Valér
-2 °C
0 °C

Draskovics árnyék-pénzügyminiszter lett

2008.09.23. 11:33
Veres Jánosnak egyre kisebb, elődjének, Draskovics Tibornak egyre nagyobb ráhatása van az adótörvényekre.

Noha papíron Veres János a pénzügyminiszter, elődje, a jelenleg igazságügyi és rendészeti miniszteri posztot betöltő Draskovics Tibor egyre nagyobb szerepet vállal a 2009-es adócsomag megalkotása és bevezetése körül. Az Index információi szerint az adószakértőket arra kérték a 2009-es adótörvények tervezetének kapcsán (melyeket a Pénzügyminisztérium honlapjára két héttel ezelőtt töltöttek fel), hogy észrevételeiket Draskovicsnak juttassák el, illetve Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszternek is jelezhetik véleményüket. Persze a Pénzügyminisztérium is fogadta és fogadja a szakértői észrevételeket, ám adóügyekben kizárólagossága már a múlté.

A 2004 és 2005 tavasza között már fő pénzügyérként tevékenykedő Draskovics növekvő befolyását jól mutatja, hogy szakértőknek ő tartott egy-másfél hete eligazítást arról, hogy a feketegazdaság elleni, az adócsomagban foglalt intézkedéseknek mi is a tartalma, hogyan képzeli a kormányzat a fekete- és szürkegazdaságban tevékenykedők elleni fellépést.

Draskovics és Bajnai keze nyoma jól kivehető az adócsomagon. Az információink szerint Veressel mind a mai napig rossz viszonyban levő Draskovics pénzügyminiszterként előszeretettel támaszkodott a nehezen becsülhető fehéredésre. Ő hívta életre 2005 elején az adóreform-bizottságot, a testület pedig nagy szerepet szánt egyebek mellett a 2009-re előirányzott pakkban is hangsúlyos elemként feltüntetett egyszerűsítésre. Sőt, Draskovics volt az előterjesztője még 2005 márciusában az akadálymentesítési adócsomagként becézett pakknak, amely szintén az egyszerűsítést célozta meg. Bajnai pedig többször az adóadminisztráció leépítését célzó törekvések élharcosaként nyilatkozott meg.

Mint nemrég beszámoltunk róla, a pénzügyminiszter, Veres János nehezményezte, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő kihagyta a jövő évi adócsomag fő irányainak megalkotásából őt és tárcáját. A miniszterelnök mellett az adópakk gerincét adó, a Megegyezés címet viselő írásnak az értelmi szerzői épp Draskovics és Bajnai voltak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!