Demszky kiáll a futóversenyek mellett

2007.11.22. 17:54
Szembemegy a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottság döntésével a főpolgármester, Demszky Gábor nem hagyja, hogy kitiltsák Budapestről a neves futóversenyeket.

Demszky Gábor nem ért egyet a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottság tegnapi döntésével, áll abban a közleményben amit csütörtök délután juttatott el a főpolgármester sajtóirodája szerkesztőségünkbe. Mint ismeretes, a Fővárosi Közgyűlés illetékes bizottsága, Horváth Gyula szocialista alelnök indítványára, szerdán megtagadta az összes 2008-as utcai futóverseny közterület-használati kérelmét.

Az alelnök és Ughy Attila (Fidesz) bizottsági elnök is úgy vélte, hogy ezek az utcai rendezvények aránytalanul zavarják a fővárosiak közlekedését. Szerintük ilyen sportrendezvényeket olyan helyen kellene megrendezni, "ahol nem okoznak ennyi galibát". John Emese, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője, "elképesztőnek és ostobának" nevezte a bizottság döntését és a felfüggesztését kérte a főpolgármestertől még aznap.

Demszky felfüggeszt

A csütörtöki közlemény szerint a főpolgármester arra kéri a bizottságot, hogy tárgyalja újra a kérdést. Ha ezt követően is a tiltást támogatják, úgy felfüggeszti a bizottság határozatát, és az ügyben a döntést a Közgyűlés jogkörébe utalja.

A főpolgármester véleménye szerint ugyanis Budapesthez hozzátartoznak a futóversenyek, amiken több tízezren vesznek részt évente. "A többnyire hétvégén tartott versenyek valóban nehezítik a közlekedést, de az okozott kellemetlenségeket elhanyagolhatók ahhoz képest, hogy a rendezvényeknek milyen jelentős szerepük van a város életében, hiszen növelik a tömegsport népszerűségét, és fellendítik az idegenforgalmat is" - áll a közleményben.

Évente legfeljebb tíz lehet

Mivel a versenyek időlegesen korlátozzák a forgalmat, éppen ezért a hatályos közgyűlési rendelet évente tíz alkalomban maximalizálja a számukat, emlékeztet a közlemény. 2007-ben összesen kilenc utcai futóversenyt tartottak Budapesten, a többi kérelem nem felelt meg a szigorú előírásoknak. (A rendelet értelmében például a szervezőknek biztosítaniuk kell, hogy a szintidőt nem teljesítő, a mezőnytől lemaradó futókat busz szedje össze, hogy ne zavarják a forgalmat indokolatlanul.)

A külföldön is ismert budapesti maratoni és a félmaratoni futóversenyeken rendszeresen mintegy háromezer külföldi versenyző vesz részt, ez körülbelül nyolcezer, kifejezetten emiatt Budapestre látogató turistát és 21 ezer vendégéjszakát jelent. Ezek a turisták hozzávetőlegesen 600 millió forintot költenek el évente budapesten. A háromhetes Tavaszi Fesztiválra csak harmadennyi "kulturális célturista" érkezik a fővárosba, mint a szeptemberi futóversenyekre, áll a közleményben.