Olivér
4 °C
8 °C

Eltüntették a netről a 100 lépés csomagot

2008.09.03. 13:45
Hiába kerestük a miniszterelnök mai és korábbi honlapján, a kormányzati portálon vagy a Pénzügyminisztérium szájtján a 2005-ben született, nagy felhajtás közepette nyilvánosságra hozott ötéves adócsomagot, csak azt állapíthattuk meg, nincs sehol a pakk. A 100 lépés már a múlté, de szerencsére egy részét megőriztük.

A minap nem hagyott nyugodni a gondolat minket, hogy Gyurcsány Ferenc mostani adócsomagja mögött mintha felsejlene a 2005-ben meghirdetett, törvénybe is foglalt, ám csúfos véget ért ötéves adóprogram, ezért elhatároztuk, hogy tételesen összevetjük a kettőt. Végül is megszületett a két pakk párhuzamosságaira és eltéréseire rávilágító cikk, de nem volt könnyű dolgunk.

Nem sejtettük ugyanis, hogy a két csomag összehasonlításakor mindjárt az elején komoly akadályba ütközünk. Először is szükségünk lett volna a 2005 nyarán bejelentett, aztán ősszel törvénybe is foglalt ötéves adócsökkentési pakkra. Ezt azonban sem a magyarorszag.hu portálon, sem a Pénzügyminisztérium szájtján, sem pedig a miniszterelnök mostani, de még a régebbi honlapján sem találtuk meg. Pedig Gyurcsány Ferenc akkori és mostani kormányfő korábbi oldalán még ott virít a felirat (fent, a fejlécen), hogy "100 lépés program", aminek részét képezte a 13 lépésből álló ötéves adócsomag. A feliratra rákkattintva csupán néhány cím jelenik meg (a 100 lépés tematizálva, többek között az egészségügyet, a családtámogatást, a nyugdíjasokat vagy éppen az adózást érintő intézkedéseket takaró akciótervek címei). Íme ez látható:

Ám a címekre rákkattintva nem találunk semmit, csak egy hibaüzenet fogad minket: "a kért webtartalom sajnos nem érhető el."

Lapunk úgy tudja, hogy a kormányzati portálról 2006 végén le kellett venni a kínossá vált 100 lépést szőröstül-bőröstül.

Az egyes pontokra kattintva tartalom helyett csak ezt láthatjuk

Megkérdeztük a Kormányszóvivői Irodát ennek az okáról és arra kértük, kommentálja értesülésünket. Az iroda szó szerinti válasza a következő volt: "A 2006-os országgyűlési választások után a kormány és parlament elfogadta az Új Magyarország kormányprogramot, amely magában foglalja a 100 lépés egyes átfogó intézkedéseit. A kormányprogram több kormányzati üzemeltetésű portálon megtalálható (köztük a www.miniszterelnok.hu és a www.kormanyszovivo.hu oldalon). Természetesen amennyiben a program eredeti szövegére van szükségük, azt elektronikus levélben rendelkezésükre bocsátjuk." (A cikk megjelenésével egy időpontban a felkínált lehetőséggel élve kértük is a kormányszóvivői irodát, hogy küldjék át a 100 lépés program további részeit.)

Az ötéves adócsomagot előre látó módon mi megőriztük, és közzétesszük, (.doc formátum) töltsék le bátran. Érdekessége, hogy a dokumentum adatlapjából kiderül, az anyag szerzője az a Zalai Mária, aki 2004 őszén szegődött Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mellé és azóta a gazdasági, adózási ügyekben ő a kormányfő tanácsadója.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?