Belpolitikai válság percről percre

2006.10.09. 17:59

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kövér László Sztálintól idézett: különös anyagból vagyunk gyúrva. És tényleg: különös anyagból gyúrt embereke uralkodnak 89 éve, mondta. Kövér szerint már a NASA is érdeklődik aziránt a különleges anyag iránt, ami Gyurcsány Ferenc arcát borítja, mert ahhoz képest az űrhajósok védőpajzsa csak tescós zacskó.

  • Gyurcsány megbukott, erkölcsi és politikai szempontból nem létező személy, aki menni fog, és vele együtt a különleges anyagból gyúrt kompániája, a Lamperthek, Kunczék, Kókák is. Magukkal fogják rántani az egész baloldalt, ami cinkosságot vállalt az ország tönkretételében, fejtegette Kövér László.

  • Kövér László elárulta, szerinte azért ragaszkodnak ennyire a süllyedő hajó kormánylapátjához, hogy még kiprivatizálják maguknak a megmaradt vagyont, rátegyék a kezüket a gyógyszerpiacra, az egészségügyi szolgáltatásokra, az állami ingatlanokra, hogy kiárusítsák a földet.

    Az energiaszolgáltató cégek maradékát megszerezzék, és ha mindez megvan, már tulajdonosként már tulajdonosként folytatnák az ország feletti uralmukat.

    „Nincs hova hátrálnunk, addig nem is hátrálunk meg, amíg Gyurcsány Fernc és kompániája nem takarodott el az ország éléről” – mondta Kövér László.


    Klikk!

  • Kövér beszéde után befejeződött a Fidesz rendezvénye, az emberek elindultak a térről. Tudósítónk szerint már csak legfeljebb hétezren vannak. Kedden Semjén Zsolt, Nemcsák Károly és Jankovics Marcell mond beszédet.

  • A tömegben egy 190 centiméter magas, vékony, copfos-harisnyás lány tudósítónk kezébe nyomott a egy cetlit. Ezen az Új Magyarországért Egyesület imaláncot indít az Anyaországért. A világ magyarságát arra kérik, hogy okt 23-ig minden este 8-kor imádkozzanak a magyarság erkölcsi megtisztulásáért.

  • Véget ért az útzár, és újra jár a kettes villamos is. Most a színpadról zene szól, jelentette tudósítónk.

  • Meglehetősen gyér volt az érdeklődés a hétfőn estére, a Debreceni Egyetem (DE) közpinti épülete elé meghirdetett tandíjellenes tüntetésen: a demonstráció időpontjára mindössze 30-40 hallgató gyűlt össze annak ellenére, hogy már korábban több ezren aláírták a tandíjmentességet követelő gyűjtőívet.

    A hallgatók az esti órákban végigvonulnak a városon egészen a Kossuth térig, ahol már harmadik hete tart a kormányellenes demonstráció. Orosz Noémi fontosnak tartotta hangsúlyozni: ők a Kossuth téren befejezik megmozdulásukat, nem csatlakoznak az ottani tüntetőkhöz, ők kifejezetten a tandíj bevezetése ellen küzdenek.

    (MTI)

  • Döbbenten értesült Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője a Fidesz EP-delegációjának legújabb "lejárató akciójáról", amellyel Magyarország "ellehetetlenítésére törekszenek az európai fórumokon" - derül ki abból a közleményből, amelyet Tabajdi Brüsszelben juttatott el az MTI-hez.

    A képviselő a Fidesz-MPSZ azon körlevelére utalt, amelyet hétfőn elküldtek az összes európai parlamenti képviselőnek és asszisztenseiknek. Ebben a hét végén nyilvánosságra került újabb hangfelvétel (Lampert Mónika területfejlesztési és önkormányzati miniszter beszéde) kapcsán arra intett, hogy a kormány "újabb antidemokratikus lépésre készül".

  • Ismét megtelt tüntetőkkel a Garay tér Szekszárdon, hétfőn mintegy négy-ötszázan hallgatták a város szülöttét, Czakó Gábor írót.

    A szónok úgy elemezte a miniszterelnök balatonőszödi beszédét, hogy egyszer sem mondta ki a nevét. "Az elmúlt történelmünkben nem volt olyan politikus, aki e semmittevés, e bűncselekmény-sorozat után ragaszkodott volna a pozíciójához, és minimum nem bujdosott volna el" - mondta az író.

    Czakó Gábor bolsevik messianizmusnak nevezte azt az indíttatást, "hogy ő mindenképpen meg akarja változtatni a világot, a mi világunkat, akik itt összegyűltünk (...), a rá szavazóknak a világát is anélkül, hogy őt erre bárki megkérte volna".

  • Kétszáz ember követelt demokráciát, új alkotmányt és a miniszterelnök távozását hétfőn este Szegeden; a demonstrációt egy magánszemély jelentette be.

    A nemzetiszínű lobogót és néhány árpádsávos zászlót lengető tömeg, "Nem unjuk meg!", "Hazug kormány mondjon le!", "Botka, takarodj!", "Nektek is hazudtak", "Demokráciát!", "Új alkotmányt!", "Soha többé MSZP!" jelszavakat skandálta miközben a belvároson keresztül a múzeum épülete elé vonult. A rigmusok között néha felhangzott egy-egy Lamperth Mónika távozását követelő jelszó is.

  • Már harmadik hete tart Debrecenben a kormány lemondását követelő demonstráció: hétfőn este a Nagytemplom előtti Kossuth téren mintegy háromszázan követelték Gyurcsány Ferenc és kabinetjének távozását.

    "Összetartás, mértéktartás és kitartás" - idézte Tőkés László Királyhágó-melléki református püspöknek korábban a debreceni tüntetőkhöz intézett szavait Ágoston Tibor - ahogy fogalmazott - debreceni polgár, a helyi demonstrációk rendszeres szónoka.

    A nemzetiszínű és néhány árpádsávos, illetve Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlót lengető egybegyűltek többször skandálva követelték Gyurcsány Ferencnek és kormányának a távozását.

  • Kevéssel hétfőn este fél tizenegy után alig száz ember maradt a fővárosi Kossuth téren, a szónoklatok befejeződtek, a még színpadra lépő emberek kitartásra buzdították a téren maradókat. Az utolsó szónok arról beszélt, hogy szabad magyar parlamentnek tekinthető a Kossuth tér, ahol a nép közvetlenül gyakorolja a hatalmat. Többször kijelentették a hétfői szónokok, hogy minden eszközzel megakadályozzák, hogy eltávolítsák őket a térről, mert kitartásuk és tovább folytatott tiltakozásuk a garancia arra, hogy "győzzön a morális forradalom".

    Az árusok már minden eddiginél korábban elpakoltak és a térről is sokkal hamarabb hazamentek az emberek, mint az elmúlt hetekben. A tér közepén égő mécsesekből kirakták a címert és azt néhányan körbeülték. A Parlament füves területén elszórtan beszélgetnek az emberek. A Parlament környékén zavartalan a forgalom, a közterület-fenntartók megkezdték a takarítást. A Parlament előtt néhány rendőr sétál a kordon mögött, az este folyamán intézkedésre nem volt szükség.

  • Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke "már-már árulásnak" nevezte, hogy Sipos József bevitte a Magyar Rádió riporterét az MSZP zárt választmányi ülésére. A Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában kedden nyilatkozó politikus szerint a pártban "szigorú döntésre van igény".

    A szocialista politikus beszélt arról is, hogy a párt hagyományosan ösztönzi, hogy tagozatai keressék és ápolják a kapcsolatokat a különböző civil szervezetekkel, ezért e testületekben sok baloldali ember dolgozik, aki nem tagja a pártnak. Juhász Ferenc szerint a nézetek sokszínűségével nincs semmi baj, de "ha ez aktív ellenállásba torkollik", akkor a pártnak felül kell vizsgálnia véleményét. "Nem célszerű a működés feltételeit a jelenlegi formában hagyni."

    A kiszivárogtatott beszédek kapcsán Juhász Ferenc bírálta a Magyar Rádió "sajátos szerkesztési elveit". Véleménye szerint a Krónika éveken át a Fidesz politikai céljait szolgálta, és "ezen az utóbbi hetek sem változtattak".

  • Horn Gyula volt kormányfő szerint a jelenlegi "zivataros" helyzetben szakértői szintű megbeszéléseket kell kezdenie a pártoknak arról, hogy hogyan lehet megvalósítani azokat a célokat, amelyekben lényegében egyetértenek. A szocialista politikus erről a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt kedden.

    Horn Gyula szerint a pártok által megnevezett politikai, gazdasági, kulturális szakértőknek le kellene ülniük egymással, és meg kellene vitatniuk, hogy miben vannak ellentétek, és ezeket hogyan lehet megoldani. Horn Gyula szerint semmi sincs végérvényesen veszve és sor kerülhet egy "új fordulatra" is.

  • Egyre inkább lemarad a hónap rossz demokratája címért folyó versenyben Gyurcsány Ferenc. A hónap elején még meggyőző fölénnyel vezető magyar kormányfő immár két százalékponttal marad el Sonthi Boonyaratglin tábornoktól, a thaiföldi katonai puccs vezérétől, aki a szavazatok 43 százalékával vezet. Shinzo Abe japán kormányfő 15 százalékkal távoli harmadik, a másik három jelölt, köztük a vajdasági autonómiát a napokban megszüntető Vojislav Kostuniva szerb kormányfő százalékban kimutathatatlan mennyiségű szavazatot kapott.

  • Ez nem Amerika, kisköcsög!

    A kapitányságon lincshangulat fogadta a gyanúsítottakat: a rohamrendőrök gumibottal és a pajzsukkal ütötték-verték a hátrabilincselt kezű őrizeteseket, többeknek csontja tört.

  • Magyarország az egy főre jutó tojásfogyasztás szempontjából a világon az első öt ország közé tartozik: az éves fogyasztás fejenként átlagosan 300 darab - hangzott el a Baromfi Terméktanácsnak a tojás világnapja alkalmából rendezett keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Az elfogyasztott tojás 50 százaléka a kereskedelmi forgalomból származik, a nagy bolthálózatokban évente mintegy 1,2 milliárd darab tojást adnak el. E mennyiség mintegy 20 százalékát adja az import, amely az ország uniós csatlakozása óta emelkedik.

    Bokros Zsigmond, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke közölte: Magyarországon a tojótyúkállomány megközelíti a 15 millió darabot, ebből kétmillió a tenyészállat, mintegy ötmillió darab az úgynevezett intenzív tojótyúk, háztáji körülmények között pedig 8-9 millió tyúkot tartanak.

  • Gyurcsány Ferenc Sólyom Lászlónak is hazudott

    Sólyom László egyszer kért és kapott tájékoztatást a kormánytól a gazdaság helyzetérõl: tavaly augusztus 19-én azonban a valós folyamatokat és az államháztartás tényleges helyzetét nemigen tükrözõ összefoglalóval lett gazdagabb. Az államfõ azonban így is tudta, hogy a kormány elhallgatja az igazságot, és utólag úgy érzi, ezt még a választások elõtt jelezhette volna.

  • Püspökök a politikai barikádok között

    Hiller hiába választott evangélikus egyházügyi felelőst maga mellé, központilag épp az evangélikusok követelték Gyurcsány lemondását.

  • Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán egynapos látogatásra Londonba utazik. A magyar miniszterelnök megbeszélést folytat brit kollégájával, Tony Blairrel, majd mindketten részt vesznek és beszédet mondanak a brit Parlamentben az 1956-os magyar forradalomról tartandó megemlékezésen és kiállításon.

    Gyurcsány Ferenc a magyar nagykövetségen találkozik vezető brit gazdasági és befektetési szakemberekkel is. A miniszterelnököt londoni látogatására elkíséri Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, valamint Veres János pénzügyminiszter.

    A küldöttség menetrend szerinti járattal utazik, áll a Kormányszóvivői Iroda közleményében.

  • Nyomozás indult a bírók adatainak publikálása miatt

    A Magyar Bírói Egyesület, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és a Nemzetbiztonsági Hivatal is befolyásolásnak ítéli, hogy hét bíró valamint két ügyész neve, telefonszáma megjelent az interneten. Mindannyian részt vettek az elmúlt hetek utcai zavargásai után a rendőrség által őrizetbe vettek elítélésében vagy felmentésében. A jogvédők szerint a bíróknak csak részben van okuk tiltakozni, a rendőrség nyomoz.

  • Több jogi, szakmai és etikai normát megsértett az elmúlt napokban vihart kavart, a Magyar Rádióban nyilvánosságra hozott hangfelvétel ténye és a felvétel műsorszámkénti közlése, nyilatkozta a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumának elnöke, Gellért Kis Gábor. Szerinte a sajtószabadság gyakorlása - mint bármely alkotmányos alapjogé - csak addig terjedhet, amíg más jogot nem sért.

  • Nincs sok jele a kormányzásnak

    Az államigazgatás több területén megbénult a munka, érdemi döntéseket az elmúlt hetekben nem jelentettek be, de a háttérben állítólag "ezerrel mennek a kiemelt ügyek".

  • "Nyílt levél a HÖOK Elnökségéhez: a Budai Várban emeberek élnek!", - írja közleményében Bulyovszky Tamás elnök a Vári Lakosok Egyesülete nevében, mert október 18-án a hallgatói önkormányzatok odaszervezték tiltakozó megmozdulásukat. Mint írják, a Dísz téren és a Budai Várban lakók már több alkalommal kifejezték ellenérzésüket a különböző - a közvetlen lakókörnyezetükben tartott - demonstrációk ellen.

  • A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 nyílt levelet juttat el a parlamenti pártok vezetőinek és a köztársasági elnöknek, amelyben arra kérik a címzetteket, hogy hívjanak össze parlamenti bizottságot és tartsanak vitanapot a hatóságoknak a "forradalomban" játszott jogsértő szerepéről - közölte kedden a Kossuth téren Molnár Tamás, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője.

  • Délután fél ötre csaknem kétezren gyűltek össze a budapesti Kossuth téren. Egyelőre zenét sugároznak a Fidesz színpadáról. A program szerint Semjén Zsolt lesz az esti fő szónok, fellépését pedig Nemcsák Károly, illetve Jankovics Marcell kíséri.

  • "Alapvetően szerencsétlen gyakorlatnak tartom, ha a kuratórium elnöke egy konkrét műsorszámmal kapcsolatban nyilatkozik meg" - reagált Szadai Károly, a testület elnökhelyettese Gellért Kis 16:24-es poszunkban írt megállapítására. Szerinte Gellért Kis eljárása a médiatörvénybe ütközik, ráadásul az intézmény közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzatának érvényesülését kizárólag a nagykuratórium vizsgálhatja, mert erre sem az elnökségnek, sem pedig az elnöknek nincs hatásköre.

  • Sasvári Sándor énekel dalt abból a keveset játszott rockoperából, amely az 1956-os forradalom negyvenedik évfordulójára készült.

  • Sasvári Sándor az István, a királyból énekli Koppány dalát, elég pattogósan, kissé mintha a később keletkezett csizmaszár.-csapkodásra utalna. Viszont van benne egy kellemetlen sor: "Nem kérdem én, meddig járnak még köztünk / Szemforgató, hamis papok". Na mostan mit lehet csinálni, ha épp a KDNP főministránsa lép színpadra mindjárt? Kihagyni azt a sort, simán. Jóvan az anélkül is.

  • Rákay Philip műsorvezető technikai információ gyanánt közölte, hogy sokan kérdezték, hol gyűjtik az adományokat. Philip szerint a Fidesz nem hirdetett gyűjtést, így annak, aki a párt nevében kér pénzt, bár jó trükk, ne adjanak neki pénzt. Tény ugyanakkor, hogy például a Kossuth téri permanens tüntetők gyűjtenek, mondta Philip.