Belpolitikai válság percről percre

2006.10.16. 18:01

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Philip elárulja a tömegnek, azt szereti, amikor azt skandálják, „Börtönbe, börtönbe”. És a tömeg eleget tesz a műsorvezető vágyainak.


    Klikk!

  • Megjelent egy sípárus is a Kossuth téren. A készüléket 700 forintért árulja egy idősebb hölgy, Szijjártó Péter beszéde alatt sokan már ki is próbálták a magából éles hangot kibocsátó eszközt, jelentette tudósítónk.

  • A külügyi tárca számos nagykövettől kapott személyes és telefonos megkeresést azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor nem egyértelműen fogalmazott a magyarországi biztonsági helyzetről azon a találkozón, ami a Fidesz elnöke és a misszióvezetők között zajlott. Erről a külügyi államtitkár beszélt hétfőn a parlamentben. Több nagykövet megkérdezte a találkozó után, hogy az 1956-os ünnepségekre érkező állam- és kormányfők biztonságát a külügyminisztérium kellőképpen szavatolni tudja-e - közölte Horváthné Fekszi Márta, aki Szabó Zoltán (MSZP) azonnali kérdésére válaszolt. (MTI)

  • Több száz Árpád-sávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtató demonstráló vonult át a fővárosi Kossuth térről a Fővárosi Bíróság Markó utcai épületéhez, hogy a "politikai foglyok" szabadon bocsátását követelje. Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik vezetője kijelentette: "minden személyi sérülés, anyagi kár, esetleges súlyosabb dolgok, ha történnek, azért mind Gyurcsány Ferenc és kormánya a felelős, és neki kell állnia az anyagi felelősséget is". A Kossuth tériek csatlakoznak a Jobbik Magyarországért Mozgalom által meghirdetett fáklyás tiltakozáshoz. (MTI)

  • A Parlament előtt felállított emelvény körül mintegy kétszáz ember maradt, és hallgatja Bene Gábor moderátort, aki arról beszél, hogy minden eszközzel meg kell akadályozni, hogy eltávolítsák őket a Kossuth térről. (MTI)

  • Wittner Mária 56-os elítélt, a Fidesz országgyűlési képviselője beszélt a Jobbik Magyarországért Mozgalom által meghirdetett fáklyás tiltakozáson. "Ma nem mondták ki hivatalosan, hogy statárium van, ma csak gyakorolják a statáriumot" - mondta Wittner Mária és "teljes amnesztiát" követelt azoknak "a politikai foglyoknak", akiket a rendőrség az elmúlt hetek budapesti zavargásainak kapcsán vett őrizetbe. "Gyurcsány Ferenc meggyalázta, szembeköpte Magyarországot. Azt kérik, álljunk oda melléjük október 23-án. Soha!, Soha! A kivégzett mártírjainkat nem fogjuk meggyalázni" - mondta a fáklyás felvonulás résztvevőinek. (MTI)

  • Gyurcsány Ferenc új Magyarországa "egy új diktatúra lesz" - mondta a Jobbik alelnöke a Fővárosi Bíróság előtt. Vona Gábor megjegyezte: nemcsak a rendőri túlkapások miatt tiltakoznak, de követelik a "politikai foglyok amnesztiáját". Kiemelte: "a lopakodó diktatúrára mondunk nemet, ennek az első áldozataiért vagyunk itt". Vona a szabad demokrata Fodor Gábornak üzenve kijelentette: "megvédik az Árpád-sávos zászlókat. Hozzátette: előrehozott választást akarnak, a köztársasági elnöktől pedig közkegyelmet kérnek bebörtönzött "honfitársaiknak".

  • A Markó utcai Jobbik-rendezvény után a demonstrálók visszafelé tartanak a Kossuth térre. "Ébresztő!" és "Aki magyar, velünk tart!" - jelszavakat skandálnak.

  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye két városában, Miskolcon és Sárospatakon, együttesen sem voltak többen, mint néhány tucatnyian a kormány ellen tüntetők. Miskolcon, a kormány, és személy szerint Gyurcsány Ferenc lemondását hetek óta követelők közül mintegy negyvenen jelentek meg a Szent István szobornál, Sárospatakon még kevesebben voltak. (MTI)

  • Szegeden a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének 1956. október 16-ai megalakulására emlékezett mintegy száz ember az egyetem központi épülete előtt. A Jobbik szervezte rendezvény felszólalói között volt Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom lemondott vezetője is, aki párhuzamot vont az 1956-os forradalom és a hetek óta folyó kormányellenes demonstrációk között. Szavai szerint ma ugyanazokkal a köztörvényes bűncselekményekkel, például lázadás előkészületével vádolják a budapesti események résztvevőit, mint az 56-os forradalmárokat. (MTI)

  • Szekszárdon hétfőtől három napig "csendes demonstráció" zajlik a Garay téren hangosítás és zászlók nélkül, mert elfelejtették bejelenteni a demonstrációsorozat meghosszabbítását. A résztvevők a téren baráti beszélgetést folytatva álldogáltak. (MTI)

  • Székesfehérváron Spányi Antal megyéspüspöknek egy pártújságban való "megtámadtatása" ellen tiltakoztak, s petícióban kérték az abban leírtaktól való elhatárolódásra a város polgármesterét. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) és a Magyarok Világszövetsége által szervezett demonstráción a Prohászka Ottokár püspökről elnevezett templomtól indulva, gyertyákkal, fáklyákkal vonult a mintegy 2500-3000 résztvevő a Városház térre, ahol előbb Balsay István, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, majd a püspöki palota erkélyéről Spányi Antal megyéspüspök szólt az egybegyűltekhez. A Mi újság? című baloldali kiadvány néhány hete képes tudósítást és szerkesztőségi cikket közölt a megyéspüspök demonstráción való részvételéről. (MTI)

  • Nem osztoznak a Kossuth téri tüntetők

    A rendőrség és a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 nem jutott dűlőre. A demonstrálók nem hajlandók sem elhagyni, sem megosztani a teret. A Nemzeti Nyomozó Iroda közben lázadás előkészülete miatt nyomoz ismeretlen tettes után.

  • Gyakorlatilag kipusztult a gyep és haldokolnak a cserjék a Kossuth tér déli oldalán, ahol hetek óta tartanak a kormányellenes demonstrációk. A Népszabadság a Corvinus egyetem kertészmérnökét kérdezte meg a környék állapotáról, Szalai József szerint legalább egy hétig tartana a helyreállítás. A szakember szerint nemcsak a növényzet ment tönkre, hanem a talaj felső rétege is erősen szennyeződött, a földet is ki kellene cserélni.


    Ilyen volt
  • Az M1 Napkelte című műsorában Bene László emlékeztetett arra, hogy eddig nem sikerült megegyezni a Kossuth téri tüntetőkkel az állami megemlékezések Kossuth téri lebonyolítása ügyében. Az országos rendőrfőkapitány szerint a gyülekezési törvény módosítására lenne szükség.

    Jelenleg például nincs időbeli korlátja a gyülekezésnek, mondta Bene László, hozzátéve: a törvény mindenféle módosítása adott esetben valamilyen mértékű korlátozást jelent. Ez politikai döntés kérdése. A főkapitány elmondta, hogy tárgyalások folynak a rendőrség és a Kossuth téri tüntetők között, de nem zárható ki, hogy ez eredménytelen marad és akkor döntést kell hozni arról: mi történjék. A megemlékezésre 56 olyan külföldi államfő, kormányfő és uralkodó érkezik, akik szigorúan védett személyeknek minősülnek. A biztonságukról a magyar rendőrségnek maximálisan gondoskodnia kell - mutatott rá az országos rendőrfőkapitány.

  • Dávid Ibolya szerint badarság volt kampányrendezvénynek minősíteni a Kossuth téri tüntetést a kezdetekor; az MDF elnöke erről kedden reggel beszélt a Magyar Televízió Kereszttűz című műsorában. A törvény szerint öt ismérve van annak, hogy mi minősül kampánynak, így például a jelöltek ismertetése, a programismertetés és a plakátozás - ilyenekről eleve szó sem volt a Kossuth téren, mutatott rá Dávid Ibolya, akit egykori igazságügy-miniszterként kértek helyzetértékelésre az újságírók.

    Két-három nap bizonytalanság után kinyilvánították, hogy a rendezvény mégiscsak engedélyhez kötött, és ez már a gyülekezési törvény hatálya alá tartozik. Ma már sátortábort lehetett építeni a téren, bírálta a kialakult helyzetet Dávid Ibolya. "Én általában rendpárti vagyok, ma azonban kötött mindenkinek a keze" - mondta az MDF elnöke, aki szerint rendet kell tenni a jogszabályokban, és el kell tudni dönteni, hogy egyáltalán szabad-e ehhez hasonló engedélyeket kiadni a Kossuth térre.

    Ma csak arra kérhetik azokat, akik ott vannak az utcán, vagy azokat, akik oda szándékoznak menni majd október 23-án, hogy őrizzék meg az ötvenedik évfordulónak és az 1956-os forradalomnak a méltóságát - hangsúlyozta az MDF elnöke,

  • A beruházások terén hét bő esztendőt vár Magyarországon Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, a költségvetés két szűk esztendeje mellett. A kormányfő erről az Új Magyarország Fejlesztési Tervről folytatott vitanap kezdetén beszélt kedden az Országgyűlésben.

    "A költségvetési két szűk esztendővel együtt beruházásban, fejlesztésben, egy új Magyarország megteremtésében pedig következik hét bő esztendő" - mondta a miniszterelnök, utalva a hétfőn napirend előtt tett kijelentésére, miszerint költségvetési értelemben szigorú évek elé néz az ország.

    Kiemelte: olyan hétéves időszak következik, amikor Magyarország nemzeti jövedelme 2-3-4 százaléknak megfelelő új forrás érkezik évente az országon kívülről. Hozzátette: ezt azonban csak beruházásra lehet fordítani, közvetlenül nyugdíjra, családtámogatásra nem.

  • Rubovszky György, a Fidesszel szövetséges KDNP frakcióvezető-helyettese a parlamentben azt mondta, a forradalom mártírjainak elárulása lenne, ha az akkori másik oldal örököseivel, Apró Antal örököseivel közösen emlékeznének. Hozzátette: megértik azoknak az indulatait, akik szóvá teszik, hogy éppen Apró Antal örököse tölti be az egyik közjogi méltóságot.

    Fodor Gábor, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese ugyanakkor arról beszélt, elvárható minden polgártól és képviselőtől, hogy tartsa tiszteletben azokat az ünnepeket, amelyeket legitim módon szervez a Magyar Köztársasság, vegyen részt ezeken, és ne zavarja meg ezeket megemlékezéseket. A szabad demokrata képviselő arra kérte politikustársait, hogy szólítsák fel a Kossuth téri tüntetőket, tegyék szabaddá a teret forradalom a méltó megünnepléshez, és kérjenek mindenkit arra, hogy ne zavarja meg a megemlékezést.

  • A körözés alatt álló Budaházy György hangfelvételét hallgatják pár tucatnyian a Kossuth téren. Budaházy arról beszél, hogy őket nevezik csőcseléknek, miközben Olaszliszkán halálra vertek egy autóst. Azt is elmondta, törvénytelennek tartanak minden olyan privatizációt, ami szeptember 17-e után történt.

  • Akár a kormány tagjainak cseréjét sem tartja kizártnak az MSZP alelnöke abban az esetben, ha a politika végrehajtásában problémákat tapasztalnak. Juhász Ferenc a Klub rádióban ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a miniszterek és vezető politikusok csereszavatosak, a miniszterelnöknek viszont nincs alternatívája, mert a politika tartalma hozzá kötődik.

    Juhász Ferenc úgy vélte: a párt különböző fórumait végigjárva erős szolidáris hangulat körvonalazódik, így nem várható, hogy az MSZP hétvégi kongresszusán felmerül a Gyurcsány Ferenccel kapcsolatos bizalom kérdése.

  • Október 20-án pénteken délután öt órától Óbudán, a HÉV Tímár utcai megállójánál egy 45 méteres zászlórúdra felhúzzák az 1956-os szabadságharc lyukas lobogóját, derül ki a Nyugatinál osztogatott szórólapokból. A zászlót Makovecz Imre és barátai állíttatják fel, hogy „hazugság és mellébeszélés nélkül megünnepelhessük szabadságharcunk 50. évfordulóját.” Az eseményen beszédet mond Wittner Mária, Tarlós István és Makovecz Imre. A szervezők azt kérik, mindenki vigyen magával egy magyarzászlót, amelyet a nagy zászló rúdjához rögzítenek. Egy szál virággal pedig a forradalom hősi halottjai előtt tisztelegnének.

  • A Fidesz az Astoriánál ünnepel 23-án

    A Fidesz az Astoriánál délután 4 órától tartja október 23-i nagygyűlését, jelentette be Szijjártó Péter szóvivő a párt elnökségi ülése utáni sajtótájékoztatón.

  • A Kossuth téri tüntetők kedden kilátásba helyezték, hogy ellenállnak, ha a hatóságok el akarnák őket távolítani a Parlament elől. Takács András ügyvivő kedden a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy nem ígérhetnek békés ellenállást, amennyiben bárki megpróbálná eltávolítani őket a térről. Szerinte Gyurcsány Ferenc kormányfőt terheli a politikai felelősség, ha "elszabadul a pokol" a téren.


    Pokol anno (jelenet a Szabadság, szerelem című filmből)

    Közlése szerint a rendőrség, "mivel szakmai kérdésről van szó", elzárkózott a tüntetőkkel való érdemi tárgyalásoktól. Takács András azonban kijelentette, hogy "mindenre" felkészültek. "Én nem fogok ellenállni, de lehetnek olyanok, akik igen" - tette hozzá.

  • Magyarországnak árt Orbán Viktor, és az ’56-os forradalom méltó megünneplését teszi kockára, ha elriasztja a külföldi vendégeket az október 23-i rendezvényekről, áll Nyakó István MSZP-szóvivő keddi közleményében. Az MSZP szerint azonban az ország többet érdemel annál, mint hogy a nemzet ünnepét pártpolitikai csatározássá silányítsák a radikálisok. Felszólítjuk tehát a Fideszt, hogy hagyjon fel a „minél rosszabb az országnak, annál jobb a Fidesznek” politikájával.

    "Orbán Viktor ártani akar a miniszterelnöknek, még azon az áron is, hogy Magyarország issza meg a levét, ha sikerül a terve, és el tudja riasztani az ’56-os forradalom 50. évfordulójára meghívott külföldi vendégeket" - áll a közleményben.

  • "Magyarország nemzetközi hírének, külföldi megítélésének ma az árt a leginkább, hogy egy hatalmához mániákusan ragaszkodó beteges hazudozó birtokolja a miniszterelnöki posztot" - reagált Szijjártó Péter Nyakó István pár perccel korábbi közleményére. "Ma Magyarországon politikai és morális válság van, amelyet Gyurcsány Ferenc okozott. Gyurcsány Ferenc szerepvállalása az 1956-os megemlékezéseken súlyos tehertételt jelent. A Fidesz továbbra is fontosnak tartja, hogy Gyurcsány Ferenc semmilyen nyilvános megemlékező rendezvényen ne szólaljon fel, mert felszólalása nyílt provokáció 1956 szellemiségével és a magyar emberekkel szemben" - áll a Fidesz szóvivőjének közleményében.

  • A Fidesz információink szerint keddi elnökségi ülésén foglalkozott a múlt pénteken demonstrációsorozat kiváltásaival, és úgy ítélték meg, hogy a várható hidegebb időjárás miatt inkább a fűthető autókat részesítik előnyben a szabad téri tüntetésekkel szemben. Így valószínű, hogy október 23-a után az ellenzéki párt véget vet a Kossuth téri, napi rendszerességű tüntetéseknek, és helyettük a vidéket jobban bevonó autós vagy traktoros útlezárásokat preferálja.

  • Szerdán sem született megállapodás a Kossuth tér október 23-i használatáról a Miniszterelnöki Hivatal és a hetek óta a téren tüntető Nemzeti Bizottság 2006 között. A megbeszélésről jegyzőkönyv készült, a felek úgy váltak el, hogy még „alszanak egyet” a dologra – mondta az Indexnek Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Ha holnapig nem változik a helyzet, szerdán ezt a jegyzőkönyvet írják alá a felek. Akkor lehet hivatalosan is kijelenteni, hogy az állami ünnepet szervező kancellária és a téren demonstrálók nem jutottak közös nevezőre – mondta a szóvivő.

  • A Honfoglalás 2001 Egyesület szerdán délelőtt tüntetést tart a Nap-kelte stúdiója előtt. Az Index információi szerint a szervezet vezetője a műsorban akart kulturális kérdésekről értekezni, de a Nap-kelte vezetőivel, Gyárfás Tamással az azonnali fellépés helyett egy október 23-a utáni időpontban egyeztek meg. A szervezet a megegyezés ellenére szerdán, a műsor utáni időpontban az Angol utcai stúdió előtt tüntetni akar. Gyárfás Tamás az Indexnek elmondta, tulajdonképpen megállapodtak, ezért is csodálkozik, hogy tiltakozni akarnak, de „szívük joga”. A szerdai adás a tiltakozás időpontjára már befejeződik, de Gyárfás kávéval várja majd a tüntetőket.

  • "EU! Don't be silent!", "Feltó, ne csúfoskodjál tovább! Pattanj ki inkább abból a bársonyszékből!", "Disappear satan! És soha vissza ne térj!"

  • A Kossuth téren elkaptunk egy beszélgetést. A kisszínpadnál két szervező – akikkel a MeH tárgyal az állami ünnepségek miatt - azt magyarázta, hogy az ő területük meddig tart majd. „Amikor az ünnepség lesz, csendben leszünk, nem rosszalkodunk, csak a tábláinkat mutogatjuk” – mondták húszfős hallgatóságuknak a szervezők. Azt is megbeszélték, hogy a hivatalos ünnepségre érkező külföldi vendégek miatt idegen nyelvű táblákat fognak csinálni.