Egyelőre marad Csepelen a Dunát szennyező galvániszap

2007.02.08. 19:15
Tóth Mihály Csepel polgármestere újabb, a környezetvédelmi miniszternek címzett levélben kezdeményezte a volt gyárterületen, szabálytalanul tárolt galvániszap elszállítását. A csepeli Fidesz csütörtöki tájékoztatóján ugyanakkor az önkormányzat vezetését bírálta, amiért 2004. óta - amióta először felhívták a figyelmet a problémára - nem történt semmi.

Több mint 1200 tonna galvániszapot tárolnak szakszerűtlenül Csepelen már több éve, hívta fel a figyelmet a problémára az Index keddi cikke. Akkor beszámoltunk arról, hogy a galvániszap elszállításának költségeit a felszámolás alatt álló cég nem tudja rendezni, az erősen erodálódott tartályokból pedig már szivárog a veszélyes hulladék, szennyezve a talajvizet és a csapadékelvezetőn keresztül a Dunát is. A környezetvédelmi tárca viszont azt állítja, csak akkor tud lépni, ha a felszámolás megtörtént, vagy katasztrófahelyzet alakul ki.

A cég így is úgy is fizetésképtelen

A Friz Kft. felszámolásával megbízott biztos szerint perek és rendezetlen ügyek akadályozták a társaság egyszerűsített felszámolását. Kovács Péter némileg vitatkozva a minisztériumi állásfoglalással úgy vélekedett, nincs olyan jogszabály, amely előírná, hogy a felszámolás befejezése után lehetne csupán kármentesíteni központi pénzekből.

Hozzátette, a felszámolási eljárás jelenlegi szakaszában is világos, hogy a társaság fizetésképtelen, így az utolsó jogi aktus befejezése után sem lesz több pénz a semminél. Dióssy László a környezetvédelmi tárca szakállamtitkára korábban az Indexnek azt nyilatkozta, hogy amíg a felszámolás meg nem történik, nem tudnak lépni.

A Fidesz szerint katasztrófaveszély van

Közben a Fidesz csütörtökön sajtótájékoztatót tartott, jelentette az MTI. A párt álláspontja szerint katasztrófaveszély van Csepelen a 2003 nyarán illegálisan lerakott nehézfémeket tartalmazó galvániszap miatt. Az iszap a helyi ivóvízbázis mellett a Duna közelsége miatt veszélyezteti az ország más településeit, valamint Szerbiát, Romániát és Bulgáriát is, mondta Illés Zoltán, a legnagyobb ellenzéki párt országgyűlési képviselőcsoportjának környezetvédelmi szakértője, a két érintett telephely egyike előtt megtartott sajtótájékoztatóján.

A környezetvédő politikus szerint az elmúlt évek tehetetlenkedéséért Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter a felelős, illetve van felelőssége a demoralizált környezetvédelmi főfelügyelőségnek is. Illés Zoltán ismertette azt a követelést, hogy hozzanak létre a környezetvédelmi tárca költségvetéséből olyan környezetvédelmi katasztrófaalapot, amely fedezné a csepeli kárelhárítás mintegy 180-200 millió forintos költségét, ezen belül azt a 60 milliót, amennyiért a galvániszapot elszállítanák például az Aszód vagy a Dunaújváros melletti szemétlerakóba.

Megutaztatták a csepeli hulladékot

Németh Szilárd, a csepeli önkormányzat képviselő-testületének Fidesz- KDNP-frakcióvezetője az előzményeket ismertetve elmondta, hogy őt magát 2004 közepén telefonon értesítették az illegálisan lerakott veszélyes hulladékról, amelyet - később a feltárt dokumentumok szerint - 2003-ban szállítottak a helyszínekre. Kiderült, hogy a Fríz Kft. szállította oda az anyagot a IX. kerületből, miután fel akarta dolgozni.

Gyanújuk szerint a galvániszapot - amely valószínűleg Csepelen keletkezett, miután a rendszerváltást követően is működött ott galvanizáló üzem - "körbeutaztatták". A frakcióvezető azt mondta, hogy az elmúlt években a csepeli önkormányzatban nem talált partnerre a veszély elhárításában. Bírálta a környezetvédelmi minisztert is, mivel a tárca vezetője nem látott katasztrófahelyzetet, és a felszámolási eljárás befejezte után az említett céggel szállíttatta volna el a galvániszapot.

Újabb levelet kapott a miniszter

A fideszes képviselők sajtótájékoztatója után hozta nyilvánosságra mintegy válaszul a csepeli önkormányzat azt a levelet, amelyet Tóth Mihály polgármester intézett Persányi Miklóshoz (korábban már volt levélváltás a tárca és a polgármester között). A levélben, aminek megírására a képviselő-testület döntése nyomán került sor - a polgármester kérte, hogy a tárca rendelje el az azonnali műszaki beavatkozást a "80 ezer ember életminőségét" veszélyeztető galvániszap ártalmatlanítására.

Tóth Mihály arra is emlékezteti Persányi Miklóst, hogy személyes találkozójuk során tájékoztatást adott a volt Csepel Művek területén lévő, a Fríz Kft. által szabálytalanul tárolt galvániszapról. A polgármester rámutatott, hogy a galvániszap kerületükből történő elszállításának ügyében sajnos évek óta nem született eredmény, ezért megbízták a Pyrius-Rumpold Kft.-t, hogy készítsen szakvéleményt, amely - konkrét mérések alapján - a szennyezés tényét igazolta, illetve jelezte a központi beavatkozás szükségességét.