Aggasztja a Mazsihiszt a Magyar Gárda

2007.08.08. 11:56
A Mazsihisz szerint a mostani események is mutatják, hogy már nemcsak szóbeli támadásokról van szó, hanem a radikális erők megkezdték a fegyveres erőszakra való felkészülést, amely egyaránt veszélyezteti az ország közrendjét, és a magyarországi zsidóság nyugalmát is.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a magyar társadalom többségéhez hasonlóan értetlenül áll azelőtt, hogy a Jobbik nemrégen Magyar Gárda elnevezéssel felfegyverkezett harci alakulatot hozott létre, amelynek egyenruhája a megtévesztésig hasonlít a ’40-es évek fasiszta mozgalmak öltözékéhez.

"Meggyőződésünk szerint ezen harci alakulat létrehozása egyenes folytatása a múlt év őszén kezdődött szélsőjobboldali mozgalmak tevékenységének, amelyek az utcai tüntetéseik során folyamatosan zsidóellenes nézeteket hangoztattak" - álla szervezet közleményében.

Mint írják, a Mazsihisz már tavaly és idén tavasszal is többször figyelmeztetett a zsidóellenes nézeteket hangoztató utcai csoportok következmények nélküli fellépésének veszélyére, és a mostani események is mutatják, hogy már nemcsak szóbeli támadásokról van szó, hanem a radikális erők megkezdték a fegyveres erőszakra való felkészülést, amely egyaránt veszélyezteti az ország közrendjét, és a magyarországi zsidóság nyugalmát is.

A zsidó szervezet örül neki, hogy a magyar politikai élet jelentős személyiségei és mozgalmai, köztük a Magyar Demokrata Fórum, a Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége egyértelműen elítélte e harci csoport létrehozását.

"Érthetetlennek tartjuk, hogy a többi parlamenti párt nem ismerte fel ezen alakulat létrehozásának valódi veszélyét, és megengedhetőnek tartja az ilyen, a fasiszta mozgalom egyenruhájára emlékeztető öltözékben parádézó erőszakos csoportok létezését." A Fidesz hétfőn azt mondta, megalakulásuk óta kiállnak az alkotmányos jogok érvényesülése, így az egyesülési jog szabad gyakorlása mellett. "Természetesen az egyesülési jogukkal élő állampolgároknak és szervezeteiknek tevékenységük során maradéktalanul be kell tartaniuk a törvényeket, de ennek biztosítása a Fidesz szerint az erre hivatott állami szervek, nem pedig politikai pártok feladata."