Szilárda
-4 °C
3 °C

Veres kiakadt, mert kihagyták az adócsomagból

2008.09.09. 11:02
Szóvá is tette Veres János pénzügyminiszter, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő kihagyta őt a jövő évi adócsomag fő csapásirányát meghatározó cikkének összeállításából és inkább két régi emberére, Bajnai Gordonra, és a Veressel rossz viszonyban levő Draskovics Tiborra támaszkodott.

Semmiféle érdemi ráhatása nem volt a Pénzügyminisztériumnak és magának a pénzügyminiszternek a jövő évi adócsomagra, annak fő irányvonalainak kialakítására – értesült az Index több forrásból.

Információink szerint a 2009-es adópakk – amely Gyurcsány Ferenc kormányfő a Népszabadság fizetett mellékleteként két hete megjelent Megegyezés címet viselő írásában öltött formát – értelmi szerzői Gyurcsányon kívül Draskovics Tibor (volt pénzügy-, most igazságügyi és rendészeti miniszter), valamint Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Úgy tudjuk, amikor Gyurcsány a cikk megjelenése előtti napon a szocialista elnökségnek és a frakciónak ismertette programját, Veres János pénzügyminiszter nehezményezte, hogy nélküle, a pénzügyminiszter kihagyásával állították össze a jövő évi adócsomagot.

A Pénzügyminisztériumnak csupán az volt a feladata a jövő évi adószabályok kapcsán, hogy az elmúlt hónapokban sorra kiszámoltatták az apparátussal, mivel járna egy-egy lépés, hogyan alakulnának az adóbevételek adott intézkedés hatására. A program irányvonalát azonban azonban Gyurcsány két régi emberével együtt írta.

Draskovics és Bajnai "kéznyoma" a program tartalmából is kitűnik. Az információink szerint Veressel mind a mai napig rossz viszonyban levő Draskovics pénzügyminiszterként előszeretettel támaszkodott a nehezen becsülhető fehéredésre. De támaszkodhatott a minisztersége alatt épp az ő ötletére életre hívott adóreform-bizottság egyik javaslatára, az egyszerűsítésre is. (Draskovics volt az előterjesztője még 2005 márciusában az akadálymentesítési adócsomagként becézett pakknak, amely szintén az egyszerűsítést célozta meg.) Bajnai pedig többször az adóadminisztráció leépítését célzó törekvések élharcosaként nyilatkozott meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!