Ötmilliárdot költenek a Kossuth térre

2008.06.26. 17:47
A Kossuth tér rendezéséről és egy érdekes ingatlancseréről döntött csütörtök délután a fővárosi közgyűlés.

Elfogadta a fővárosi közgyűlés azt a megállapodás-tervezetet, amely szerint Budapest és az Országgyűlés Hivatala megállapodást köt a Kossuth tér rendezésére. A Parlament melletti tér rendezésére kiírt pályázat eredménye alapján az Országgyűlés Hivatala 1,2 milliárd forintért parkot épít, kerítéssel a Kossuth téren.

Emellett a térszín alatti felhasználásra a közgyűlés elfogadott egy koncepciót is, amelynek az a lényege, hogy a park alatt mélygarázs, valamint látogatóközpont épül 3,6 milliárd forintért. A beruházást a fővárosi tulajdonú Parking Kft bonyolítja külön erre célra felvett hitelből. A hitelt a cég a tervek szerint a mélygarázs és a látogatóközpont üzemeltetésének hasznából fizetné vissza.

A konstrukció azonban fennakadt a jogi szűrőn, a fővárosi főjegyző észrevétele szerint ugyanis a beruházást közbeszerzési pályázaton kellene meghirdetni. A közgyűlésen megfogalmazódott azonban a megoldás is: ha a beruházás nemzetbiztonsági minősítést kap, el lehet hagyni a pályáztatást. A koncepciót ezzel a kitétellel elfogadták.

Évtizedes jogvitát zárt le a Fővárosi Közgyűlés nyári szünet előtti utolsó ülésén. A Bogdáni úti buszvégállomást még a hetvenes évek végén alakították ki, ám a telek kisajátítása során hibát vétettek és a telek az Expressz Utazási Irodáé maradt, a társaság jogutódja egy kft., amely hosszú évek pereskedését követően legyőzte a fővárost, így csaknem 3 milliárdos fizetnivalója támadt Budapestnek, ráadásul a telek helyett is kellett adni valamit.

Az ügy érdekessége, hogy a jogutód cég tulajdonosi szerkezete az utóbbi hónapokban alakult át. A kidolgozott és elfogadott konstrukció lényege, hogy három csereingatlan átadásával tudja le Budapest a restanciáit. Így a cég tulajdonába kerül a Tétényi úti piac és a mellette lévő Budapesti Művelődési Központ, valamint két Ráday utcai foghíjtelek.

A fővárosi ellenzék szerint a három telek többet ér, mint amennyiért beszámították azokat az ügylet során: egyszer már sikerült is levetetniük a napirendről a kérdést.