Belpolitikai válság percről percre

2006.10.14. 00:03

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Féltucat Molotov-koktélt raktározott be néhány fiatal a Ferenciek téri barikád mögött, és arról tanakodnak, mi legyen velük, felgyújtsák-e a barikádot. A gyújtóbombaként használható Molotov-koktélok sörös- és borosüveg, illetve műanyag pillepalack felhasználásával készültek.

  • A fideszes győzelemmel zárult önkormányzati választással "minden várakozást meghaladó, átütő sikerrel fejeződött be a szövetségépítés 2003-ban elindított nagyszabású, ezért kockázatos politikai manővere" - írja Orbán Viktor a Magyar Nemzet szombati számában megjelent kolumnás cikkében.

    A Fidesz elnöke megismételte, hogy Gyurcsánynak mennie kell, előre hozott választásra nincs szükség, mert a gazdaság nem bírná ki, a megoldás a két hét alatt felállítható szakértői kormány.

  • Orbán Viktor Magyar Nemzetben megjelent írásának címe: Az igazság szabaddá tesz.

    A pártelnöktől először az október 6-i, Kossuth téri beszédében hallhattuk a mondatot, amely egy bibliai idézet (János könyve 8:32).

    Az evangéliumi mondatot még Orbán Viktornál is többet idézte II. János Pál. Egyszer megkérdezték a pápától, hogy melyik lenne az az evangéliumi mondat, amelyet csak akkor választana, ha csak egyetlen mondatot hagyhatna örökül az utókornak? Ő töprengés nélkül azt válaszolta, hogy "az igazság szabaddá tesz titeket".

  • Tiltakozó emlékgyűlést tartott Budapesten a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) szombaton, a 62 évvel ezelőtti nyilas hatalomátvétel évfordulóját megelőző napon.

    A rendezvényen felszólalt Varga László, a Fiatal Baloldal elnöke, aki október 15-ét a történelem sötét napjának nevezte. Varga elítélte a Fidesz azon politikusait, akik az elmúlt napokban védelmükbe vették a Parlament előtt "Árpád-sávos zászló alatt zsidózó tüntetőket is".

  • Megkezdődött szombat délelőtt a fegyveres és rendvédelmi dolgozók egyórás figyelmeztető demonstrációja a parlament előtt a Kossuth-szobornál.

    A rendezvény a Kossuth tér másik oldalán zajló, több hete tartó demonstrációtól kordonokkal van elkerítve, a fegyveres testületek rendezvényére a demonstrálókon kívül csak a sajtó munkatársai léphettek be.

    Az összesen 800 dolgozó - szervezetenként körülbelül 100 fő - a Szalay utcában gyülekezett, majd dobszóra vonultak be a Kossuth-szobor előtti füves területre.

  • A rendvédelmisek átadták petíciójukat és elvonultak a térről, jelentte tudósítónk.

  • Krausz a társadalmi kapcsolatokat ösztönözné

    Az MSZP baloldali néppárttá alakítása mellett érveltek a párt vezető politikusai szombaton Budapesten, az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának rendezvénye előtt tartott sajtóbeszélgetésen.

    Krausz Tamás, a Baloldali Tömörülés Platform alelnöke elmondta: ott, ahol a szociáldemokratáknak kell megcsinálnia a megszorító intézkedéseket, mindig a baloldal társadalmi kapcsolatainak meggyengülésével jár, ebben a helyzetben megerősödik a jobboldali előretörés, amelyet Magyarországon a Fidesz ösztönöz, ezért a baloldali erőknek meg kell erősítenie társadalmi kapcsolatait.

  • Törőcsik, Garas és Bodrogi nem mennek a térre

    A Nemzeti Színház gárdájából többen lemondták a Kossuth téri fellépést, emiatt a szabadságról szóló verseket Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula és Garas Dezső helyettesítői fogják előadni 23-án.

  • Az eredeti tervek szerint Orbán Viktor Fidesz-elnök szombat délelőtti szónoklata lett volna sajtótnyilvános a Lakitelekre kihelyezett Fidesz-frakcióülésen, helyette azonban Navracsics Tibor és Varga Mihály a még be sem nyújtott költségvetéssel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót. Tudósítónk jelentése szerint a Fidesz nem támogatja az ingatlanadót.

    A fideszes politikusok arra nem tudtak magyarázatot adni, hogy Orbánnak miért kellett váratlanul Budapestre távoznia.


    Fotó: Huszti István
  • Tüntetők közt tüntettek a fegyveres és rendvédelmi dolgozók

    A Kossuth-szobornál tartottak figyelmezető demonstrációt a katonák, rendőrök, vámosok, határőrök, börtönőrök, polgári védelmisek. "Veletek vagyunk" - kommentálták a tér másik oldaláról átszivárgó kormányellenes tüntetők a szakszervezeti megmozdulást.

    Klikk a képre!
    Klikk a képre!
  • Sipos Józsefet kizárták az MSZP-ből

    Sipos József kárt okozott a szocialista pártnak, ezért többségi döntéssel kizárták. A politikus a hét elején lemondott az MSZP-s választmányi tagságáról és a társadalompolitikai tagozat ügyvivői tisztségéről.

  • A szokásos árpádsávos-magyarzászlós tömeg van a Kossuth téren, tudósítónk beszámolója szerint elképesztő mennyiságű perec és kütöskalács várja a demonstrálókat. A téren goj motorosok tartanak bemutatót a másfél ezer, ritkásan álldogáló tüntetőnek. Tudósítónk múlt heti tapasztalataihoz képest csökkent a fesztiválhangulat és felére esett vissza az érdeklődés.

  • A Kossuth téri színpad előtt elkerítettek egy 8x8 méteresrészt, jelentette helyszíni tudósítónk. Érdeklődésére az egyik rendező azzal indokolt, hogy "az egyik vicces fotós kolléga alúlról fényképezte Kövér Lászlót". Arra a kérdésre, hogy mi van a sajtószabadsággal, azt a választ kapta, hogy "az itt a téren van". A fotósok most a ketrecszerű sajtópáholyból fotózhatnak.

  • A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók budapesti demonstrációjával összhangban tüntetett a kormány tervezett intézkedései ellen a Hivatásos Tűzoltók Szakszervezete szombaton Egerben. A tűzoltók a szolgálati törvény kedvezményeinek szűkítése ellen tüntettek, mert így "azokat a juttatásokat vonnák el a tűzoltóktól, amelyek vonzóvá teszik a pályát". Az egri tüntetésen debreceni és székesfehérvári tűzoltók is részt vettek.

  • "Lapátra a piszkot" feliratú lapáttal keltett derültséget egy tüntető a Kossuth téren. Tudósítónk tucatnyi árpádsávos zászlót számolt össze, nagyobb részük a kor divatjának megfelelően magyar zászlóval van kombinálva. A demonstrálók tábláikon azt követelik az EU-tól, hogy ne hallgasson. "A te k...va országod a mi édes hazánk" - üzeni egy másik.

  • Flipper Öcsi Igen című szerzeményét (Keresztes Ildikó előadásában) lekeverték, majd Philip a nemzeti érzelmű motorosokat köszöntötte a Kossuth téren. A Fidesz-rendezvény műsorvezetője reményét fejezte ki, hogy október 23-ig kitartanak, "aztán majd meglátjuk, lehet, hogy november 4 lesz belőle". Most Dresh Mihály zenél a színpadon.

  • Philip Magyar Nemzetből Orbán elemzését olvasta fel. A Fidesz elnök szerint az MSZP egyeduralmi törekvése a jobboldal ellenfele. Szerinte az MSZP szenvedélybeteg, és ők akarnak győztest hirdetni az élet minden területén. Orbán úgy véli, ahhoz, hogy ettől az MSZP-től megszabaduljanak, történelmi mélypontra kell süllyednie a szocialisták támogatásának.

  • A Hír tévé tudósítója szerint már tízezernél is többen vannak a téren, az Index tudósítói szerint legfeljebb ötezren lehetnek. A Kossuth téren felvonuló motorosokról kiderült, hogy nem tartoznak a tiltakozókhoz, kizárólag a regisztrációs adó emelése ellen tiltakoztak, ami különösen sújtja a motorosokat.

  • Egy ember fáklyás felvonulást tart a Kossuth tér közepén, jelentette helyszíni tudósítónk. Az úr égő fáklyát tart a kezében. Egy másik felvonuló praktitkus tüntetőkellékkel, nemzeti színű esernyővel érkezett.

  • Csókay András agysebész beszél a Kossuth téren. Szerinte a kormány a magyar nép félrevezetésével, csalással nyert tavasszal. A kormány jelenlegi egészsgügyi tervei évi sokezer ember gyógyulását fogja megakadályozni, mondta. "Orvos vagyok, tudom, hogy milyen veszélyt jelent egy gennyes seb, egy tályog az ember szervezetére" - mondta. Amikor egy politikus tudatosan hazudik, az olyan, mintha a sebész a műtét előtt direkt koszos lében áztatná a kezét. Ha egy ilyen kiderülne, az orvost elbocsátanák, bíróság elé állítanák, mondta. Gyurcsányt hazánk fertőző gócához hasonlította.

  • Az agysebész a Hitlerről szóló, Bukás című filmet ajánlotta Gyurcsány figyelmébe, majd a bűnnbocsánat erejéről beszélt. Ha van bűnbánat, van megbocsátás és emelkedés, fejtegette.

  • Csókay András a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta, illetve, hogy erőszakkal nem mennek semmire. Az agysebész most krisztusi szeretetről, imáról és passzív rezisztanciáról szónokol.

  • Philip a Sánta Kutya-díjról beszélt. Majd Czakó Gáborra hivatkozva elmondta, a hazugságokat egy Gyurcsánynak nevezik. A mikrohazugság mértékegysége a Fletó lenne.

  • Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke azzal kezdete, Gyurcsány úrnak távoznia kell. A minap tartotta alakuló ülését Demszky irányításával a Fővárosi Közgyűlés. Azt találták ki, hogy rendeletet alkotnak a köztéri összejövetelekről. A nyolcvanas években szamizdatot gyártó, terjesztő, bátor ember volt, most meg azon gondolkodik, hogy rendeletben tiltsa meg, hogy a Kossuth téren például tüntetni lehessen. Demszky azt mondta neki, garantálják, hogy a Fidesz bármikor tarthat rendezvényt. A jog nem az, amit valaki ad, hanem az, amit soha senki nem vehet el senkitől, mondta.

  • "Azt mondják ránk, erőszakos tüntetők" - folytatta Pokorni. "Mondjuk ki világosan, Magyarországon a demokrácia nem Szili Katalin, Lendvai Ildikó és Dávid Ibolya magánügye. Nem lehet a politikai kaszt előjoga, hogy véleményt mondjanak, ez a jog másfél évtizede minden magyar állampolgárt megillet" - mondta.

  • A Fidesz alelnöke az iskolák, óvodák összevonásáról beszél. Már jönnek a hírek a jövő évi költségvetésről. "Azt hallom régi kollegáimtól, hogy az oktatás területén 40 milliárdot akarnak visszavenni. Minden diáktól, óvodástól fejenként harmincezer forintot vesznek el" - mondta. Még néhány nap, és kiderül az igazság, utalt a költségvetés benyújtásának október végi határidejére.

    Amikor kimondja Gyurcsány nevét, a tömeg mindig pfujjolni kezd. Pokorni rájön, hogy nem szabad kimondania a kormányfő nevét, mert így nagyon sokáig tartana a beszéde.

  • Miközben Pokorni Zoltán a falusi iskolákért és a pedagógusokért aggódik, a tömeg egy jelentős része inkább hazaárulózással tölti az időt, jelentette helyszíni tudósítónk.

  • A kormány szerint a pedagógusokon lehet és kell spórolni, mondja Pokorni. A pedagógusok is célkeresztbe kerülnek, mivel úgy növelik a munkaidejüket, hogy egy fillért nem kapnak pluszba. Nem véletlen, hogy a pedagógusok azt mondták, elég. A pedagógusok tüntetései kapcsán Pokorni kimondja Hiller István oktatási miniszter nevét is, erre is nagy pfujjolás a reakció.

    Tandíjról kezd el beszélni. Bokros, pfujjolás.

  • "Abszurdum, képtelenség, hogy az orvosképzésért 15 millió forintos tandíjat kell majd fizetni" - mondja Pokorni. Nem véletlen, hogy a diákok is tüntetni fognak a jövő héten, folytatja. A következő generációért tüntetnek, fejtette ki.

    Beszámolt arról, hogy Sólyom László elküldte az Alkotmánybírósághoz a felsőoktatási törvényt, és az testület alkotmányellenesnek nevezte a módosítást, de az Országgyűlés hétfőn módosítva újra elfogadta azt. Pokorni bejelentette, a Fidesz nevében az Alkotmánybírósághoz fordulnak, mert szerintük továbbra is alkotmányellenes ez a törvény. "Azon vagyunk, hogy megakadályozuk a tandíj bevezetését" - mondta.

  • Pokorni azt mondja, a felemelkedés útját zárják le azok, akik bezárják az egyetemek, főiskolák ajtóit. Kimondja megint Gyurcsány és Hiller nevét, szokásos a reakció.

    Rátér arra, hogy hogyan lehet elérni, hogy mondjon le. A jog betűje szerint hatalma van, az erkölcs szerint viszont nincs. "Mi a kiút?" - kérdezi, majd válaszol: Két szélsőség van előttünk. Az egyik, elfogadhatatlan szélsőség, ahogy a kormányfő is mondta, majd elunják, aztán hazamennek. A másik, legalább olyan tarthatatlan megoldás az erőszak. A kettő közti ösvényt kell megtalálni, javasolta.