Már a fővárosi koalíciós együttműködés átgondolását emlegeti az MSZP

2007.04.26. 11:10
Az ellenzéki Fidesz és KDNP szerint antidemokratikus volt az a szavazási eljárás, amikor megváltoztatták a Pokorni javaslatára elfogadott napirendet. Délig aztán az SZDSZ és az MSZP is összeveszett, a főpolgármesternek ebédszünetet kellett elrendelnie, hátha így megoldódik a konfliktus. Az MDF segítségével két díjemelést azért még képesek voltak megszavazni a városatyák. Délután a szocialisták elérték, amit akartak: csak 15+1 napirendet tárgyal meg a közgyűlés.

Főpolgármester úr "ön méltatlan a főváros vezetésére, gyalázat, amit művel" - jelentette ki Tarlós István, a Fidesz-frakció vezetője a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén, a napirendről folytatott vitában.

Először úgy tűnt, Pokorni javaslatát fogadják el

Az ellenzékiek sérelmezték, hogy miután Pokorni Zoltán (Fidesz) javaslatát elfogadták, és előkészítetlenség miatt nem vették napirendre a három budai kórház összevonásáról szóló pótkézbesítéses javaslatot, a kormánypártok Devánszkiné Molnár Katalin (MSZP) kérésére addig szavaztak a témáról, míg felvették azt.

A Fidesz-KDNP a demokrácia arculcsapásának tartva a kormánypártok eljárását kivonult a teremből, és nem vettek részt a többi napirendi javaslat tárgyalásában. Hock Zoltán (MDF) frakcióvezető is bírálta a városvezetést a demokráciában szokatlan eljárása miatt. Úgy vélte igen furcsa lenne az a demokrácia, ha például a bíróságokon vagy a parlamentben egy már eldöntött kérdés után a többség addig szavaztatna újra és újra, míg neki nem tetsző döntés születik.

Délig az MSZP és az SZDSZ is összeveszett

A Fidesz-KDNP kivonulása után az egészségügyi előterjesztések megtárgyalása előtt a szocialisták és a szabad demokraták is összevesztek, méghozzá úgy, hogy egy időre félbe kellett hagyni a tanácskozást.

Steiner Pál frakcióvezető ezután bejelentette, hogy a még hátralévő 34 témából tizenötöt hajlandók csak megtárgyalni csütörtökön. Csak olyanokat tárgyalnának, amelyek egy önkormányzat működéséhez elengedhetetlenek. A megtárgyalásra javasolt témák között nem szerepelt a János-, a Margit- és a Budai Gyermekkórház összevonásáról szóló előterjesztés sem.

Minthogy ezek után a 34 koalíciós képviselő is össze-vissza kezdett szavazni (a 10 szabad demokrata és a 24 szocialista nem értett egyet), nem sikerült érvényes többséget szerezni a napirendi pontok elfogadásához. Demszky Gábor főpolgármester ezért ebédszünetet rendelt el, abban bízva, hogy a szünetben meg tudnak állapodni a frakciók.

Délután kettőkor aztán folytatódott a közgyűlés, itt a szocialisták keresztülvitték, amit akartak: azzal a 15 ponttal folytatódik a napirend, amit ők akartak, kiegészítve egy olyan üggyel, amit Demszky Gábort kért: ez a Kelenföldi pályaudvar térségének ötletpályázatáról szól. A városatyák így levették a napirendről három budai kórház összevonását, ami a hírek szerint a koalíciós vita egyik legfőbb oka volt.

Morális vita a koalícióban

Az MTI kormánypárti képviselőktől megtudta, hogy a szocialisták azt sérelmezik, hogy az SZDSZ erősen kifogásolja Havas Szófia egészségügyi tanácsnok ténykedését. Ezért nem is akarják megszavazni azt, hogy ő legyen az önkormányzat képviselője a Közép-magyarországi Regionális Egészségügyi Tanácsban. Havast többek között hatásköre túllépésével vádolják, mégpedig azzal, hogy olyan kérdésekről egyeztetett korábban az egészségügyi intézmények átszervezésekor, amelyekre nem kapott felhatalmazást.

Úgy tudjuk, Havas Szófiával az a legnagyobb gond, hogy a János kórház korábbi orvos-igazgatója nemrégiben távozott erről a posztról. Havas volt főnökét viszont a János kórház, a Budai Gyermekkórház és a Margit kórház tervezett összevonásakor menesztenék a hivatalosan meg nem erősített tervek szerint.

A koalícióban nem mindenki akar asszisztálni a János kórház igazgatójának személyes okokból való kirúgásához (amiről már igen sok városházi pletyka, terjedt el) még ha ezt pályázatokkal is kapcsolná egybe a Fővárosi Közgyűlés.

Szakmai konfliktus is van a háttérben

Mint megtudtuk, nemcsak morális kérdések vetődtek fel a koalíción belüli vitában, hanem a három kórház összevonásakor szakmai szempontok is. Így például sokak szerint csak akkor lenne értelme az integrációnak, ha abba illeszkedne a Kútvölgyi kórház is, márpedig ez egyelőre kérdéses, hiszen állami, illetve egyetemi tulajdonban van a János kórház közvetlen szomszédságában lévő korábbi elitkórház.

Egyes koalíciós képviselők információink szerint igen óvatosak lettek az egészségügyi intézmények átszervezésekor. Szerintük ugyanis igen komoly felelősség hárul rájuk olyan döntések meghozatalakor, amelyekben ők maguk nem szakértők.

Állj, ne tovább!

Ha a főpolgármester és az SZDSZ-frakció úgy gondolja, hogy jó a jelenlegi koalíciós együttműködés, akkor "azt javaslom, hogy itt az a pillanat, amikor le kell ülni, nagyon komolyan végiggondolni az együttműködés elveit", és ezután azt betartva folytatni a munkát - jelentette ki Steiner Pál, az ebédszünetében tartott tájékoztatóján.

Steiner elmondta, miközben egészségügy-politikusaik és a frakciójuk mindent elkövet a kormány egészségügyi elképzeléseinek végrehajtása érdekében "sorozatos inszinuációkat" élnek meg a koalíciós partner részéről. Részleteket azonban ez ügyben nem említett.

A frakcióvezető hangsúlyozta, a szocialisták a jelenlegi fővárosi koalíció fenntartásában érdekeltek. Közölte, hogy miután csütörtökön megismerték az SZDSZ javaslatait "úgy döntöttünk, hogy állj, ne tovább". A szocialisták számára csütörtökön eljött ez a pillanat, ezért javasolták, hogy a napirendi pontok jó részének tárgyalását halasszák el. Idő kell ugyanis a szükséges koalíciós egyeztetésekhez - fűzte hozzá.

Két díjemelésről az MDF segítségével döntöttek

Átlagosan 3,9 százalékkal drágul a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használati díja - erről a viták közben döntött a közgyűlés. A díjemelést a kormánypártiakkal együtt voksoló MDF-es szavazattal fogadták el. (A Fidesz és a KDNP képviselői ekkor már elhagyták a termet.)

Az esetenként több mint háromszoros mértékű emelést jelentő új BKV pótdíjszabályozást csak az MDF-esek szavazataival tudták elfogadni a kormánypártiak. Egy tanulmány szerint 210 millió forintos pluszbevétel várható a pótdíjak megemeléséből.

Az új szabályozás szerint a helyszíni bírság ötezer forint lett, a jelenlegi 2500 helyett. Harminc napon belül tízezret kell fizetni 7500 forint helyett. Harminc napon túli fizetéskor 20 ezer forintba kerül a pótdíj 15 ezer helyett. Legnagyobb az emelés az otthonfelejtett bérletek bemutatásakor: 750-ről 2500 forintra nő itt a díj.