Demszky és Molnár Gyula megszerette egymást

2006.08.11. 16:02
"Demszky Gábor barátom" - így szólította Molnár Gyula XI. kerületi polgármester, budapesti MSZP-elnök pénteken a főpolgármestert, akit nemrégiben még rendszeresen kritizált. Demszky szerint pedig a koalíció nem érzelmi kérdés, egyébként neki soha semmi baja nem volt Molnár Gyulával.

Ezeket a szépen egybecsengő válaszokat az Index kérdésére adta a két politikus, amikor közösen tartottak sajtótájékoztatót az újbudai Bikás-dombon, a Tétényi úti metrómegálló tervezett helyszíne mellett felállított sátorban. Az egymás iránti szeretetről való áradozás különösen azután meglepő, hogy Molnár Gyula 2005. március 24-én még úgy nyilatkozott: elképzelhetetlen, hogy közös jelöltként a népszerűségéből vesztett főpolgármestert támogassák a 2006-os választáson.

Azóta persze kiderült, hogy Molnár Gyula már nem az MSZP potenciális főpolgármester-jelöltje, mivel a szocialisták végül hosszas huzakodás után Demszky mögé sorakoztak fel Budapesten.

Sikerpropaganda és áremelés

Demszky és Molnár egyaránt Budapest, illetve a XI. kerület fejlődéséről, beruházásokról, útfelújításokról, új bevásárló- és szórakoztatóközpontokról, lakásokról és lakónegyedekről, megújított játszóterekről és számos más sikertémáról beszélt.

Közben a főpolgármester szólt arról, hogy a kormány 30 százalékkal emeli a gázárakat, ez a távhődíjakat a kabinet szerint maximum 18 százalékkal drágítja. Demszky szerint ekkora áremelésre nincs szükség, akár nyolc százalék is elég lenne.

Ugyanakkor a főváros a korábbiaknál 15 százalékkal többet, mintegy 2,3 milliárd forintot költ a mostani fűtési szezonban a szociálisan rászorulók díjkompenzációjára. (Azt, hogy mikor emelik a távfűtési díjat, nem árulta el a főpolgármester.)

Többen kapnak többet Demszky szerint, de Kupper viszont kevesli a támogatást

Demszky szerint a korábbinál többen és többet kapnak árkiegészítésként, túl a központi támogatásokon. Így a budapestiek egy részénél, akár 50-60 ezer családnál a megemelt díjak 40 százalékát is átvállalják majd a közforrásokból, vagyis állami és önkormányzati pénzekből. Demszky szerint a támogatások éves szinten kéthavi díjat, 60-65 ezer forintot tesznek majd ki.

Kupper András, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, a párt XI. kerületi polgármester-jelöltje az Indexnek nyilatkozva viszont kifejtette: a díjkompenzáció egyértelműen kevesebbet juttat vissza a lakosságnak, mint amennyit a gázáremelés elvisz. Az is kétséges, hogy mennyire jogszerű a közműcégekkel megfizettetni a kompenzációt, mert így végül is ennek a támogatásnak az összege megint csak beépül a közszolgáltatások árába.

Demszky lefordíttatta Tarlósnak adott válaszát magyarra

Demszky reagált Tarlós Istvánnak, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének a kérdéseire is, amelyeket Tarlós nyílt levélben tett fel a főpolgármesternek. Demszky bemutatott egy papírt, amelyben válaszol Tarlósnak, és tett egy megjegyzést is: mivel bonyolult pénzügyi kérdésekről van szó, mellékelt egy angol nyelvű tájékoztatót is a külföldi hitelekről, és ezt az angol nyelvű dokumentumot lefordíttatta magyarra, hogy Tarlós megfelelően tájékozódhasson.

Demszky egyébként Tarlósnak elküldeti a főváros költségvetését, a BKV üzleti beszámolóit és terveit, a hitelszerződésekkel és a Podmaniczky-tervvel kapcsolatos dokumentumokat.

Tarlós többek között aziránt érdeklődött, hogy miért nem finanszírozza megfelelően a főváros a BKV-t, miért maradt a cég vezetése változatlan (a hosszú évek óta halmozódó problémák ellenére), és miből finanszíroznák a Podmaniczky-tervet.

Vita az Andor utcáról

Szóba került a pénteki sajtótájékoztatón az Andor utcai lakók ügye is. Vajda Pál szocialista főpolgármester-helyettes elmondta: jövőre megcsinálják az utcát, ami alighanem az eddigi 2x1 sávos út kétszer kétsávosra bővítését jelenti. Vajda szerint a Szerémi út és az Egér út között ez az egyetlen szűk keresztmetszet, tovább nem halogatható a projekt. Aki pedig kártérítésért perel, és nyer a bíróságon, annak a főváros kifizeti a neki járó összeget.

Az üggyel kapcsolatban Kupper András közleményt adott ki. Eszerint "méltatlan egy főpolgármesterhez, hogy elbújik a kritikák és a problémák elől. Demszky Gábor és Molnár Gyula polgármester beszélt a XI. kerületről, amikor a Magyar Nemzet újságírója az Andor utcaiak kárpótlásáról érdeklődött Vajda Pál főpolgármester-helyettesnek kellett reagálnia. Vajda ködösen annyit mondott, hogy jövőre elintéződik a probléma.

Az Andor utcaiak azonban évek óta küzdenek az igazukért, jogerős bírósági döntésekkel tudják igazolni, hogy kártérítésre jogosultak, a Fővárosi Közgyűlésben pedig soha nem veszik napirendre az erről szóló előterjesztésünket. "Elvárható, hogy a főpolgármester, vagy a kerület polgármestere nyilatkozzon az ügyben, és konkrét választ adjon" - mondta a fideszes politikus.

Még egy régi vita: meddig menjen a metró?

Kupper szerint "hasonlóan kitért Demszky Gábor, amikor azt kérdezték tőle, hogy mikor megy el a 4-es metró a Virágpiacig. A főpolgármester cinikusan azt mondta, hogy könnyen beszélnek a XI. kerületiek, hiszen nem nekik kell fizetniük a metrót. Ezennel felhívnánk a főpolgármester figyelmét, hogy a 4-es metró az adófizetők pénzéből épül, az újbudai polgárok adójából is" - írta Kupper a közleményében.

Demszky egyébként a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy nemcsak a XI. kerületnek, hanem a fővárosnak sincs egymagában pénze a metróra. Ezt a beruházást ugyanis 80 százalékban a kormány finanszírozza, ezért nincs értelme annak, hogy egy utasforgalmi szempontból nem hatékony, meghosszabbított vonal épüljön a budaörsi virágpiacig.

Demszky szerint ugyanakkor főváros figyelembe vette az utasok érdekeit, amikor nemcsak a Baross térig, hanem a Bosnyák térig építi meg a négyes metrót, ezzel is meghosszabbítva a korábban tervezett nyomvonalat.