Marcell
19 °C
32 °C

Vizitdíjpótlás: egymásra mutogat a tárca és a szakma

2008.03.12. 16:37
Főként a Magyar Orvosi Kamarától vár konkrét választ arra az Egészségügyi Minisztérium, miből pótolják a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésével kieső bevételeket. A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal szerint a kormánynak kell pótolni ezeket a pénzeket, mert az önként vállalta a díjak azonnali eltörlését.

A vizitdíj és a napidíj eltörlése miatti károk enyhítésére tárgyalásra hívja az Egészségügyi Minisztérium a háziorvosi szervezeteket, a járó- és fekvőbeteg szakellátókat képviselő szervezeteket, az Országos Alapellátási Intézet vezetőit és a kamarákat.

A vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésével évi 20 milliárd forint esik ki. Egy háziorvos esetében ez havi 100-200 ezer forint mínuszt jelent, ami az átlagos praxisok költségvetésének egynegyede. A díjak megszüntetése miatt várhatóan ismét emelkedni fog az orvoshoz fordulások és a kórházban töltött napok száma, ezért az emiatt növekvő kiadások fedezetére is megoldást kell találni, érvel a minisztérium.

A tárca számára egyértelmű, hogy a megoldást a társadalombiztosítás keretei között kell megtalálni. Nincs más forrás, csak az, ami a járulékokból és a jogosultak utáni állami fejkvótából befolyik, olvasható a minisztérium közleményében.

A minisztérium ezért azt várja a tárgyalópartnerektől, különösen a Magyar Orvosi Kamarától, hogy az egyeztetésre konkrét javaslatokkal érkezzenek. Ha például a kiadások növelését javasoljak az alapellátásban, akkor pontosan jelöljék meg annak fedezetét a társadalombiztosítás költségvetésében. Ez a minimális feltétele az egyeztetés komolyságának, s ha ez megtörténik, akkor a tárca nyitott az átcsoportosítási javaslatok megtárgyalására, olvasható a közleményben.

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) álláspontja szerint azonban a kormánynak kell gondoskodnia a megszűnő vizitdíj miatt kieső bevételek pótlásáról. A testület szerdán ismertetett határozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányzat önként vállalta a vizit- és a napidíj április 1-jei megszüntetését.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamera elnöke utalt arra, hogy a népszavazási kérdésekre adott válaszok a díjaknak a következő év január 1-jei megszüntetését tette kötelezővé. A NEK elfogadhatatlannak tartja a kormányfő és az egészségügyi miniszter fenyegetőzéseit, ami szerint nem pótolnák a kieső forrásokat. Ez számos orvosi praxis csődjéhez, és így az alapellátás ellehetetlenüléséhez vezet - figyelmeztettek határozatukban.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint a Magyar Orvosi Kamara vezetése folyamatosan a vizitdíj eltörlését támogatta, és ezzel hozzájárult ahhoz, hogy a háziorvosok és az intézmények bevételtől estek el. A minisztérium szerint Orbán Viktor szerdai sajtótájékoztatóján is csak beszélt a kompenzációról, de nem mondta meg, mi legyen ennek a fedezete. A Fidesznek az a javaslata, miszerint a kompenzációt a Szerencsejáték Zrt. egyszer már elköltött bevétele fedezze, azt mutatja, hogy a népszavazást kezdeményező párt orosz rulettet játszott az egészségüggyel, áll a tárca közleményében.

Tatán pótolják a vizitdíjat az orvosoknak

Nyolcvanezer forinttal növelték meg a háziorvosok támogatását Tatán. A polgármester a népszavazás utáni napon utasítást adott, hogy a korábban negyedévente fizetett pénzt egy összegben fizessék ki az orvosoknak - közölte a város sajtóreferense. Az intézkedéssel a 16 tatai háziorvosnak az önkormányzat praxisonként 250 ezer forint, összesen négymillió forint támogatást nyújt - mondta Oravecz Anikó.