A bankszámlánkról is leemelhetik a parkolódíj-tartozást

2005.11.15. 15:34
A magánszemélyek bankszámlájáról is leemelhetik, sőt a munkabérből is letilthatják a budapesti kerületek a parkolási pótdíjtartozást a jövő év elejétől, adta hírül az InfoRádió. Az Autóklub szerint kétséges, hogy a nem önkormányzati tulajdonú parkolási cégeknek van-e joguk a követelés érvényesítésére. Azt azonban az Autóklub is elismeri, hogy a bíróság által jogerősen megítélt pótdíjtartozást be kell fizetni.

Egy nemrég hozott legfelsőbb bírósági jogegységi döntés új helyzetet teremtett a parkolási pótdíjak behajtásában. Kézdi Andrea, a három budapesti parkolási céget képviselő ügyvéd az InfoRádiónak elmondta, az adóhatóság, azaz a helyi önkormányzat magánszemélyek bankszámlájáról is leemelheti a tartozás összegét, vagy a munkabérből is letilthatja.

"Új helyzet van"

Mint közölte: „az adók módjára való behajtás súlyos következményeket von maga után, hiszen adótartozása van a cégnek. A magánszemélyek bankszámlájáról is leemelhető az összeg, de behajtható úgy is, hogy letiltják a munkabérből.”

Az ügyvéd hozzátette, előkészítették a végrehajtási határozatokat, és több olyanról is tud, amelyet a helyi jegyző már befogadott.

Fürst György terézvárosi alpolgármester, a Fővárosi Önkormányzati Parkolási Társulás elnöke elmondta, hogy a kerületi önkormányzathoz is érkezett már végrehajtási ügy.

"Új helyzet van, pontosan a folyamatát ennek még nem látja senki. Úgy gondolom, ezt még egyeztetni kell" - mondta az InfoRádiónak. Fürst György hozzáfűzte azonban, hogy szerinte a behajtás a jövő év elejétől olajozottan fog működni.

Magánérdekeltségek

Kovács Kázmér, az Autóklub jogásza szerint nincs egységes szakmai álláspont abban, hogy a nem önkormányzati tulajdonú parkolási cégek, mint például a Centrum Kft., jogosultak-e a saját nevükben érvényesíteni a követelést.

Az ügyvéd szerint a parkolási díjakat általában be kell fizetni, más kérdés, hogy a gazdasági érdekeltségük folytán sokszor a tilosban járó parkolóőrök eljárása miatt valaki joggal védekezhet jogtalan parkolási követeléssel szemben. Az autós a védekezésében - hogyha az a társaság nem önkormányzati tulajdonú vagy nem koncessziós tulajdonú - hivatkozhat arra is, hogy ez a társaság nem jogosult a saját nevében ezt a peres követelést érvényesíteni, vélekedett az ügyvéd

Mindennek ellenére a bíróság által jogerősen elismert díjtartozást mindenképpen ki kell fizetni, hangsúlyozta Kovács Kázmér.