A rendőrség is keresi az OVB kiszivárogtatóját

2007.07.13. 14:54
Nem tudja, ki mit csinált az általa a Fidesznek elküldött adatokkal, de azt elismerte Bordás Vilmos, hogy ő adta tovább pártjának Kálmán László beadványát. Az MSZP lemondásra szólította fel az OVB fideszes tagját. A rendőrség nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen.
Az Országos Választási Bizottság Fidesz által delegált tagja a Magyar Rádiónak elismerte, hogy ő továbbadta Kálmán László beadványát az ellenzéki pártnak. Bordás Vilmos azt mondta: neki éppen az a feladata, hogy bizonyos információkat továbbítson a Fidesznek, amely a testületbe delegálta. Azt viszont cáfolta, hogy a nyelvész lakását felkereső Hír TV stábja is tőle tudná a személyes adatokat. Hogy ki mit csinált az adatokkal, azt nem tudja.

Jogellenes az adattovábbítás

Jármy Tibor, a BRFK szóvivője közölte, hogy személyes adatokkal való visszaélés bűncselekménye miatt ismeretlen személy ellen indított nyomozást a BRFK. Az eljárást pénteken hivatalból indította a BRFK.

Péterfalvi Attila szerint az érintett beleegyezése szükséges lett volna ahhoz, hogy továbbítsák az adatait. Ezért az adatvédelmi biztos szerint jogellenesen kerültek tovább a népszavazást kezdeményező Kálmán László adatai, és ez bűncselekmény is lehet.

Az, hogy milyen eljárás indulhat, az az érintett döntésétől függ, mondta az adatvédelmi biztos. Tehet büntetőfeljelentést az érintett, vagy polgári eljárás is indulhat. A visszaélés személyes adattal tényállás közvádas eljárás, közölte Péterfalvi, aki megjegyezte: nem nyilvánosságra hozatal, hanem adattovábbítás történt, azaz meghatározott harmadik félnek, a Fidesznek adta tovább az adatokat a delegált.

Fenyegetik a nyelvészt

Kálmán László egy csütörtöki interjúban elmondta, kapott fenyegető leveleket, amiért beadta a kérdéseket az OVB-hez, de nem tervezi, hogy feljelentést tesz a rendőrségen.

Egy népszavazást kezdeményező neve egyébként akkor nyilvánossá válik, mikor megkezdheti az aláírásgyűjtést, hiszen az aláírásgyűjtésnek feltétele az is, hogy rendelkezzen adatvédelmi nyilvántartási számmal, és az adatvédelmi nyilvántartás egy nyilvános nyilvántartás, tehát ebben a fázisban biztos, hiszen tudni kell, hogy ki az adatkezelő, írja a radio.hu.

Rytkó nem akarta elmondani az OVB-nek

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője korábban az Indexnek elmondta: ő nem akarta az OVB tudomására hozni a népszavazást kezdeményező személy adatait. Ezért is lepődött meg, amikor nyilvánosságra került Kálmán László nyelvész neve.

Emlékezetes, hogy Kálmán csaknem percre pontosan akkor küldte el e-mailen népszavazási kezdeményezését, amikor Pokorni Zoltán a Fidesz nevében Rytkó Emíliának adta át a párt referendumra vonatkozó kérdéseit. Kálmán László a fidesszel gyakorlatilag azonos témakörben, de ellenkező kérdésfeltevéssel kezdeményezne népszavazást.

MSZP: Bordás mondjon le!

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese lemondásra szólította fel pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Bordás Vilmost, az Országos Választási Bizottság (OVB) fideszes delegáltját, mivel értékelésük szerint jogot sértett, illetve félreértette pozícióját, amikor kiszolgáltatta a népszavazást kezdeményező Kálmán László nyelvész személyes adatait.

A szocialista párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese arra is felszólította a delegáltat, hogy kérjen bocsánatot az érintettől. Beszámolt arról, hogy levélben tette fel a kérdést Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosnak, hogy Bordás, illetve a Fidesz vezetői törvénysértést követtek-e el, amikor kiszolgáltatták Kálmán László adatait az ellenzéki pártnak, majd a médiának.

A Fidesz delegáltja nem "pártbizalmiként", hanem szakmai küldöttként ül a testületben ugyanúgy, mint a többi párt által delegált OVB-tag, mondta. A frakcióvezető-helyettes úgy értékelte, hogy a Fidesz vezetőinek addig fontos a közvetlen demokrácia, illetve az ahhoz kapcsolódó állampolgári jogok, amíg nem sérti pártpolitikai érdekeiket, vagy amíg egy alkotmányos jogával élő állampolgár nem fogalmaz meg az övéktől eltérő véleményt.

Mesterházy nem látta Kálmánt

Véleménye szerint Kálmán László, aki már fenyegetéseket is kapott, kiszolgáltatottá vált adatai kiadásával. Mesterházy "garázdálkodásnak" nevezte azt, ami Kálmán László adataival történt, és arra biztatta az állampolgárokat, hogy ne bizonytalanodjanak el, továbbra is éljenek alkotmányos jogaikkal, "mert csak így működik a demokrácia".

"Én nem láttam őt, nem jött be hozzánk, tehát nem tudom megerősíteni" - válaszolt a politikus a Hír tévé kérdésére, hogy Kálmán László, akit pénteken Képviselői Irodaházban láttak, az MSZP frakciójánál tett-e látogatást, és ha igen, milyen célból.

Lendvai: Nem az MSZP kérte Kálmánt

Nem az MSZP kérte meg Kálmán László nyelvészprofesszort népszavazási kérdései benyújtására, közölte Lendvai Ildikó, a párt frakcióvezetője az ATV Egyenes beszéd című műsorában péntek este. "Neki, az ő gondolkodásának nyilvánvalóan van köze hozzánk" - mondta a szocialista politikus a nyelvészről.

Lendvai szerint nyilvánvaló a kérdések megfogalmazásából, s látva a kérdező nyilatkozatait, hogy ez az ember szimpatizál a változások politikájával és sokakhoz hasonlóan eléggé aggasztónak tartotta, hogy a szükséges változásokat meg lehet torpedózni népszavazással. "Nem mi kértük meg, én nem ismerem, a televízióban láttam először, de nem tagadom szimpatizálok a törekvéseivel" - mondta a szocialista politikus.

Szijjártó: Az MSZP ismét hazudik

"Az MSZP kétségbeesetten kapkod, vádaskodik, és ismét hazudik: a Fidesz senkinek semmilyen személyes adatát nem hozta nyilvánosságra" - közölte Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő Mesterházy Attila szavaira reagálva.

Az ellenzéki párt szóvivője szerint az MSZP retteg a népszavazástól, ezért minden eszközzel próbálja gátolni. Szijjártó Péter hozzátette: Gyurcsány Ferenc és a szocialisták mindent megtesznek annak érdekében, hogy ismételten elvegyék az emberektől a szabad döntés lehetőségét.

"Az MSZP népszavazást akadályozó e heti kísérlete is kudarcot vallott, hiszen nem sikerült a Fidesz kérdéseit megelőzni, ráadásul az MSZP lebukott: az elmúlt napok eseményei alapján világos, hogy a szocialisták állnak a zavart keltő próbálkozások mögött", írta közleményében a Fidesz politikusa.

Az SZDSZ és a kormányszóvivő is megszólalt

Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese szerint a Fidesz és OVB-s delegáltja a kurucinfo által használt legsötétebb megfélemlítő eszközzel élt, amikor a választási bizottsághoz népszavazási kezdeményezéssel forduló magánember nevét és lakcímét nyilvánosságra hozta.

A politikus pártja nevében közölte: az állampolgárok alapvető alkotmányos joga, hogy bátran, nyugodtan, magukat biztonságban érezve fordulhassanak az Alkotmánybírósághoz, vagy az Országos Választási Bizottsághoz.

A kormányszóvivő bocsánatkérésre szólította fel Szijjártó Pétert, aki szerinte önvizsgálat helyett a kormányfőre mutogat. "Az derült ki ismét, hogy a Fidesz politikusai ördögien hazudnak, és gátlástalanul átgázolnak bárkin, ha úgy vélik: ez Orbán Viktor politikai érdeke. Az ellenzéki párt előbb gyanúba akarta keverni a köztársasági elnököt, az Alkotmánybíróságot és az Országos Választási Bizottságot; majd amikor a Fidesz delegáltja beismerte, ő játszotta ki egy állampolgár személyes adatait a pártjának, és ezzel kiszolgáltatta őt, akkor a párt szóvivője önvizsgálat helyett Gyurcsány Ferencre mutogat" - írta közleményében Daróczi Dávid.