Belpolitikai válság percről percre

2006.10.09. 14:16

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • "Mónika-showról beszél Lali király" - kezdte viszontválaszát Lamperth Mónika. A Fidesz és az MDF nem akart érdemi vitát lefolytatni a választott régiókról, mondta. Miután nem jöttek létre a választott régiók, a Regionális Fejlesztési Tanácsok jelenítik meg a kormányzat fő felelősségét. Mint mondta, az Új Magyarország Fejlesztési Terv vitáira meghívták az önkormányzati érdekszövetségeket, de azok annak ellenére sem képviseltették magukat magas szinten, hogy ott dőltek el a pénzosztás elvei. "Itt lenne az ideje, hogy arról beszéljenek, miért nem fogadták el a választott régiókat" - fedte meg az ellenzéket az önkormányzati miniszter.


    Fotók: Huszti István
  • FinTimes: A magyar gazdaság idõzített bomba

    Magyarország a szilárdan rögzített eurócsatlakozási idõpont kijelölésével megkönnyítette volna magának a felelõs költségvetési politika alkalmazását, áll a Financial Times hétfõi kommentárjában. A londoni üzleti napilap, amely a közép-európai EU-gazdaságok megingásáról közölt hosszabb elemzést az euróövezeti csatlakozások elcsúszásával kapcsolatban, azt írta: a közép-európai politika "alapvetõ hazugsága", hogy lehet jól élni az EU-n belül, de az euróövezeten kívül.

  • "Az MDF a harmadik erő Magyarországon, állította politikai ellenfelünk, ezt a vélekedést minden politikai erő magáévá tette az önkormányzati választások értékelésekor, alátámasztották ezt elemzők és politikusok is" - mondta Dávid Ibolya hétfőn.

    Hozzátette, hogy az önkormányzati választás valóban a harmadik politikai erővé emelte az MDF-et.

  • Szekeres Imre az Index kérdésére nem akarta kommentálni az MSZP szombati választmányi ülésen elhangzott, és a Magyar Rádión keresztül kiszivárgott szavait. Az elnökhelyettes elviharzott a miniszterelnöki dolgozószoba irányába.

  • A Fidesz hétfői kijelölt szónoka a korábbi híresztelésekkel ellentétben nem Pokorni Zoltán lesz, hanem Kövér László. A Kossuth téren péntek óta eddig Áder János és Navracsics Tibor szónokolt Orbán Viktor után. A pártvezetők végtelenített fellépési sorrendje egyelőre nem ismert.

  • Nem sokkal ezelőtt a szocialista frakció tagjai elhagyták az üléstermet. Egy részük a büfét célozta meg, a többiek a félemeleten található frakcióiroda felé vették az irányt.

  • 26-an vannak a Kossuth téren. Néhány szocialista képviselő az ablakból mosolygott, amikor meglátták, hogy mennyire üres a tér.

  • Tabajdi Csaba utólag elhatárolódik társadalompolitikai tagozat múlt héten közzétett nyilatkozatától, amely bizalmi szavazás előtti napokban váratlanul Gyurcsány-ellenes hangot ütött meg. A „szivárogtatót” is tagjai között tudó tagozat Tabajdi szerint tudta nélkül adta ki az MSZP „egyarcúságának” végét követelő írást, amely így az EP képviselő szerint kizárólag a tagozat ügyvivőinek számlájára írandó. „Jelzem, hogy mivel európai parlamenti kötelezettségeim miatt érdemben nem tudok részt venni a Társadalompolitikai Tagozat munkájában, és mivel az utóbbi időszak több állásfoglalásával nem értettem egyet, ezért kértem tagságom felfüggesztését” – írta az Indexnek a szocialisták EP- képviselője.

  • Tudósítónk nem sokkal ezelőtt hagyta maga mögött az MSZP félemeleti frakcióirodáját. A Népszava újságírójával együtt a liftbe lépve Kuncze Gáborral találta szembe magát. A liberális pártelnök előzékenyen megnyomta a gombot, mire a baloldali lap újságírója megköszönte, és azt szorgalmazta, hogy a két újságíró pénzzel honorálja a pártelnöki lépést. Kuncze erre azt mondta: "Igen, kérem az aprót, nekem nincsenek textilgyártó vagy vekkeres ismerőseim."

  • Az Index információi szerint Szombathelyen a pécsivel ellentétes jogerős döntés született a töredékszavazat ügyben folyó jogvitában. A bíróság döntése szerint marad az MSZP-nél a városi önkormányzat közgyűlésének kérdéses listás mandátuma, így a 28 fős testület 11 kompenzációs listás képviselői helyéből 6 jutott az MSZP-SZDSZ közös jelöltjeinek. A szocialista polgármesternek így is nehéz dolga lesz, mert a kormányoldal képviselői kisebbségben vannak a testületben.

    A törvényértelmezés azért vált központi kérdéssé több helyen az országban, mert a Fidesz-KDNP közös jelöltek listás szavazatait az ellenzékiek szerint másképp kell számolni, ha külön-külön jelölő szervezetként értelmezik a két pártot. Pécsen a múlt héten helyt adtak a fideszes reklamációnak, és két helyet átadtak az ellenzéknek, ami patthelyzetet eredményez a városi közgyűlésben.

  • A parlamenti ülésteremben 25-30 kormánypárti képviselő és valamivel több ellenzéki politikus lézeng. A Kossuth téren 100-150-en tartózkodnak. A Fidesz-színpadnál szellősebb a tömeg, az árusok még mindit ott vannak a téren.

  • Kóka János visszatért a terembe, amelyet egy perccel azelőtt hagyott el, hogy szóbeli kérdést intéztek volna hozzá. Mikor visszatért, az ellenzék tapssal jutalmazta.

  • Ezren vannak körülbelül a Kossuth téren. A kisszínpad mellett 10 rendőr sorakozik békésen.

  • Gázpalackos tűzhelyet állítottak üzembe a Kossuth téren. Tudósítónk szerint ezen hamarosan palacsintát fognak sütni.

  • A Fővárosi Bíróság vezetése mély aggodalommal és felháborodással kíséri figyelemmel az interneten megjelenő, az FB bíráit alaptalanul rágalmazó, az FB bíráinak megfélemlítését célzó nyilatkozatokat, tartalmazza az FB MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye.

    A Fővárosi Bíróság az Országos Rendőr-főkapitánysággal (ORFK), a Nemzetbiztonsági Hivatallal (NBH) és a Fővárosi Főügyészséggel együttműködve "vizsgálja az internetes honlap készítőivel kapcsolatban esetlegesen megteendő jogi lépéseket" - áll a közleményben.

    Az interneten egyes honlapok a zavargásokkal kapcsolatban "forradalmárokat börtönbe juttató (...) jogtipró, ávós időket idéző elsőfokú ítéletek meghozatalában közreműködő, a fogolykínzásokat előmozdító kommunista, (...) köztörvényes kormány és rendszer védelmében" ítélkező "vérbírák", ügyészek nevét, otthoni telefonszámát és esetenként a fényképét közlik.

  • Folyamatosan érkeznek az emberek a Kossuth téri Fidesz-rendezvényre. Most körülbelül háromezren vannak.

  • A legfőbb ügyész személyéről ezekben a percekben kezdtek el szavazni a képviselők. A szavazás titkos, ezért a szocialisták felőli folyosórészt lezárták.


    Fotó: Huszti István
  • Körülbelül öt órája nem szivárgott ki semmi az MSZP zárt tanácskozásairól.

  • Lezárták a Kossuth tér két végét a forgalom elől, legrfrissebb jelentések szerint már legalább négyezren vannak.

  • Grosics Gyula és Balázs Péter is beszélni fog ma a Kossuth téren.

  • Rákay Philip felszólalásával indult a délutáni rendezvény. A Fidesz-tüntetés műsorvezetője idézte a Magyar Nemzet értesülését, amely szerint Gyurcsány Ferenc hamarosan meneszteni fogja Lamperth Mónikát. „De ha neki mennie kell, akkor hova kellene Gyurcsányka mennie?” - tette fel a szónoki kérdést. Keller László volt közpénzügyi államtitkár egészen közel haladt el a tér és a Parlament között felhúzott kordonhoz, majd Philip megköszönte, hogy az emberek visszafogottan reagáltak.

  • Balázs Péter csak rövid haknira vállalkozott, mert két perccel a versmondás után már el is hagyta a teret a Balassi Bálint utca felé. Körülbelül nyolcezren vannak már a téren.


    Klikk!
  • Kunczétól idézték a Timur és csapatára vonatkozó mondatot, ami nagy nevetést váltott ki a tömegben. (Kuncze napközben azt mondta, az a szerencse, hogy a honvédelmi stratégiát nem az SZDSZ-t budapesti középpártnak nevező Szekeres Imre alakítja, mert akkor Timur és csapatától sem tudnák megvédeni az országot.) A tüntetők örültek annak a hírnek, hogya Fidesz megszakítja a kapcsolatát Gyurcsány Ferenccel. „Ha ez a kormány nem csinált semmit, mondják meg, hol a pénz?” – tette fel a költői kérdést Grosics Gyula, az egykori aranycsapat tagja.

  • Jóllehet a ház elnöke az operatőröknek megtiltotta, hogy felvételeket készítsenek az ülésteremben, az emeleti páholyban mohazöld kabátban egy férfi ül, aki kézikamerával a félig üres üléstermet pásztázza. Ahogy mozdulatait követtük, keresőjében Lamperth Mónika, Lendvai Ildikó, Burány Sándor és Hiller István tűnhetett fel.

  • Munkatársaink jelentése szerint Kondor Katalin, a Magyar Rádió volt elnöke is ott van a Kossuth téren.

  • Körülbelül tízezren vannak a Parlament előtt. A tér szellősen megtelt, a Kossuth-szobor előtt például még nincs tömeg.

  • A képviselők visszatértek az ülésterembe. Mandur László pillanatokon belül bejelenti, ki lesz az új legfőbb ügyész.

  • Danks Emese kormányszóvivő cáfolta hétfőn a Magyar Nemzet online értesülését, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hét folyamán meneszteni fogja Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési minisztert. A Magyar Nemzet online MSZP-ből származó értesülésre hivatkozva jelentette meg a menesztésről szóló hírt. "A miniszterelnöknek sem indoka, sem szándéka sincsen arra nézve, hogy menessze az önkormányzati és területfejlesztési minisztert" - mondta Danks Emese az MTI érdeklődésére.

  • Október 9-től Kovács Tamás az új legfőbb ügyész, jelentette be Mandur László. A katonai főügyész 320 igen szavazatot kapott, 15-en nemmel szavaztak személyére, 9-en érvénytelen szavazatot adtak le. Ebben a percben Kovács esküt tesz.


    Fotó: Huszti István
  • Mély az erkölcsi válság, mert nem távozik az a baloldali bűnszövetkezet, ami tönkretette az országot, ráadásul még támad is, fenyegetőzik, és a képünkbe vigyorog, mondta Kövér László a Fidesz országos választmányának elnöke a Kossuth téren. Lamperthet emíltve elnézést kért, hogy néha ki kell mondani ezeknek a nevét. Idézte a miniszter kiszivárgott beszédét, majd erre egy elképzelt lex-Lamperth két paragrafusát ismertette a közönséggel. Első pontja: választási győzelem esetén a pénzt az MSZP-s politikusok osztják a kormánypárti önkormányzatoknak. Második pont: vereség esetén automatikusan az első pont lép életbe. Az SZDSZ-t Strabag Demokraták Szövetségének nevezte, és kérdőre vonta a szabad sajtót, hogy a Medgyessy-idézetre („Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel”) miért nem mozdult rá.