Belpolitikai válság percről percre

2006.10.10. 17:25

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ekler Gergely, a HÖOK elnöke a várban lakók egy részét képviselő egyesület aggodalmára (16:33) levélben reagált. A közhivatalok és -intézmények zavartalan működését a rendőrség biztosítani fogja, mint ahogy arra is ügyelnek majd, hogy semmilyen atrocitás ne érhesse se az ott lakókat, se a demonstrálni megjelenő hallgatókat, írta Ekler. E célból - egy biztonsági cégszolgálatait igénybe véve - magunk is gondoskodni fogunk további biztosításról.

  • Sasvári Sándor teljes beleéléssel ropogtatta meg szopránjával a Vikidál Gyulától elhappolt istvánakirályos nótát. A hakniművész előtte még egy rég elfeledett 56-ot idéző operettnótát is felmelegített. A halk zenei háttérből kiágaskodó ének természetesen tele volt a megfelelő politikatudományi szakkifejezésekkel. A harmadik dal alatt Sasvári néha-néha bekurjantott: azzal bíztatta a jelenlévőket, hogy „van erőd, hogy a földet átöleld”. Erre rímelve a befejezés előtt a művész a dalolástól nem teljesen elütő prózájával is bekiabálta, hogy ő maga is nagyon szeretne mindenkit átölelni, aki kint van a téren.

  • „Azért vagyunk itt, mert igazságot akarunk, mert elborítja az igazságtalanság az országot, illetve azért, mert demokraták vagyunk” – kezdte szónoklatát Semjén Zsolt. A KDNP elnöke szerint „tudjuk, hogy nincs demokrácia démosz nélkül, nem demokrácia amiből kirekesztik a népet. Azért vagyunk itt, hogy nevén nevezzük a dolgokat: Jézus Heródest rókának nevezte, a mai Heródeseket mi is nevezzük rókának”.

    Semjén kifejtette: az MSZP legnagyobb blöffje, hogy ők szocialisták. Szerinte azok, akik a szocialisták klientúráját jelentik, gyárigazgatóból lettek tulajdonosok, illetve téeszelnökből nagybirtokosok.

    „Sem a tőke munka nélkül, se munka tőke nélkül nem működik, de a munka elsődleges a tőkével szemben” – vélekedett a szónok. A magukat szocialistáknak mondók páros lábbal tiporják az embereket a, multinacionális tőke kiszolgálói. Először egy multimilliárdos bankár,m majd egy seftelő milliárdos lett a miniszterelnökük. Ez olyan abszurd, mintha a KDNP miniszterelnök-jelöltje a Ciccolina lenne.

  • „Gyurcsány Ferenc megszegte a miniszterelnöki esküjét, mivel esküszegő ezért nem kívánatos személy” – vélekedett Semjén Zsolt. Megismételte, a a Fidesz és a KDNP semmi mód nem hajlandó együttműködni, érintkezni és találkozni vele. Nem vesznek részt a parlamentben, ha Gyurcsány bejelenti, hogy beszélni fog.

    „Mi ketten benn maradunk Navracsics Tiborral és vitézkedünk, de párttársaink nem lesznek bent” - mondta. Szerinte a média egy része bűnrészes, jelezte ezt a lakáj médiának tekinti. A hazugság atyja szerint a beszéd arra való, hogy elleplezze a gondolatokat.

    „Ez a lakáj média ezt csinálja elleplezi a gondolatokat, elleplezi a hazugságokat” – mojndta Semjén bejelentve: a Fidesz és a KDNP nem vesz részt a köztévé Napkelte című műsorában. Nem akadályozzuk Orosz urat és Aczél urat, hogy agitprop tevékenységüket kifejtsék.

  • "Az álszocialisták, miután tönkretették az országot, minden terhet a kisemberek, a munkások vállára akarnak tenni, miközben a bankok, multik szentek és sérthetetlenek" - folytatta Semjén Zsolt, aki szerint Európában példátlan hasznot kaszáltak Magyarországon a bankok. „Mi egyetlen dolgot akarunk” – mondta, majd a tömeg a „Gyurcsány takarodj” rigmus skandálásába kezdett. „Azt akarjuk, hogy a ciklus nyertesei vállaljanak arányos terhet abból, amit mi viselünk” – fejezte be gondolatát a KDNP elnök-frakcióvezetője. Szerinte ma Magyarországon egy magyar vállalkozó versenyhátrányban van a multikkal szemben, és nem is álmodhat olyan kedvezményekről a magyar vállalkozó. „Tűrhetetlen, hogy a saját hazánkban hátrányban vagyunk, csak azért, mert magyarok vagyunk” – mondta.

  • „A mindenkori kormány az egyetemes magyar nemzetnek felelős, nem az Óperencián túli befektetőknek” – mondta Semjén Zsolt. Kifejtette, hogy ellenzik a privatizációt, azaz a kifosztást. „Azért kapaszkodnak a bársonyszékbe, mert van olyan vagyon, amit el lehet csaklizni” – folytatta. A magyar vasút, a kórházak, az erdők, a magyar föld, sorolta, majd hozzátette, ez a vagyon nem az övék, nem szabad préda.

    Gyursány arról akarja meggyőzni az országot, hogy a hazugság igazság, az ország kifosztása haladó kormányzás. „Gyurcsány Ferenc hazudott a népnek, az államfőnek az országgyűlésnek, most éppen azt hazudja, hogy nem hazudik” – mondta a KDNP vezetője.

  • A Fidesz és a KDNP képviselői bojkottálni fogják a Magyar Televízióban futó Napkelte műsorát, jelentette be Semjén Zsolt.

  • Szerdán Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgáremstere, Berecz András mesemondó, Tőkécszki László politológus és Jeszenszky Zsolt zenei újságíró mond beszédet a Kossuth térieknek.

  • „Gyurcsány Ferenc megszegte a miniszterelnöki esküjét, mivel esküszegő ezért nem kívánatos személy” – vélekedett Semjén Zsolt. Megismételte, a a Fidesz és a KDNP semmi mód nem hajlandó együttműködni, érintkezni és találkozni vele. Nem vesznek részt a parlamentben, ha Gyurcsány bejelenti, hogy beszélni fog.

    „Mi ketten benn maradunk Navracsics Tiborral és vitézkedünk, de párttársaink nem lesznek bent” - mondta. Szerinte a média egy része bűnrészes, jelezte ezt a lakáj médiának tekinti. A hazugság atyja szerint a beszéd arra való, hogy elleplezze a gondolatokat.

    „Ez a lakáj média ezt csinálja elleplezi a gondolatokat, elleplezi a hazugságokat” – mojndta Semjén bejelentve: a Fidesz és a KDNP nem vesz részt a köztévé Napkelte című műsorában. Nem akadályozzuk Orosz urat és Aczél urat, hogy agitprop tevékenységüket kifejtsék.


    Klikk!

  • Gyárfás Tamás, a Nap-kelte producere az Indexnek azt mondta, sajnálattal értesült a Fidesz és a KDNP döntéséről, mely szerint a továbbiakban bojkottálják a Nap-keltét. Gyárfás emlékeztetett, a műsor 18 éves fennállása alatt számos - olykor jogos - kritikát kapott minden párttól, köztük a Fidesztől is, de eddig mindig sikerült megoldani a konfliktust.

  • Az Európai Parlament fideszes képviselői kedden közleményben szólították fel Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési minisztert, hogy mondjon le. Tabajdi Csaba, az Európai Parlament MSZP-s delegációjának vezetője bírálta ebben az ügyben a Fidesz-álláspontot. (MTI)

  • Újra megindult a közúti és villamos forgalom kedden este hét óra után, miután véget ért a Fidesz nagygyűlése, a Parlament előtti téren mintegy kétezer ember hallgatja a szónoklatokat. A közúti forgalom zavartalan, a villamos és a trolibuszok menetrend szerint közlekednek. (MTI)

  • Több vidéki városban voltak kisebb tüntetések a kormány ellen kedd este. Miskolcon, és Sárospatakon összesen is alig voltak többen mint ötven-hetvenen. Szekszárdon mérsékelt érdeklődés mellett az est szónoka Csókai András sebészprofesszor volt. Tata városközpontjában a Haranglábnál csaknem százan gyűltek össze.

    Székesfehérváron mintegy nyolcvan-száz ember követelte Gyurcsány Ferenc és kormánya lemondását. Kétszázan Szolnokon, százötvenen Szegeden demonstráltak. Kaposváron és Szombathelyen 150-200 ember gyűlt össze. (MTI)

  • "Tibor, mi biztos nagyon csúnya emberek vagyunk", mondta Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető Navracsics Tibor fideszes kollégája szemébe az MTV Kedd 21 című műsorban, amelyben egészen 21:49-ig már-már konszenzuális hangot ütöttek meg egymással. Kuncze Gábor például egy nagyon fontos mondatra hívta fel a figyelmet Navracsicsra reagálva. Semjén Zsolt és Herényi Károly sem dobáltak sarat. A jelzett időpont után viszont feszültség jelei mutatkoztak.

  • Kedden este nem sokkal tizenegy óra előtt befejeződtek a szónoklatok a Kossuth téren, a Parlament előtt alig száz tüntető maradt, akik zenét hallgatnak.

    Az utolsó felszólaló egy vajdasági fiatalember volt, aki tört magyarsággal arról beszélt, hogy nincs szükség olyan kormányra, aki a vasút megszüntetésével elzárja egymástól az embereket. Ismét felhívták a demonstráció szervezői a tüntetők figyelmét arra, hogy ne engedjenek az erőszaknak, ha el akarják távolítani őket a térről az '56-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának központi ünnepsége miatt.

    A tér közepén, a füves területen gyertyák égnek és azt fiatalok állják körbe. Hűvösre fordult az idő, a téren többen már kabátban álldogálnak, a felállított kempingsátrakban is felöltözve térnek aludni az emberek. (MTI)

  • A Fidesz nem akarja Gyurcsányt hallgatni október 23-án

    A Fidesz nem fog olyan október 23-i megemlékezésen részt venni, amelyen Gyurcsány Ferenc felszólal, de azokra elmegy, amelyen a kormányfő csak passzív jelenlévő lesz.

  • Az MSZP elvárja a Fidesztől és Orbán Viktortól, a párt elnökétől, hogy hagyjon fel a hazugsággal és a kettős beszéddel, mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője Budapesten sajtótájékoztatón.

    A szocialista párt azt kéri a Fidesz elnökétől, valljon végre színt, milyen tartalommal készül az Orbán-csomag, az kiket érintene, közölte a szóvivő, hozzátéve: Orbán Viktor ne mondjon mást a gazdaság szereplőinek és a választópolgároknak.

    Nyakó István elmondta: a Fidesz az önkormányzati választások lezárásáig fenntartotta "képtelen gazdasági ígéreteit", egészen addig, amíg az emberek véleményt mondhattak volna róla. Most a választások után már elismerték, hogy "mézesmadzag politikájuk" szemfényvesztés, fűzte hozzá.

  • A Fidesz szerint politikai szempontok befolyásolják a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) tevékenységét, ezért annak vezetőjét, Galambos Lajost alkalmatlannak tartják posztja betöltésére. Erről Kövér László és Demeter Ervin, az Orbán-kormány egykori titokminiszterei beszéltek szerdai sajtótájékoztatójukon.

    A két politikus az NBH hétvégén kibocsátott közleményét kifogásolta, amelyben a hatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy a békés és törvényes demonstráció tömegzavargássá alakulhat át, melyben a részvevők - tekintet nélkül eredeti szándékukra - akár puszta jelenlétük miatt is bűncselekmények elkövetőjévé válhatnak. Kövér László szerint ugyanakkor abszurd, hazug és manipulatív ez a jogértelmezés, amely megfélemlíti a jogaikkal élni akaró állampolgárokat, és lényegében megszünteti a jogállamiságot Magyarországon.

  • "A Nemzetbiztonsági Hivatal politikamentesen és felelősségtudattal végzi törvényi feladatát, az alkotmány és a törvényi felhatalmazások betűjéhez és szelleméhez ragaszkodva. Ennek tett eleget a NBH akkor is, amikor honlapján közzétette azt a tájékoztatást, hogy erőszakos cselekmények színhelyén az azokban részt nem vevőket is veszély fenyegetheti" - áll abban a közleményben, amelyben az NBH reagált a fideszes vádakra.

    Mint az NBH írja, a szervezet főigazgatója mint eddig, továbbra is a törvényekhez ragaszkodva végzi munkáját, nem enged semmiféle ezzel ellentétes nyomásnak, és "változatlanul kész a teljes körű együttműködésre az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságával".

  • Nyílt levelet írnak a Kossuth téri tüntetők az egykori demokratikus ellenzék vezetőinek, Kis Jánosnak, Tamás Gáspár Miklósnak és Kőszeg Ferencnek - jelentette be a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője szerdán a Kossuth téren.

    Molnár Tamás közlése szerint a levélben arra kérik a címzetteket, hogy "a sajtó nyilvánosságán keresztül ítéljék el a nyílt kommunista restauráció fenyegetését, valamint a rendőri, bírói túlkapásokat és az értelmetlen erőszakot", valamint hogy "a hazai és a nemzetközi kapcsolataik felhasználásával tegyenek meg mindent erkölcsi forradalmunk fiatal tagjainak kiszabadítása érdekében".

    A téren szerdán a kora délutáni órákban 50 ember tartózkodott.
  • Orbán nem megy oda, ahol Dávid Ibolya szerepel

    A Fidelitas azzal fenyegetőzött, hogy kiszáll egy nemzetközi európai néppárti konferencia finanszírozásából, ha Dávid is ott lesz.


    Nem is olyan rég
  • Az MTV akarja a Fideszt

    Az MTV szerint a Nap-kelte nem elfogult, sőt az ellenzék többször beszélhet, mint a kormánypártok, ezért nem értik a Fidesz és a KDNP miért bojkottálja a műsort.

    "A Magyar Televízió szerint a nézők alapvető érdeke és a műsorkészítők törekvése is az, hogy minden lényeges és érdemi vélemény, tehát a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt álláspontja is megjelenjen a vezető közszolgálati televízió műsoraiban, így a Nap-keltében is"- áll a Magyar Televízió által kiadott sajtóközleményében. A csatorna arra reagált, hogy Semjén Zsolt tegnap bejelentette: a Fidesz és a KDNP képviselői ezentúl bojkottálni fogják a Nap-keltét.

  • Csoportosan és felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak miatt újabb rendbontóra szabott ki letöltendő börtönbüntetést első fokon, nem jogerősen a bíróság a szeptember közepi zavargásokban való részvétel miatt.

    A Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán "bíróság elé állítás keretében" csoportosan és felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt 2 év 3 hónap börtönbüntetést szabott ki egy, a zavargásokban résztvevő férfira - tájékoztatta a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága az MTI-t.

    Mint írják, emellett a férfit három évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, az előzetes letartóztatásban töltött időt pedig beszámítják a büntetésbe. Az ítélet nem jogerős, ellene a vádlott és védője fellebbezett.

    A fővárosban szeptember 18-án, 19-én és 20-án többek között az MTV székházánál, az Oktogonnál és a Blaha Lujza téren követtek el tüntetők különböző bűncselekményeket és szabálysértéseket. (MTI)

  • Öt után néhány perccel kezdetét vette a napi szokásos, a Fidesz által szervezett Kossuth téri demonstráció. A műsorvezető, Rákay Philip köszöntötte a kisszínpad közönségét is. Berecz András mesemondót konferálta fel először a műsorvzető, aki viszont mese helyett népdalok éneklésébe kezdett.

  • Kerényi Imre a Nap-kelte bojkottjáról született internetes fórumbejegyzéseket kezdte ismertetni, előre nem tervezett beszédében. Kerényi a Nap-keltésekről azt mondta, ott csupa olyan ember dolgozik, aki ellen zajlik büntetőeljárás, illetve aki ellen fog.

    Több negatív jelzővel illette a televíziós műsor készítőit, majd azoknak az embereknek a nevét kezdte sorolni, akiknek a köztévében volna a helye.

    Kerényi Imre Czakó Gábort, Jókai Annát és Makovecz Imrét szívesen látná gyakrabban a köztévében. A véleményműsorokban Debreczeni József helyett Kovács Ákost, Tőkéczki Lászlót és Fábry Sándort látná. A Kossuth téri tüntetők nevében azt mondta, delegálnák a közrádióból nemrég kirúgott Németh Attila Miklóst.

    De szeretné a köztévénél tudni Kondor Katalint, Siklósi Beatrixet, Bayer Zsoltot, Lovas Istvánt, és Matuz Gábort is. „Ki kell egyensúlyozni, az MTV-t, vagy ketté kell vágni” – zárta szónoklatát Kerényi Imre.

  • Hatósági ellenőrzést rendelt el szerdán az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a Magyar Rádió (MR) vasárnap és kedd között sugárzott hír- és politikai műsorait illetően; az intézkedésre Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter múlt hétvégi beszédének közreadása miatt került sor.

    "Az ORTT ellenőrzésének különösen arra kell kiterjednie, hogy a médium eleget tett-e az átfogó, elfogulatlan, hiteles és pontos tájékoztatás követelményének, amely a médiatörvény szerint a közszolgálati műsorszolgáltatókra vonatkozik" áll az MTI-hez eljutott dokumentumban.

    Az MR a múlt hétvégén tett közzé részleteket a szocialista párt országos választmányának szombati ülésén elhangzottakból; kedden pedig lemondott a testületben betöltött pozíciójáról az a szocialista politikus, aki bekísérte a terembe a riportert.

    A történtek sajtóetikai vonatkozásaival kapcsolatos kérdésre Sztankóczy András, az MR Aktuális szerkesztőségének vezetője úgy nyilatkozott, hogy „az újságíró természetesen dicséretet és jutalmat kap"; a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Újságírók Közösségének elnöke pedig nem talált kivetnivalót az eljárásban.

  • Egymillióra büntették a Hír tévét

    Az ORTT szerint a Hír tévét megszegte a médiatörvényt, amikor forradalomnak állította be az MTV ostromát. Az ORTT döntését bíróságon támadhatja meg a csatorna.

    Az ORTT szerint problematikus, hogy a Hír televízió helyszíni tudósítója az incidenseket forradalmi eseményekként próbálta bemutatni, és eközben több alkalommal kritika nélkül fogadott olyan értesüléseket, amelyek szerint a rendőrség indokolatlanul alkalmaz erőszakot a tüntetőkkel szemben, valamint, hogy a karhatalmi erőket terheli a felelősség az atrocitásokért.

  • Debreceni alakuló ülésről érkezve azt mesélte el, hogy ellenfele volt a korelnök, ő nyitotta meg a debreceni ülést. A debreceni polgármester szerint a szocialista riválisának az egészről az a szó jutott az eszébe, hogy méltóság. a politikában erre van szükség, szembenézni a hibákkal, megfelelni a választóknak. "Nagyon igaza volt" - mondta a Kossuth téren.

    Kósa Lajos szerint a baloldalon biztosan nagyon sok rendes ember van. Szavait morgolódás fogadta. "A baloldali magyarokkal is békés, nyugodt országban szeretnének élni" - mondta, majd hozzátette, a jobboldali sem mbiztos, hogy jó ember. "Az ország első számú embere kiírta magát a demokráciából. Nemes egyszerűséggel, szembe köpött mindnyájunkat, jobboldaliakat, baloldaliakat" - mondta Kósa, majd leszögezte azt amit beszédében többször is elővett: Gyurcsánynak le kell mondania.

  • "Az nem fordulhat elő, hogy a lagzin valaki feláll és minősíthetetlen hangon, trágársággal minősíti a menyasszont. Aki ilyenkor nem küldi el az illetőt, az semmire sem való. Egyöntetűen azt kell mondani, hogy kifelé" - mondta Kósa Lajos.

    Szerinte Gyurcsánynak is egyet mondhatunk: távozzon. Azt mondta, hogy a kormányfő nemcsak "beteges hazudozó", de még cinikus is, aki folytatja a hazugságait, többször le is bukott. Gyurcsány Ferenc már nem fog megváltozni, ezért le kell mondania, hangoztatta Kósa.

  • A debreceni polgármester szerint a jövő évi, ezermilliárdos csomagot nem fogják túlélni a családot, az idei 300 milliósba is majdnem belerokkantak. "A tönk szélére juttatja az országot, és Magyarországnak nemhogy ennyit, de egy fillért sem ér Gyurcsány Ferenc" - monda, és azt szorgalmazta, hogy Gyurcsány még a csőd előtt távozzon.

    "Ha nem tudunk megegyezésre jutni, akkor lehet, hogy késő lesz, és elveszik, padlóra kerül az ország - fejtegette Kósa. - Nagyon komoly a tét, ami előttünk van, mindkét oldalnak óriási a felelőssége, ha ezzel nem tudunk élni, elveszett az ország". Kósa szerint az első lépés, hogy Gyurcsány Ferencnek távoznia kell. A második, hogy a pártok üljenek össze Gyurcsány Ferenc nélkül, és teremtsék meg azt a politikai bázist, amivel ki lehet vezetni a bajból az országot. Politikai hitelre van szükség a konszenzus megteremtéséhez. Úgy kell egymás szemébe nézni, hogy a másik oldalon lévő nem gonosz ember.