Kényszer és megalománia Gyurcsány dolgozata

2007.01.26. 12:39
Néhány órával Gyurcsány új kommunikációs stratégiájának kezdete után kiderült, elképzelései még az MSZP parlamenti képviselőinek egy részét is hidegen hagyják. Van, aki szerint az irány jó, de olyan szakemberrel is beszéltünk, aki szerint a Népszabadságban közzétett dolgozat kizárólag a lapnak volt hasznos.

Nem sokkal a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nagy dúrral beharangozott Szembenézés című dolgozatának megjelenése után, óvatosan kérdezősködni kezdtünk a koalíciós politikusok körében, milyennek találják a kezdeményezést. A kormányfő új típusú kommunikációját megalapozó írás az elmúlt évtizedekről, a politikai megosztottságról, a balatonőszödi beszédről és a tervezett reformokról szól.

Eddig csendben, mostantól nyilvánosan


A kormányfőt az elmúlt hónapokban társadalmi szervezetek és még saját koalíciós képviselői is azzal vádolták, hogy reformelképzeléseit csak későn osztja meg, még az MSZP-frakció is a döntések után értesül a döntésekről. Most a miniszterelnök változtatott, és szándékai szerint mindenkinek elmagyarázza, mit miért tesz, és hogy mire van szükség.

"Ez egy kísérlet arra, hogy megpróbálja a politikai diskurzust más irányba terelni. Attól tartok, hogy ez nem fog menni" - fogalmazott az SZDSZ elnöke a Napkeltében. Kuncze szerint addig, amíg nincs meg az akarat, hogy mindenki kilépjen egy kicsit a szerepéből, és felülemelkedjen a saját érdekein, nem nagyon van arra esély, hogy megváltozhat a helyzet.

Meglepetésünkre sok koalíciós politikus még csak nem is hallott arról, hogy a kormányfő offenzivába kezdett, és a legolvasottabb politikai napilapon keresztül szólott. Több politikus is azzal rázott le minket, hogy nem olvasta a Szembenézést.

A tájékoztatás elmaradása miatt az elmúlt fél évben Karsai József szocialista képviselő többször is támadta a kormányzatot, most viszont betegen otthon fekszik, és jóllehet az MSZP-s tagoknak a megjelenés előtt külön is kipostázták a "Szembenézés" című anyagot, még nem tudott hozzáférni.

Korábban Juhász Gábor kritikus hangokat ütött meg, most ebéd közben zavartuk. A szocialista képviselő sem olvasta még a dolgozatot, így érdemben nem akart hozzászólni, de noszogatásunkra a cím alapján a tájékoztatás formáját "jó ötletnek" nevezte, a terjedelemmel kapcsolatban pedig úgy nyilatkozott, hogy "kellően bonyolult a helyzet" ahhoz, hogy egy oldalban már ne lehessen elmondani.

Nem nyomja le a torkunkon

A Horn-kormány idején szocialista létére a Bokros-csomagot ötödmagával elvető Alföldi Albert viszont olvasta, és jó véleménnyel nyilatkozott. Az egyik legelőremutatóbb lépésnek a balatonőszödi beszéddel kapcsolatos gondolatokat nevezte, amelyek szerint Gyurcsány elismerte, "nem úgy történtek, ahogy kellett volna".

És, hogy most miért szavazza meg a reformokat? Alföldi szerint a dolgozatból az jön át, hogy Gyurcsány már nem akarja berúgni az ajtót, és elképzeléseit lenyomni az emberek torkán, hanem rájött, "meg kell dumálni az embereket", ugyanakkor Alföldi fél attól, hogy a mellékletet sokan nem olvassák el.

Rettenetes stratégia

Ez volt az egyik - legfinomabban megfogalmazott - megállapítása annak a kommunikációs szakembernek is, aki mert "kis országban élünk", a nevét nem akarta véleményéhez csatolni. Szerinte a megjelentetés szakmaiatlan, kizárólag 200 ezer emberhez szól, továbbá azon lapok olvasóközönségéhez, akiknek "már átértelmezve" továbbítják a kormányfő gondolatait. A megjelenés kizárólag a Népszabadságnak jó, tette hozzá.

Szerinte Gyurcsány dolgozata a kényszer és megalománia eredménye. Az elmúlt hónapokban Gyurcsány a körülötte lévő kommunikációs szakembereket ledarálta, így egyedül maradt, küzd, aminek ez a "rettenetes kormányzati stratégia" az eredménye, közölte a szakember.


Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a Klub rádióban azt mondta, Gyurcsány Ferenc rossz tükörbe nézett, és nem tükröt, hanem ablakot tartott maga elé, nem magával nézett szembe, hanem a Fideszt vizsgálgatta és elemezte. Az ellenzéki politikus azt mondta, nem lehet vitaalapnak tekinteni azt, hogy Gyurcsány Ferenc szerint nem bal és jobboldali pártok vannak jelen a politikában, hanem a demokratikus pártok küzdenek a Fidesz ellen, miközben előtte kifejti, hogy a demokratikus minimum alapja az, hogy a pártok elfogadják egymásról, hogy a közjó érvényesítésére törekednek, a következő mondattal pedig kizárja a Fideszt a közjóra való törekvés versenyéből.

Stumpf István, a Századvég vezetője az Info rádióban azt mondta, szerinte azért így és azért most jelentették meg Gyurcsány dolgozatát, hogy megelőzzék Orbán Viktor Fidesz-elnök szombati, a társadalmi igazságosságról szóló összegző beszédét. Az Orbán-kormány kancelláriaminisztere azt kifogásolta, hogy Gyurcsány Ferenc sokkal nagyobb szerepet szánt az ellenségkép felépítésének, mint a saját viselkedéskritikájának.