Huba
19 °C
33 °C

Eltüntették a netről a 100 lépés csomagot

2008.09.03. 13:45
Hiába kerestük a miniszterelnök mai és korábbi honlapján, a kormányzati portálon vagy a Pénzügyminisztérium szájtján a 2005-ben született, nagy felhajtás közepette nyilvánosságra hozott ötéves adócsomagot, csak azt állapíthattuk meg, nincs sehol a pakk. A 100 lépés már a múlté, de szerencsére egy részét megőriztük.

A minap nem hagyott nyugodni a gondolat minket, hogy Gyurcsány Ferenc mostani adócsomagja mögött mintha felsejlene a 2005-ben meghirdetett, törvénybe is foglalt, ám csúfos véget ért ötéves adóprogram, ezért elhatároztuk, hogy tételesen összevetjük a kettőt. Végül is megszületett a két pakk párhuzamosságaira és eltéréseire rávilágító cikk, de nem volt könnyű dolgunk.

Nem sejtettük ugyanis, hogy a két csomag összehasonlításakor mindjárt az elején komoly akadályba ütközünk. Először is szükségünk lett volna a 2005 nyarán bejelentett, aztán ősszel törvénybe is foglalt ötéves adócsökkentési pakkra. Ezt azonban sem a magyarorszag.hu portálon, sem a Pénzügyminisztérium szájtján, sem pedig a miniszterelnök mostani, de még a régebbi honlapján sem találtuk meg. Pedig Gyurcsány Ferenc akkori és mostani kormányfő korábbi oldalán még ott virít a felirat (fent, a fejlécen), hogy "100 lépés program", aminek részét képezte a 13 lépésből álló ötéves adócsomag. A feliratra rákkattintva csupán néhány cím jelenik meg (a 100 lépés tematizálva, többek között az egészségügyet, a családtámogatást, a nyugdíjasokat vagy éppen az adózást érintő intézkedéseket takaró akciótervek címei). Íme ez látható:

Ám a címekre rákkattintva nem találunk semmit, csak egy hibaüzenet fogad minket: "a kért webtartalom sajnos nem érhető el."

Lapunk úgy tudja, hogy a kormányzati portálról 2006 végén le kellett venni a kínossá vált 100 lépést szőröstül-bőröstül.

Az egyes pontokra kattintva tartalom helyett csak ezt láthatjuk

Megkérdeztük a Kormányszóvivői Irodát ennek az okáról és arra kértük, kommentálja értesülésünket. Az iroda szó szerinti válasza a következő volt: "A 2006-os országgyűlési választások után a kormány és parlament elfogadta az Új Magyarország kormányprogramot, amely magában foglalja a 100 lépés egyes átfogó intézkedéseit. A kormányprogram több kormányzati üzemeltetésű portálon megtalálható (köztük a www.miniszterelnok.hu és a www.kormanyszovivo.hu oldalon). Természetesen amennyiben a program eredeti szövegére van szükségük, azt elektronikus levélben rendelkezésükre bocsátjuk." (A cikk megjelenésével egy időpontban a felkínált lehetőséggel élve kértük is a kormányszóvivői irodát, hogy küldjék át a 100 lépés program további részeit.)

Az ötéves adócsomagot előre látó módon mi megőriztük, és közzétesszük, (.doc formátum) töltsék le bátran. Érdekessége, hogy a dokumentum adatlapjából kiderül, az anyag szerzője az a Zalai Mária, aki 2004 őszén szegődött Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mellé és azóta a gazdasági, adózási ügyekben ő a kormányfő tanácsadója.