Gyurcsány hétfőn ajtót mutatott a megyei elnököknek

2008.03.13. 16:19
Hétfőn nem csak az MSZP parlamenti frakciójának ülésén volt téma a népszavazás értékelése, szerették volna megvitatni a történteket a párt megyei elnökei is, akiket késő estére hívtak az MSZP politikai központjába. A Vérmező utcában azonban csak szervezetfejlesztési kérdésekről esett szó, amikor az értékelés jött volna, akkor a miniszterelnök ajtót mutatott párttársainak.

Hétfőn késő estére az MSZP összehívta a megyei elnökök értekezletét, amelyen a résztvevők szándékai szerint értékelték volna a népszavazási fiaskót. Egyes forrásaink szerint Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök egy szervezési malőrnek köszönhetően csak néhány perccel a tanácskozás előtt értesült arról, hogy nemcsak elnökségi ülést tartanak, hanem a megyei elnökökkel is találkoznia kell.

A tanácskozást állítólag Varju László hívta össze, aki szervezetfejlesztési ötleteit akarta megbeszélni, így Gyurcsány át is adta neki a szót. A szervezeti kérdések azonban nemigen érdekelték a megyei elnököket, ők sokkal inkább a népszavazásról szerettek volna szót váltani.

Amikor azonban ez a téma jött volna, akkor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök udvariasan, de határozottan utat mutatott megyei vezetőtársainak, mondván, értékelni tiszta fejjel kell, ők pedig hozzákezdenének az elnökségi ülésnek. Úgy tudjuk, a tanácskozáson érdemben nem értékelték a helyzetet, csupán abban állapodtak meg, hogy március 20-án kihelyezett elnökségi ülést tartanak, és ott beszélik meg a történteket. A megyei elnököknek hétfőn lesz újabb találkozója, ezen már elkerülhetetlen a téma napirendre tűzése, hiszen a megyei szocialista elnökségek a héten végeznek az értékelésekkel, amiket szeretnének megosztani a párt vezetőivel is.

Azt vasárnap vetette több elnökségi tag a kormányfő szemére, hogy tarthatatlan a kieső bevételeket nem pótolni, ám Gyurcsány a konvergencia-program tarthatósága érdekében ragaszkodott hozzá, hogy ne pótolják a kieső bevételeket. Gyurcsányt a frakcióülésen is azért érte bírálat, hogy kijelentette, a kabinetnek nem áll szándékában a kieső bevételek pótlása.