Bezárhatják az újpesti bűzöntödét

2009.02.06. 14:16
A környezetvédelmi hatóság felfüggesztette február elejétől az újpesti Elem utcai öntöde működését. Mint arról az Index korábban beszámolt, a környékbeliek szerint az öntöde kéménye különböző napszakokban szúrós szagú sárgás-szürkés-feketés füstöt ontott, ami tönkretette az életüket.

A Közép-Duna-völgyi környezetvédelmi felügyelőség első fokon úgy határozott, hogy felfüggeszti az újpesti EURO-METALL Öntödei Kft. működését.

Egy helyi lakos korábbi felvétele

Az Indexnek korábban helyi lakosok elmondták, hogy a veteményeseket belepte az öntöde kéményéből származó por és korom, az égett műanyag és gumi szúrós szaga pedig fojtogatta őket. A különböző napszakokban terjengő bűzt körülbelül hat éve lehet érezni.

A hatóság korábban többször is mérte a légszennyezést az öntödénél, de vagy mindent rendben találtak, vagy éppen üzemzavar volt az üzemben, ami megmagyarázhatóvá tette a szennyezési határértékek túllépését.

A tavaly június 9-i szúrópróbaszerű mérésen például kiderült, hogy a kémény által kibocsátott szén-monoxid koncentráció túllépte a határértéket, az október 13-i ellenőrzésen pedig kékes színű füst távozott az öntöde épületének nyílásain a környezetbe. Az öntöde nyilatkozata szerint mindkét esetben üzemzavar volt, amit később elhárítottak.

A január 26-i mérésen kiugróan magas szennyezést mértek, de az öntöde ismét üzemzavarra hivatkozott (igaz, le is állították az üzemet). Január 28-án, a megismételt mérésen már rendben volt minden.

A hatóság azonban határozatban rendelte el a folyamatos mérést, hogy az üzemeltető ne tudjon trükközni, valamint elrendelte, hogy csak olajtól, műanyagtól és egyéb szennyezőanyagoktól megtisztított fémeket használhatnak fel. A különböző színű, szúrós szagú füstnek ugyanis valószínűleg az volt az oka, hogy nem tisztított fémet használtak fel.

Ha az üzem nem teljesíti a feltételeket, akár be is zárhatják. Az első fokú határozat két hét múlva jogerőre emelkedik, ha az öntöde vezetése nem fellebbez a döntés ellen. Az Index keresi az ügyben az öntöde vezetését is.