggel 8-tól este 8-ig kellene működnie.

Január 1-én lép érvénybe az az uniós irányelv, amely szerint az ingatlanokról energiafelhasználási jellemzőik alapján energiatanúsítványt kell készíteni. A zöldkártyának vagy lakcímkének is nevezett dokumentum megmutatja, hogy az adott ingatlanban mennyire gazdaságos a fűtési, világítási és egyéb célokra felhasznált energiafogyasztás, valamint üzemeltetési információval szolgál a tulajdonosoknak, és alapját képezi a későbbi felújítási terveknek. Az előírás új lakásoknál 2009. január 1-től lép érvénybe, míg a használtaknál csak három évvel később, eladás vagy hosszabb bérbeadás esetén.

Az új évben már tilos lesz a közterületi dohányzás Budapest XII. kerületében és Pécsen is, míg Salgótarjánban részleges szesztilalmat rendelnek el: a szeszes italt forgalmazó üzletek 22 és 6 óra között nem tarthatnak nyitva.