Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vizitdíjpótlás: egymásra mutogat a tárca és a szakma

2008.03.12. 16:37
Főként a Magyar Orvosi Kamarától vár konkrét választ arra az Egészségügyi Minisztérium, miből pótolják a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésével kieső bevételeket. A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal szerint a kormánynak kell pótolni ezeket a pénzeket, mert az önként vállalta a díjak azonnali eltörlését.

A vizitdíj és a napidíj eltörlése miatti károk enyhítésére tárgyalásra hívja az Egészségügyi Minisztérium a háziorvosi szervezeteket, a járó- és fekvőbeteg szakellátókat képviselő szervezeteket, az Országos Alapellátási Intézet vezetőit és a kamarákat.

A vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésével évi 20 milliárd forint esik ki. Egy háziorvos esetében ez havi 100-200 ezer forint mínuszt jelent, ami az átlagos praxisok költségvetésének egynegyede. A díjak megszüntetése miatt várhatóan ismét emelkedni fog az orvoshoz fordulások és a kórházban töltött napok száma, ezért az emiatt növekvő kiadások fedezetére is megoldást kell találni, érvel a minisztérium.

A tárca számára egyértelmű, hogy a megoldást a társadalombiztosítás keretei között kell megtalálni. Nincs más forrás, csak az, ami a járulékokból és a jogosultak utáni állami fejkvótából befolyik, olvasható a minisztérium közleményében.

A minisztérium ezért azt várja a tárgyalópartnerektől, különösen a Magyar Orvosi Kamarától, hogy az egyeztetésre konkrét javaslatokkal érkezzenek. Ha például a kiadások növelését javasoljak az alapellátásban, akkor pontosan jelöljék meg annak fedezetét a társadalombiztosítás költségvetésében. Ez a minimális feltétele az egyeztetés komolyságának, s ha ez megtörténik, akkor a tárca nyitott az átcsoportosítási javaslatok megtárgyalására, olvasható a közleményben.

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) álláspontja szerint azonban a kormánynak kell gondoskodnia a megszűnő vizitdíj miatt kieső bevételek pótlásáról. A testület szerdán ismertetett határozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányzat önként vállalta a vizit- és a napidíj április 1-jei megszüntetését.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamera elnöke utalt arra, hogy a népszavazási kérdésekre adott válaszok a díjaknak a következő év január 1-jei megszüntetését tette kötelezővé. A NEK elfogadhatatlannak tartja a kormányfő és az egészségügyi miniszter fenyegetőzéseit, ami szerint nem pótolnák a kieső forrásokat. Ez számos orvosi praxis csődjéhez, és így az alapellátás ellehetetlenüléséhez vezet - figyelmeztettek határozatukban.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint a Magyar Orvosi Kamara vezetése folyamatosan a vizitdíj eltörlését támogatta, és ezzel hozzájárult ahhoz, hogy a háziorvosok és az intézmények bevételtől estek el. A minisztérium szerint Orbán Viktor szerdai sajtótájékoztatóján is csak beszélt a kompenzációról, de nem mondta meg, mi legyen ennek a fedezete. A Fidesznek az a javaslata, miszerint a kompenzációt a Szerencsejáték Zrt. egyszer már elköltött bevétele fedezze, azt mutatja, hogy a népszavazást kezdeményező párt orosz rulettet játszott az egészségüggyel, áll a tárca közleményében.

Tatán pótolják a vizitdíjat az orvosoknak

Nyolcvanezer forinttal növelték meg a háziorvosok támogatását Tatán. A polgármester a népszavazás utáni napon utasítást adott, hogy a korábban negyedévente fizetett pénzt egy összegben fizessék ki az orvosoknak - közölte a város sajtóreferense. Az intézkedéssel a 16 tatai háziorvosnak az önkormányzat praxisonként 250 ezer forint, összesen négymillió forint támogatást nyújt - mondta Oravecz Anikó.