Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Megadóztatnák a képviselők költségtérítését

2008.09.16. 06:56
A kormány tervében szereplő lépés, 11 százalékos ehofizetés előírása az adómentes természetbeni juttatásokra érinti a honatyák költségtérítését is.

A még be nem nyújtott adócsomag szerint lényegében mindenre, amit eddig adó és járulék nem terhelt, kiterjesztené a kormány a százalékos egészségügyi hozzájárulás megfizetését. (Így többek között az üdülési csekkek, étkezési jegyek, utazási támogatás, iskolakezdési támogatás, önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulások után is le kellene perkálni 11 százalékos, adónak minősülő egészségügyi hozzájárulást.) Ebbe a körbe tartozik majd - hacsak az érdekképviseletek és egyéb lobbik meg nem fúrják - a természetbeni juttatások összes, eddig adómentes típusa és a képviselők béren kívüli költségtérítése is.

Utóbbi az előző parlamenti ciklusban ötmilliárd forint körüli összeget tett ki, ami évente több mint egymilliárd forint extra juttatás leosztását jelentette - és jelenti ma is - 386 képviselő számára. Ha az egyszerűség kedvéért 1,2 milliárd forintra becsült költségtérítés után jövőre meg kell fizetni a 11 százalékos ehót, akkor ez összesen 130 millió forinttal gazdagítja majd az egészségbiztosítási alap kasszáját.

A költségtérítésen és szállásköltségen túl egyéb címen is jár térítés. Azonban míg a frakcióknak jutó pénz után nem, a független képviselőknek járó rész után - mivel sem pártot, sem frakciót nem alkotnak - is elvileg meg kellene fizetni a 11 százalék ehót.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!