Tilos az utánfutóreklám

2004.07.12. 16:29
A főjegyző döntése értelmében el kell szállítani a főváros kiemelt helyein elhelyezett utánfutóreklámokat. A Fővárosi Önkormányzat előbb felmatricázza, majd elbontatja a szerintük tiltott reklámokat. Az egyik hirdetéssel foglalkozó cég a hír nyilvánosságra kerülése után is vett fel rendeléseket, az utasítás szerintük csak a rendszám nélküli járművekre vonatkozik. A főjegyző szerint nem.
"Utánfutón szeretnék reklámot elhelyeztetni. Lehetséges?" "Hogyne, parancsoljon."

#alt#
Utánfutó-reklám a XIII. kerületben
Nem mindenhol tilos
A fentiek néhány órával azután hangzottak el, hogy Tiba Zsolt főjegyző utasítására a reklámhordozó utánfutókat el kell szállítani. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a tiltás "a város számos pontján", így a Duna két partján, a Felvonulási téren, a BAH-csomópontnál kihelyezett utánfutókra vonatkozik.

Ha a tulajdonos nem szállítja el az utánfutót, akkor "a közterület-használati hozzájárulás nélkül elhelyezett berendezéseket" elbontják. Hétfőn megkezdik a figyelmeztető matricák kihelyezését az utánfutókra, és a szerintük jogtalanul elhelyezett járműveket le is fényképezik.

Nagy cégek haragja

Az általunk megkérdezett cég alkalmazottja a főjegyző döntéséről nem hallott, de azt tudta, hogy az önkormányzat városképvédelmi bizottsága néhány hónappal korábban a bontás mellett döntött. Szerinte az intézkedés csak azokra az utánfutókra vonatkozik, amelyeknek nincs érvényes műszaki vizsgájuk.

Az elmúlt években - kiváltva az óriásplakát-bizniszben érdekelt nagy cégek haragját - egy kisebb iparág alakult az utánfutóreklámokra. Kétszázötvenezer forint körül árulnak például fék nélküli, két és fél méter magas, kizárólag reklámok elhelyezésére alkalmas utánfutókat. A hirdető cég általában negyvenezer forintot fizet havonta a felületért. A forgalmas utak menti tisztítás, valamint az utánfutó átvontatása alkalmanként további néhány ezer forintba kerül.

A törvény nem tiltja

A fővárosi önkormányzat régóta szeretné elérni az utánfutóreklámok kitiltását a városból, a közlekedési tárca azonban nem támogatta a közlekedési törvény felülvizsgálatát, amely erre lehetőséget adott volna. A törvény nem tiltja ugyanis azt, hogy egy szabályosan parkoló járműre hirdetést helyezzenek. Elszállításra csak akkor van lehetőség, ha a járműnek nincs rendszáma.

Ne várjanak tovább

"Egy éve kértük a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot, hogy módosítsák a KRESZ-t, és az ilyen járművekkel ne lehessen parkolni, választ azonban nem kaptunk" - mondja az Indexnek Tiba Zsolt főjegyző. A Városképvédelmi Bizottság a múlt héten döntött úgy, hogy ne várjanak tovább a minisztériumra, és a főjegyző adja ki az elszállításra vonatkozó utasítást.

Az intézkedés a rendszámmal és érvényes forgalmi engedéllyel rendelkező utánfutókra is vonatkozik. A Fővárosi Önkormányzat már korábban közterület-használati hozzájárulás megadásához kötötte az ilyen reklámok kihelyezését. Ilyet senki sem kért, bár az önkormányzat úgysem adott volna rá engedélyt.

A döntés a főváros kezelésében lévő területekre vonatkozik, a kerületek, saját területükön, akár engedélyezhetik is az utánfutóreklámot. Azok, akik néhány napon belül nem szállítják el a reklámhordozó utánfutókat, minimum harmincezer forint szabálysértési bírságra számíthatnak, de akár a közhasználati díj tízszereséről, százharmincezer forintról is kaphatnak számlát.