Belpolitikai válság percről percre

2006.10.15. 18:15

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Philip elmondja, hogy Martonyi János lesz a hétfői fő szónok. Himnusz, székely himnusz.

  • Néhány száz tüntető maradt a Kossuth téren, miután végetért a Fidesz tizedik napja tartó, egyórás demonstrációja. Akik maradtak, a forradalmárok kisszínpadánál tüntethetnek tovább, követelhetik a kormány lemondását. Az autók újra járnak.

  • Úgy tűnik, az MSZP Társadalompolitikai Tagozata, minden héten kiadja közleményét, amiben kormányzati irányváltást vár, "ha kell személyi konzekvenciákkal".

    A tagozat alapító tagja az a Sipos József, akit a héten zártak ki a pártból, mert bejuttatta a Magyar Rádió riporterét a párt választmányi ülésére, ahol Lamperth Mónika a szocialista területfejlesztés fenntarthatóságáról beszélt, Szekeres Imre pedig azt állította, hogy az MDF-fel kéne szemezni, mert megerősödött vidéken. A tagozat közleményében azt is szeretné, ha az MSZP szóba állna tisztes jobbolldaliakkal (nem Orbán Viktorral) a nyugalom érdekében.

    Horn Gyula az MTV Szólás szabadsága c. műsorában a tagozat ügyeiről a köevtkezőt mondta: "Jó szándékból csinálják a kibeszélést. Néha kicsit vehemensebben, de majd le fognak róla szokni."

  • Debrecen főterén már huszonnyolcadik napja tart a kormányellenes demonstráció: vasárnap este mintegy 150-en követelték Gyurcsány Ferenc és kormányának távozását.

    A cívis városban ezúttal is békésen zajlott a demonstráció: a nemzetiszínű és Árpád-sávos zászlókat lengető tömeg - mint azt több szónok is megfogalmazta - addig gyűlik össze minden este a Református Nagytemplom előtti téren, ameddig le nem mond Gyurcsány Ferenc kabinetje.

    Kézfeltartással fejezte ki egyetértését közel száz kormányellenes tüntető vasárnap este Szekszárdon, a Garay téren a Szekszárdi Forradalmi Bizottmány alapító jegyzőkönyvében foglaltakkal, a jegyzőkönyvet Kiss Albert ügyvéd olvasta fel és szavaztatta meg a demonstrálókkal.

    A téren civilek azt is bejelentették, hogy hétfőn délután személyautókkal forgalomlassító demonstrációt szerveznek a 6-os számú főút Szekszárd-Paks közötti szakaszán.

  • Kitakaríttatnák a Kossuth teret

    Kétszáz közéleti személyiség felhívást tett közzé, melyben többek között a tér kiürítését kérik - írja a Népszabadság.

  • A Nemzeti Színház három művésze vállalta, hogy a szaval október 23-án a Kossuth téren. Fullajtár Andrea, Molnár Piroska és Kulka János jelezte, szavalni fognak az egybegyűltek előtt – írja a Népszabadság. Mint azt megírtuk, a Nemzeti Színház gárdájából többen lemondták a Kossuth téri fellépést, emiatt a szabadságról szóló verseket Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula és Garas Dezső helyettesítői fogják előadni 23-án. Előzmény >>>

  • Gödi civil szervezetek félpályás útelzárással kezdtek hétfőn reggel demonstrálni Gyurcsány Ferenc lemondását követelve a város határában, a 2-es út mentén, a torlódás következtében több kilométeres dugó alakult ki, mindkét irányban - közölte a tüntetést szervezők vezetője az MTI-vel. 40 gépkocsival, kisteherautóval vonultak fel civil szervezetek képviselői, közöttük nemcsak helyiek, hanem Sződligetről és Dunakesziről érkezett csoportok is csatlakoztak hozzájuk. Az engedélyezett demonstrációt november 17-ig minden héten egy alkalommal megismétlik, s ezzel szeretnék elérni, hogy a miniszterelnök és kormánya távozzon tisztségéből, mert - megítélésük szerint - Gyurcsány Ferenc alkalmatlan az ország vezetésére.

  • Mindenképpen lesz állami ünnepség és rendezvény október 23-án, a Kossuth téren, jelentette ki Danks Emese kormányszóvivő hétfőn reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. Danks Emese elmondta, a Miniszterelnöki Hivatalnak október 21-e és november 4-e között a Kossuth tér teljes területére érvényes közterület-foglalási engedélye van.

    Reményét fejezte ki, hogy a biztonsági intézkedések megfelelő módon biztosítják a területet. Hangsúlyozta, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50 éves évfordulóját békében, méltóságteljesen kell megünnepelni, mert olyan esemény, amely Magyarországról "egy bizonyítványt" állít ki. A békés megemlékezés nemcsak a magas rangú vendégek miatt, hanem Magyarország, a magyarok miatt is fontos, tette hozzá.

  • Gyurcsány elszámolta magát

    A kormányfõ az EP-választásokig kért türelmet a frakciótól. Szerinte ez két évet jelent, pedig valójában három évrõl van szó.

  • Az MSZP honlapján, a portrétárban elvileg megtalálható a a párt összes politikusa. Mostantól egyvalaki kivételével, mutatott rá a cavinton szakírója. Sipos Józsefet szombaton a párt etikai bizottsága kizárta a pártból, de amennyiben a csongrádi történész fellebbez, párttagsága megmarad, és arról csak a jövő februárban a kongresszus dönt. A honlap szerkesztői alkalmazkodva a lét-nemlét e különös szituációjához, Sipost nem, de adatait kitörölték.

  • Vasárnap a Fidesz szokásos napi nagygyűlésén Philip, a moderátor azt jelentette be, hogy a hétfői rendezvény főszónoka Martonyi János az Orbán-kormány külügyminisztere lesz. A Fidesz sajtóosztálya ugyanakkor hétfőn reggel azt közölte a sajtóval, hogy Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője lesz a felszólaló. Martonyi az Index megkeresésére annyit közölt, tudomása szerint ő kedden fog szónokolni, hogy mi az oka a programváltozásnak, Martonyi nem tudott válaszolni.

  • Befűtöttek a képviselőknek, a parlamenti fűtőtestekből iszonyatos meleg áramlik. Navracsics Tibor, a Fidesz-frakcióvezetője és Géczi József Alajos MSZP-s képviselő majdhogynem kézen fogva, jó hangulatban sétált az egyik folyosón.

  • Az előzetes tervek szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felszólalásával kezdődik a parlament hétfői ülésnapja. A Fidesz - ahogy egy hete ígérték - ki fog vonulni.

  • Hétfőn is folytatták forgalomlassító demonstrációjukat Körmend közelében a Gyurcsány Ferenc és kormánya lemondását követelő tüntetők, ezúttal a 86-os számú főút Zalaegerszeg irányába vezető forgalmi sávját zárták le személygépkocsikkal; a demonstráció helyszínen a rendőrség irányítja a forgalmat.

    A magukat pártoktól és politikai szervezetektől függetlenként megjelölő tiltakozók, akik vasárnap a körmendi körforgalmú csomópont közelében demonstráltak, most 15-20 személygépkocsival foglalták el az úttest egy részét, transzparenseiken pedig ugyancsak a kormányfő lemondását, és "igazi demokráciát" követeltek, kitartásra buzdították az ország más részeiben folyó tüntetések résztvevőit, valamint több pénzt és biztos megélhetést kívántak a vidék számára.

  • Benyújtotta lemondását a svéd kulturális miniszter. Cecilia Stego Chilo hétfői nyilatkozatában kifejtette: nem maradhat tovább a posztján, miután kitudódott: gyermeke dajkáját bejelentés nélkül alkalmazta, hogy elkerülje az adófizetést. Ezen kívül nem fizette televíziókészüléke üzemben tartási díját sem.

  • Gyurcsány Ferenc miniszterelnök parlamenti felszólalása előtt közvetlenül érkezett az ülésterembe, így a Parlamentben, a folyosón az Index tudósítójára már nem volt ideje. Sebtében feltett kérdésünkre, lesz-e felszólalása, sietve csak annyit mondott: lesz-lesz, és a következő percben, már ő beszélt. Felszólalása első percében tartott, amikor a folyosón Orbán Viktor vonult az ülésterem felé.

  • A napirendnek megfelelően Gyurcsány Ferenc kezdte a hétfői ülésnapot, a Fidesz és a KDNP képviselői be sem volnultak az ülésterembe. A két frakciót csak Navracsics Tibor és Semjén Zsolt képviseli.

  • A Parlament folyosóján Vitányi Ivánt faggattuk, mit csinált 1956-ban, azokban a napokban. "A Népművelődési Minisztériumban dolgoztam, a Petőfi-körben tevékenykedtem. Nagy Imre csoportjához tartoztam" - sorolta. Hogy pontosan mit csinált, arra az mondta: "egy koncertet szerveztünk, amely Nagy Imre első 56-os nyilvános fellépése is volt". "Általánosságban pedig "ültünk, beszélgettünk. Ott volt még Losonczy Pál, Lukács György, Ferge Zsuzsa", sorolta, majd hozzátette, ha hosszabban mondaná, "az már egy regény" lenne.

  • A fideszesek - körülbelül húszan - a folyosón várják, hogy Gyurcsány befejezze napirend előtti felszólalását.

  • Lázadás előkészülete miatt újabb ügyben rendelt el nyomozást a rendőrség, ismeretlen tettes ellen, közölte Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője az MTI-vel hétfőn. A nyomozás alapja, hogy szerdán este egy Bocskai ruhába öltözött férfi a Kossuth téren azt mondta: véleménye szerint már csak fegyverrel lehet igazságot teremteni, a békés tüntetés nem vezet sehova. Az NNI a közelmúltban három személy ellen rendelt el nyomozást lázadás előkészülete miatt, akkor az egyik internetes újság tartalma szolgáltatta az okot a nyomozásra.

  • A költségvetést október 31-ig beterjesztik, jelentette be Gyurcsány Ferenc. "Nagyon feszes, szigorú év, illetve évek elé nézünk. Nem két, három vagy négyéves költségvetést készítünk, de szeretnénk, ha lenne kitekintés a következő három-négy évre is, így a jövő évi költségvetésben bemutatják az utána következő években várható tendenciákat is".

    "Az embereket nem nagyon érdekli a közpénzügyek világa" - mondta Gyurcsány. "Mivel az embereket nem érdekelte, túlságosan is sok engedményt tettünk, hogy a hétköznapi élet egyszerűbb legyen. Két szűk esztendő bizonyosan vár ránk". Mint mondta, a költségvetés lehetséges mozgástere egy nagyságrenddel kisebb, mint amit a tárcák akarnának. "A tárcák 300 milliárd forinttal több pénzt kérnek, mint amit kaphatnak. Mert csak 30 milliárd jut a tárcáknak" - mondta.

  • A rendszer mai állapotában pénzügyileg nem tartható fenn, mondta Gyurcsány az egészségügyről. A problémák egyikeként kiemelte a szabad orvosválasztás problémáját, ami a gyakorlatban nem létezik. Hiszen a kis falvakban alig van orvos, így az elvileg alkotmányosan mindenkit megillető jog csak a városban lakók, és ott is inkább csak a gazdagok kiváltsága.

  • Aki már látott egészségügyi beszállítót, az tisztában van azzal, hogy az egészségügy üzlet. "Kérdezzék meg a most átadott Bajcsy-Zsilinszky kórház beszállítóit, ők megmondják majd, hogy dehogynem nagy üzlet" - mondta Gyurcsány. Az elmúlt néhány évben csak részproblémákkal foglalkoztunk. A biztosításalapú egészségügyben egyeztetés lehet a szolgáltatók és a betegek között. A rendszernek vannak fogyatékosságai - tisztázni kell, mi illeti meg a biztosítottakat és mindenkinek biztosítottá kell válnia -, de kiszámíthatóságot teremt.

  • "Tudom én, hogy a gyógyszerészeknek nem tetszik, hogy bizonyos gyógyszereket mások is árulhassanak. Meg kell hallgatnunk a gyógyszerészeket, de el kell gondolkodnunk, kinek az érdeke fontosabb, a betegé, vagy a gyógyszerészé". Gyurcsány nem tart a gyógyszerek bolti árusításától. "A kulturánk része, hogy tudjuk, hogyan kell bevenni egy fejfájás-csillapítót" - mondta.

  • Jól ismert gondolatokat hallhattunk már, nevezhetjük éppenséggel hangkonzervnek is őket, jelentette ki Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. Amióta a kormány megkezdte működését tetteket nem láttunk, sem hallottuk. Válságokat lehet látni. Az a miniszterelnök, aki azt mondta, hogy azért nyerne választást mert neki fogna a reformoknak, négy hónapja nem fogott bele, mondta Navracsics.


    Teljes a fejetlenség, nem működik az államgépezet. A köztisztviselők is erről panaszkodnak, nemcsak nekünk, hanem már a sajtónak, mondta Navracsics. A kormánynak 3 alapvető feladata van, amit meg kell teremteni: stabil költségvetés, az államigazgatás és a szolgáltatások stabil működése, mondta Navracsics.

  • "Gyurcsány Ferenc elmonda Monár Lajos miniszter költségvetési beszédét. Ennél még az is érdekesebb lett volna, ha ifjúkori beszédéből olvasott volna részeket" - reagált Gyurcsány vitaindítójára Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője. Semjén számonkérte, hogy tavaly törvényben rögzítették az adócsökkentést, pedig tudták, hogy nem lesznek képesek rá. "Ki hihet így maguknak" - kérdezte. Semjén szerint a válságot Gyurcsányék okozták. A válság megoldásának pedig egy akadálya van. "Az Ön személye" - mondta Gyurcsányra nézve.

  • A költségvetési tanácsot támogatnánk, előre tudnánk lépni a költségvetési politika szigorításában. Jó lenne tudni, hogy a konvergencia tanács működik-e. Önök úgy kezdik el az operatív programok vitáját, hogy az ellenzékkel még meg sem vitatták a Nemzeti Fejlesztés II-t. Tudjuk, az lesz az ellenérv, hogy erre már nincs idő, mondta Navracsics arról, hogyan segítene a Fidesz a kormány három alapvető feladatában.

  • A Fidesz a keddi elnökségi ülésen dönt arról, hogy meddig folytatódjanak az utcai demonstrációk, mondta Orbán Viktor az Indexnek hétfőn. Elmondta, gyakorlatilag ölbe tett kézzel akarják megvárni, hogy az MSZP népszerűsége a mélypontra jusson. Orbán Viktor – miközben lényegében rögtönzött mezei fideszeseknek tart fogadóórát a folyosón – azt is elárulta kollegánknak, hogy a zárszámadási vitában fel fog szólalni a parlamentben.

  • "Hogy idáig jutottunk, abban mindenkinek van felelőssége" - jelentete ki Csáky András (MDF). "Az egészségügy morális és anyagi válságban van, ezzel egyetértünk" - folytatta, majd hozzátette, abban már nem értenek egyet, hogy a választópolgárokat nem érdekli ez az ügy, mert nap mint nap a kórházakban szembesülnek a valósággal, amikor kezelésekhez, diagnózisokhoz nem jutnak hozzá. "Miniszterelnök úr ön kiváló szakember, jó eredményeket ért el korábban a gazdasági életben. Amikor ezt csinálta, ön sem azzal kezdte, hogy pénzt vont ki a rendszerből. Nem reform, hogy azt mondjuk az intézményeknek, hogy mától 18-20 százalékkal kevesebb pénzből ugyanúgy működjenek. Ez csak a színvonal csökkenéséhez vezet" - mondta.

  • Szorosan összefügg a költségvetés és az egészségügy átalakítása, mondta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke. "Jövőre és talán még utána is sokat kell tenni a megbomlott egyensúly helyreállításáért, aztán pedig az egyensúlyi állapot fenntartásáért. Ezért van szükség az eddig mindig halasztott, de már halaszthatatlan átalakításokra. Ezért vállalt kormányzati feladatot az SZDSZ" - mondta.

    Szerinte szemléletváltásra van szükség az egész társadalomban. "Be kell látnunk, hogy az én pénzem a mi pénzünk. A költségvetési pénz a mi pénzünk. Az ezzel való gazdálkodás megbicsaklott, annak is igaza van, aki azt mondja, hogy az elmúlt négy évben" - ismerte el az előző ciklusban elkövetett hibákat.

    Kuncze szerint hiányzik a bátorság, amivel ezen a helyzeten változtatni lehetne. Pedig a most tapasztalható nehézségek a most fennálló problémák következményei. "Az egészségügy nem működtethető jelen formájában a járulékokból. És erre nem megoldás a költségvetési támogatás, hiszen az eddig sem oldott meg semmit. Ezért van szükség a reformokra" - jelentette ki Csáky András bírálatára válaszolva.