Őrizetbe vették az erzsébetvárosi értékbecslőt

2008.12.04. 06:56
Őrizetbe vették azt az ingatlanbecslőt, aki a törvénytelennek tartott, 2003-as és 2004-es erzsébetvárosi ingatlaneladásokhoz értékbecslést készített az ingatlanokról - írta a csütörtöki Népszabadság, Magyar Nemzet és Magyar Hírlap. Ezzel nyolcra nőtt az ingatlanügy gyanúsítottjainak száma.

Az ingatlan-értékbecslőt bűnsegédként elkövetett csalással és magánokirat-hamisítással gyanúsítják, s mint a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap írta, a Központi Nyomozó Főügyészség kezdeményezte előzetes letartóztatását.

A gyanú szerint volt olyan szakvélemény, amely az önkormányzat által eladott bérházat 100 millió forinttal értékelte alaul a valós, piaci árához képest. A Népszabadság szerint Gál György az önkormányzat gazdasági bizottságának korábbi elnöke vállalta, hogy alacsonyabb áron értékelteti fel az eladásra kínált önkormányzati ingatlanokat. Ezért 195 millió forint kenőpénzt kért. Az épületeket Gál, illetve Nagy György a kerületi lakásépítő Kft. családtagjai és ismerősei által alapított strómancégek szerezték meg, majd nagy haszonnal - egyes becslések szerint épületenként 70-100 millió forintot keresve - továbbértékesítették azokat.

Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője a Népszabadságnak azt is elmondta, az értékbecslő tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el, a Nemzetnek pedig cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint hamarosan kiengednék a különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények fő gyanúsítottját, Gál Györgyöt.

Utóbbi lap szerint a múlt hét óta előzetesben lévő SZDSZ-es frakcióvezető, aki a gyanú szerint a főváros VII. kerületi gazdasági bizottság elnökeként hétszázmillió forintos kárt okozott az önkormányzatnak, amikor a jelenleg szabad lábon védekező Nagy Györgytől összesen 195 millió forintos kenőpénzt fogadott el, valóban fellebbezett a bíróságnál, de az ügyészség ilyet nem kezdeményezett.