Leisztinger a gáton

A Kopaszi-gáton idén már nem nyit ki semmi, de 2006-ra közparkot ígérnek

2004.05.07. 13:37
Biztonsági őrökbe és drótkerítésbe ütközik, aki mostanában autóval akarja megközelíteni a Lágymányosi-hídtól délre húzódó Kopaszi-gátat. Bezárták a legendás Aranyhal vendéglőt és a West Balkán nevű szórakozóhelyet, a gáton évek óta engedély nélkül lakóknak szintén új helyet kell keresniük. 2006-ra a ma még szeméttel, sittel borított gáton sétányt, parkot, vendéglőket építenek, a tőle északra eső területen szállodaépületeket, vízividámparkot létesítenek, az egyelőre csak ivóvízzel ellátott területet közművesítik. A gátat és a vele határos területeket is birtokló Öböl XI. Kft többségi tulajdonosai az MSZP-közelinek mondott Leisztinger Tamás cégei.

A West Balkán április 30-ára meghirdetett nyitóbuliján parti helyett drótkerítés és a kiürített szórakozóhely várta azokat, akik nem értesültek időben, hogy idén elmarad a mulatság az immár építési területté vált gáton. Korábban az Index is hírt adott arról, hogy a West Balkán idén még megnyithat, csak jövőre kell új helyet keresniük, mivel ezt akkor még maguk az üzemeltetők is így tudták.

Nem kaptak hivatalos felszólítást

Tekintse meg képeinket!

Egyikük az Indexnek pénteken elmondta, a XI. kerületi önkormányzat egyik képviselőjének szóbeli információi alapján bíztak az idei nyitásban, azonban jobbnak látták, ha megvárják az írásos engedélyt, és ezt jól tették, mert hamarosan kiderült, hogy a gát máris építési terület. Arról, hogy nem nyithatnak ki, egyébként a mai napig nem kaptak semmilyen hivatalos értesítést, igaz, ők "az Aranyhal engedélye alatt működtek".

Az Aranyhal étterem sorsa évek óta bizonytalan volt, mondta Slezák Attila, az egyik üzemeltető. Tavaly még a területet kezelő Buda Hold Kft. újította meg szerződésüket, a májusi nyitásról azonban már az Öböl XI. Kft.-vel kellett tárgyalniuk. Zala László, az Öböl XI. ügyvezetője az Indexnek elmondta: "A West Balkánnal és az Aranyhallal nem újítottuk meg a szerződést, és ehhez, mint tulajdonosnak minden jogunk megvan." Építési területen nem működhetnek vendéglátóipari egységek, indokolta a döntést. Slezák az étterem részéről közölte, nem tervezik, hogy máshol nyitnák meg az Aranyhalat, mivel eddig olyan egyedülálló környezetben működtek, ami pótolhatatlan. Hozzátette, Zala László azt mondta nekik, "az elvi lehetőség megvan" arra, hogy az Aranyhal 2006 után újra megnyisson a gáton.

Leisztinger a gáton

Leisztinger a vagyonosok toplistáján
  
A matematikus végzettségű Leisztinger Tamás tavaly 35 milliárdos becsült vagyonával a harmadik helyet szerezte meg a Magyar Hírlap 100-as top listáján. Az üzletember fontosabb érdekeltségei között ott van az Eravis és Hunguest Hotels szállodaláncok valamint egyelőre a Pick Rt. is.
A vállakozót az év elején azzal vádolták, hogy saját embereit ülteti a Vas megyei MSZP vezető posztjaira. A szocialisták egyik csoportja által hangoztatott pártfoglalási elmélet miatt belső vizsgálatot is indított az MSZP.

A Kopaszi-gát és a körülötte a Lágymányosi-öbölben fejlesztésre kijelölt terület az MSZP-közelinek mondott Leisztinger Tamás cégeinek többségi tulajdonába került, tudta meg az Index. A korábban kizárólagos önkormányzati tulajdonban levő földeket a helyhatóság a területfejlesztésre 2003 végén ugyancsak kizárólagos önkormányzati tulajdonú cégként létrehozott Öböl XI. kft-be apportálta.

Márciusban az Öböl XI.-ben előbb 50 százalékos, majd mostanra 58 százalékos tulajdonosok lettek a Leisztinger érdekeltségébe tartozó vállalkozások: az Eravis Rt. jelenleg 42, a mögötte álló Arago Holding 16 százalékos tulajdonos. A szocialista vezetésű önkormányzat pályázat nélkül, ám kerületi ellenzék által sem politikailag, sem jogilag nem kifogásolt módon választotta befektetői partnernek a Leisztinger cégeket, miután azok korábban - a francia tulajdonban levő Budapesti Hőerőmű Rt-től - megvettek olyan, az önkormányzati területekkel szomszédos földeket, melyek a fejlesztésbe bekapcsolhatók. Ezen területeket a Leisztinger cégek vitték be az Öböl XI. kft-be.

A helyi Fidesz nem talált kivetnivalót az ügyben

  

Egyértelmű volt, hogy az évek óta tervezett fejlesztésekhez tőkebefektetőt kell keresnie az önkormányzatnak, mondta az Indexnek Balás Piri László, a XI. kerületi Fidesz frakció vezetője. A kiválasztás során - tekintve, hogy az önkormányzat nem vásárolt - nem kellett pályázatot kiírni. A politikus szerint korábban egyedül azzal kapcsolatban volt vita, mekkora tulajdonrészt szerezhet a befektetői oldal a közös cégekben. A szerinte kívánatos 50-50 százalékos arány szinte azonnal felborult, miután a két fél megállapodásában nem szerepel olyan kitétel, mely megakadályozná az egyoldalú tőkeemelés lehetőségét. Balás Piri László szerint az ugyan aggasztó, hogy - úgyis, mint az Öböl XI. Kft. egyik felügyelőbizottsági tagja - csak utólag értesültek arról, hogy a befektetők azonnal 10 százalékos, 500 millió forint értékű tőkeemelést hajtottak végre az Öböl XI.-ben, de mégis számítani lehetett arra, hogy az önkormányzat kisebbségbe szorul. Balás Piri László szerint a cégben a későbbiekben 25 százalékig csökkenhet a kerület részesedése, de garanciát jelent, hogy az alapvető tulajdonosi döntéseket csak 75 százalék +1 szavazattal lehet meghozni.

West Balkán módon

A WB folytatja
  
Másfél hónap múlva nyit a West Balkán "jogutódja" WB Kávézó néven a Ráday utcában, nagy terasszal, mondta az egyik üzemeltető. A Kopaszi-gátra tervezett nyári programok közül kettőt a menedzsment mindenképp megrendez, az egyik Jimmy Tenor koncertje az A38-on, a másik a B.L.I.M. nevű breakbeat dj. fellépése a Süss Fel Napban.

"Tudja, hogy ezek a helyek évek óta úgy működtek, hogy nem volt csatornázás?" - tette fel a kérdést Zala László az Index újságírójának, és hozzátette, a terület rendezésével alkalmat adnak arra, hogy az odalátogatók ezentúl "valóban West, és ne East Balkán módon intézhessék kisebb-nagyobb dolgaikat".

A Kopaszi-gát lakói az Öböl XI. Kft. ügyvezetője szerint egy-két kivétellel illegálisan laknak ott, így sem az önkormányzatnak, sem a terület tulajdonosának nem kötelessége gondoskodni róluk. Hozzátette, azzal a néhány emberrel, akik ott laknak, tárgyalásokat folytatnak. Zala fontosnak tartotta elmondani: "Itt nem pláza, nem lakópark épül; egy parlagon heverő, szemetes, elhanyagolt területet teszünk virágzóvá."

A gát egyik bejelentett lakosa, Richtárik Vilmos harminchat éve a Kopaszi-gáton lakik; elmondása szerint olyannyira ez a bejelentett lakcíme, hogy árvízkárosultként még pénzt is kapott az önkormányzattól. Írásos felszólítást kapott arról, hogy el kell költöznie, ezért jelenleg levelezést folytat az Öböl XI.-gyel. Mint mondta, addig nem hagyja el a helyszínt, amíg nem jelölnek ki számára új lakást.

A Partside marad, de miért?

Klikk a képre!
Fotók: Barakonyi Szabolcs

A Lágymányosi-öböl túloldalán működő Partside nevű szórakozóhely idén még megnyithat, mert vele még az önkormányzat újított szerződést az idei szezonra, szeptembertől azonban ott is elkezdődnek a munkálatok. Az Öböl XI. Kft által apportált terület határait egyébként a Budafoki út, a Hengermalom út, a Lágymányosi híd, a vasúti töltés és a Kopaszi-gát jelöli ki, mondta Schreffel János, a kerület főépítésze.

A területre vonatkozó szabályozási tervet május 20-án készül elfogadni az önkormányzati testület, utána írhatják ki a terület rendezésére vonatkozó tervpályázatokat. Schreffel főépítész elmondta, mivel a Kopaszi-gát úgynevezett zöld közpark minősítésű, csak két százalékban építhető be, ezért ez a terület főként rekreációs-szórakoztató-szabadidős funkciót tölt be majd. A főépítész a közeli Info Park Dél rendezéséről is említést tett, erről azonban az Öböl XI. Kft ügyvezetője nem tud.

Az Info Parkkal kapcsolatos ellentmondás feloldására és a gát lakóira vonatkozó kérdések megválaszolására péntek reggel már senki nem vállalkozott a XI. kerületi önkormányzatnál. Schreffel János csütörtökön röviden annyit mondott: "Zala ügyvéd úr sokszor az álmait is belekomponálja a realitásba."