Belpolitikai válság percről percre

2006.10.11. 18:14

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • "Nem akarjuk az alkotmányos rendet megdönteni - mondta, majd hozzátette, hogy nem szereti, ha ennek az ellenkezőjét mondják nekik. - A baloldali szavazók milliói sem rossz emberek. Van bennünk annyi, hogy szót értsünk egymással."

    "A régi sérelmeket felejtsük el, előre nézzünk, ne hátra, de az asztalnál Gyurcsány Ferencnek nincsen szék" - mondta Kósa. Aztán arról beszélt, az utcán még sosem írtak koherens kormányprogramot, a tüntetés inkább kiálltás a kormány felé, hogy Gyurcsány Ferencnek mennie kell.

    Megismételte, nyugalomra, higgadtságra van szükség, de ehhez Gyurcsány Ferencnek mennie kell. Kósa arról is szólt, hogy a magyarság legfontosabb városa Budapest, Budapestnek sikeresnek kell lennie, nincsen Demszky-járda és Tarlós-utca, csak budapesti járda és úttest van. "Sikeres Budapestet szerentének" - mondta a debreceni polgármester.


    Klikk!

  • A Fidesz szerdai nagygyűlésének befejezése után újra megindult a forgalom a fővárosi Kossuth téren. A villamosok és az autók közlekedése zavartalan.

  • Egy fiatal szónok a Kossuth téren azt mondta, hogy békés eszközökkel már nem lehet megnyerni ezt a "forradalmat". A Bocskaiba öltözött férfi szerint már csak fegyverrel lehet igazságot teremteni, a békés tüntetés nem vezet sehova. Hozzátette, október 23-án az egész világnak meg kell mutatni, hogy Magyarország újra csak fegyverrel képes kivívni szabadságát.

    Gonda László, a Parlament előtti demonstráció egyik vezérszónoka a fiatalember beszédére reagálva úgy fogalmazott: egy háborút könnyű elindítani, de azt meg is kell nyerni. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 tagja feltette a kérdést, kit vagy kiket öljünk meg, mert addig, amíg az igazi bűnöst megtaláljuk, ártatlan embereket mészárolnánk le, és ugyanúgy, mint ,56-ban azonnal elnyomnának a karhatalmi erők.

    A fegyverfogásra buzdító fiatal szónok beszédét hangos éljenzéssel és egyetértéssel fogadták a Rákóczi-szobor előtt lévő árpádsávos és nemzetiszínű zászlókat is lobogtató tüntetők.

  • Október nyertese a Fidesz

    Tovább növelte támogatottságát a Fidesz az önkormányzati választások után. Az MSZP szavazói elbizonytalanodtak, politikusaik mélyrepülésben vannak a népszerűségi listán. A Gyurcsány-kormány maradása csak a közvélemény egyharmada szerint a lehető legjobb megoldás, kiegyenlített a koalíció maradását illetve távozását kívánók tábora.

  • Egyre inkább Gyurcsány Ferenc és Sonthi Boonyaratglin tábornok párosversenyévé alakul át az Opendemocracy a Hónap Rossz Demokratája versenye. Abe Sinzo japán kormányfő egyre csökkenő szavazatszámmal tartja harmadik helyét, jelenleg 9 százalékon ál, miközben a most írók és újságírók ellen hadjáratot folytató török kormány vezetője, Recep Tayyip Erdogan, vagy a vajdasági autonómiát felszámoló Vojislav Kostunica 0 százalékon áll. A puccsista tábornok most a voksok 47 százalékával vezet, Gyurcsány 43 százalékkal a második.

  • Dávid Ibolya elfogadja, hogy nem együtt emlékeznek meg a parlamenti pártok az '56-os forradalomról, azt azonban határozottan elutasítja, hogy október 23-a és november 4-e között politikai csatározások legyenek. "Az ötvenedik évforduló megkövetelné, hogy olyan méltóságteljesen emlékezzünk 1956-ra, hogy fejezzük be a politikai vitákat október 21-én, vagy 22-én" - nyilatkzta a Napkeltében. A Fidesz szerdán döntött úgy, hogy önállóan ünnepel október 23-án és bojkottálja Gyurcsány Ferenc ünnepi beszédét.

  • Napok óta a budapesti zavargások gyanúsítottjai fölött ítélkező bírók fényképpel, névvel és otthoni telefonszámmal illusztrálja cikkeit a kuruc.info és a Kossuth téri tüntetők hivatalos honlapja. Az előbbi honlap főszerkesztőjénél az éjjel rendőrségi házkutatást tartottak, és a számítógépét, és adathordozókat foglaltak le.

  • A szeptember 19-20-i éjsazkán történt "kivizsgálásra szoruló, súlyos jelenségek, jogsértések" miatt panaszkodott Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője az EP plenáris ülésén. Keddről szerdára virradóra a garázdák a a Köztársaság téren és a Blaha Lujza téren csaptak össze a rendőrökkel.

    A zavargók kövekkel dobálták a rendőröket, barikádokat építettek és két rendőrautót is kigyújtottak. "Fontos, hogy az alapvető emberi jogokat, a személyi szabadságot leginkább korlátozó kényszerintézkedést, mint az előzetes letartóztatást, illetve börtönbüntetést csak olyan esetekben alkalmazzák, amikor alaposan meggyőződtek róla, hogy arra valóban szükség van" - jelentette ki Gál. A rendőrök több olyan fiatalt is letartóztattak, akiknek bizonyíthatóan nem volt köze a zavargásokhoz.

  • Valószínűleg a hidegebb időkre készülve egy harmincöt méter hosszú sörsátrat állítottak fel a két és fél hete felállított kisszínpad közelében a Kossuth téren. A sátorban gyelőre csak padok vannak, csakúgy mint a sátor környékén. A téren körülbelül harmincan lézengenek.

  • "Az Antifasiszta Liga célja, hogy figyelje a szélsőjobboldali jelenségeket, felrázza a társadalom lelkiismeretét és visszaszorítsa a palackba a kiszabadult szellemet" - áll az Attac Magyarország Egyesület közleményében.

    A szervezet szerint 2006 szeptembere, a brutális erőszak, a TV Szabadság téri épületének megrohamozása, a szovjet hősi emlékmű megrongálása, a szélsőjobboldali tüntetések sorozata megmutatta, hogy azoknak volt igazuk, akik hosszú ideje hangoztatják: a szélsőjobboldal, a neonáci és újnyilas csoportok szervezett politikai erővé váltak Magyarországon is.

    "Megjelent a politika színpadán az a rasszista és erőszakos, „modern” utcai szélsőjobboldal, amely a polgári demokratikus rendszer diktatórikus irányú gyakorlati átalakítását tűzte ki célul." - olvasható.

  • "A sajtó minden oldaláról érkezett beszámolóiból, valamint a hozzánk eljutott egyre sokasodó egyéni híradásokból értesülünk arról, hogy a miniszterelnök balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülését követő tüntetések és zavargások kapcsán indult rendőrségi, ügyészségi és bírósági eljárások során egyértelmű sérülést szenvedtek az alkotmányos elvek, a törvények és az emberi jogokat védő nemzetközi egyezmények" - áll négy jogász közjogi méltóságokhoz címzett nyílt levelében. A levelet Herczegh Géza, a Hágai Nemzetközi Bíróság volt bírája, Jávor Béla ügyvéd, Király Miklós, tanszékvezető egyetemi docens és Zlinszky János, volt alkotmánybíró írta alá.

    Szerintük nyilvánvaló, hogy a rendőrség és más nyomozati szervek bűnüldözési eljárása nem kevés esetben téves irányt vett. A tettesek elfogása során nem kis részben ártatlan személyeket is őrizetbe vettek. Mi, a magyar jogásztársadalom tagjai hivatásunknál fogva is elítéljük a törvénysértő eljárásokat, amelyek az utóbbi hetekben Magyarországon jelentős számban megtörténtek.

  • A Kossuth téren felállított sátor egyik oldala fel van hajtva, a másik oldalán magyaros motívumok vannak. A sátor továbbra is üres, csak a mellette lévő padokon üldögélnek néhányan, a téren összesen hatvan demonstráló lehet. Ott, ahol elvileg a söröket kellene csapolni, most fehér köpenyes elsősegélynyújtók vannak.

  • "Orbán Viktornak semmi sem szent az október 23-i ünnepségek kapcsán" - olvasható Nyakó István MSZP-szóvivő csütörtöki közleményében. Nyakó szerint Orbán akár azon az áron is kormányellenes hangulatot akar gerjeszteni, hogy megpróbálja elriasztani a külföldi meghívottakat. A szóvivő azt írja, a miniszterelnöknek szánt ütések azonban Magyarországot érik. A szocialisták felszólítják a Fideszt, hogy hagyjon fel a „minél rosszabb az országnak, annál jobb a Fidesznek” politikájával.

  • Az Ügyészek Országos Egyesülete tiltakozik amiatt, hogy munkaköri feladataikat ellátó ügyészek nevét, személyes adatait "a becsület csorbítására és gyűlölet keltésére alkalmas módon, a hivatás gyakorlásától való elriasztás szándékával tették közzé az interneten."

    "Fontosnak tartjuk felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy azok az ügyészek, akiknek neve és adatai megjelentek, a Magyar Köztársaság, mint jogállam büntetőjogi és büntető eljárási jogi rendelkezéseit alkalmazták a kérdéses ügyekben. Visszautasítunk tehát minden olyan megnyilvánulást, amely ezt a hozzáállást törvénytelen eszközökkel megkérdőjelezi" - áll a közleményükben.

  • Tudósítónk szerint 267-en vannak a Kossuth téren, Elmondása szerint ebben az időpontban soha ilyen kevesen nem voltak még a Fidesz csaknem egy hete tartó rendezvénysorozatán. Jelentése szerint csak a színpad előtt lézengenek páran.

  • Hogy ki állította a sátrat a Kossuth téren? A forradalom állította - mondta be egy felszólaló szolgálati közleményként a kisszínpados tüntetésen a Kossuth téren. A Nemzeti Bizottság 2006 által foglalt területen csütörtök óta áll egy sörmentes sörsátor, mellette klasszikus kocsmai sörpadokon ücsörögnek az alkoholmentes tüntetők. Tudósítónk benézett a sátorba is. Mint kiderült, itt működik a "Tóth Ilona elsősegélynyújtó hely", a tüntetésen ugyanis sok a lázas beteg.

  • "Magyar ne légy birka!!!! Oldd meg egy csapásra!!!!" - olvasható egy Kossuth téri transzparensen.

  • Öt óra van, hivatalosan kezdődik a tüntetés. Mintegy 1500-an lehetnek, az emberek kisebb csoportokban állnak. A téren nem kellett lezárni a forgalmat.

  • Rákay Philip késik a Kossuth téri rendezvényről, helyette most Csúri Ákos, volt Hír tévés beszél.

  • "Ha balra akarnál fordulni, akkor is inkább fordulj háromszor jobbra" - tanácsolja az Üszkürü zenekar hegedűse a Kossuth téri tüntetőknek.

  • A kormányfő végiglátogatja a régiókat, ahol az MSZP megyei vezetőivel és legbefolyásosabb politikusaival találkozik. Erről Gyurcsány Ferenc csütörtökön írt internetes naplójában. Mint írja, három ilyen találkozón van túl, s még három látogatás van hátra. "Ezek hosszú, majd’ három órás, nagyon intenzív beszélgetések. És (...) arra kapok biztatást, hogy gyerünk, csináljuk tovább" - olvasható a bejegyzésben.

    A vidéki látogatásokkal kapcsolatban Gyurcsány Ferenc azt írja, hogy sok kritikát hall, de a lényeget, amire a párt politikája épül, nem vitatják a szocialista politikusok. Megjegyzi ugyanakkor, hogy sokan mondják: "lehet ezt jobban is csinálni". A kormányfő szerint nem ismeri a magyar baloldalt az, aki arra spekulál, hogy "oda fogja dobni a kormányát, a miniszterelnökét, csak azért, mert az ellenzéknek ez nem tetszik". Megjegyzi: "az ember a felhatalmazást és a mandátumot nem az ellenzéktől kapja, hanem a választóktól".

  • Az Üszkürü zenekar zenél a Kossuth téren. Munkatársaink Sasvári Sándort követelik.

  • Melocco Miklós szobrászművész a Kossuth téren azt kérdezte, hol van a „Mi az, hogy?! Nagyon is!” hetykesége, pimaszsága? „Nehéz a helyzetünk, ha rendet akarunk, a csonka, összetákolt szovjet alkotmányhoz kell alkalmazkodunk” - mondta. Szerinte az alkotmányból hiányzik, mi a teendő akkor, ha a miniszter hazudik, esetleg gyilkol. Szerinte most a gyülekezési jogot fenyegeti veszély.

  • De még nem ő konferálja fel Bánffy György színészt.

  • Pénteken a nők kapnak szót a Fidesz Kossuth téri nagygyűlésén: Pelczné Gáll Ildikó és Hankiss Ágnes lesz a szónok. Szombaton Pokorni Zoltán beszél majd, vasárnap pedig Schmitt Pál.

  • Philip azért késett, mert Friderikusz Sándor műsorában volt, néhányan emiatt – ahogy a színpadon megjósolta - ki is fütyülték. Azut mondta, élvezte, „de majd meglátjuk, hogy mi lesz belőle”.

  • Áder János és Balsai István bűncselekmény alapos gyanúja miatt feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen, jelentette be Szájer József a Kossuth téren. A Fidesz EP-képviselője szerint a visszaélés közérdekű adattal tényállás megvalósult, és a kormányfő több olyan kijelentést is tett, ami vélelmezi a bűncselekmény gyanúját. A kormány 2006 tavaszán tisztában volt a gazdasági helyzettel, de a választások miatt nem a valós adatokat hozták nyilvánosságra, mondta.

  • A jogász szerint

    Tóth Mihály büntetőjogász korábban az Indexnek azt mondta, felmerülhet a közérdekű adatokkal való visszaélés lehetősége, de akkor sem a miniszterelnökkel szemben.

  • 1956-ban ugyanúgy a hazugság, a hatalomhoz való ragaszkodás, a gátlástalanság ellen küzdöttek, mint ma – mondta Szájer József, a Fidesz EP-képviselője. A politikus szerint olyan kormányfő akarja kisajátítatni 1956 ünnepét, aki a nyolcvanas években még nyilvánosan saját apjától is elhatárolódott, aki már akkor forradalomnak nevezte az eseményeket. Nem koszorúztunk együtt Horn Gyulával, nem ünnepelünk együtt Gyurcsány Ferenccel - jelentette ki. Megértjük azokat a küldi politikusokat, akik protokoll miatt kénytelenek együtt mutatkozni az 50 évfordulón Gyurcsány Ferenccel, úgy vesszük, hogy a tisztelet a magyar népnek szól. Ha Gyurcsány Ferenc megjelenik az ünnepen, ő teszi tönkre azt a napot.

  • Szájer József azt mondta, készítettek az Európai Parlamentben egy tervezetet, de a szocialisták azt kérték, vegyék ki, hogy az 1956 előtti kommunista diktatúra hazugságokra épült. A másik, amit kifogásoltak a szocialisták, hogy hozzanak létre emléknapot a kommunizmus áldozatának. „Még ma is az ötven évvel ezelőtti hazugságokat védik” – mondta Szájer József.

    A fideszes képviselő ezután rátért az SZDSZ-re. „Vannak olyan politikusok, akik liberálisnak mondják magukat, de szemet hunynak a rendőri túlkapások felett, bojkottálják a független Hír tévét, asszisztáltak éveken át a gazdasági adatok eltitkolásához” – mondta, majd azt javasolta, hogy a z SZDSZ törölje a nevéből a szabad és a demokrata szót, „Ha nem tetszik, illesszék oda a Strabag szót” - tanácsolta.