Kóka készen áll egy új elnökválasztásra

2008.02.16. 13:59
Sem Kóka János, sem a párt vezetése nem tudja, hogy pontosan mi történt, de nagyon gyanítják, hogy voltak szabálytalanságok az SZDSZ tavalyi elnökválasztásán. Ha a kedden indított vizsgálat bebizonyítja a csalást, a liberális pártelnök készen áll egy új megmérettetésre. Az SZDSZ-ben teljes a káosz, nyilatkozták név nélkül liberális politikusok.

Az SZDSZ-ben erős a gyanú, hogy a tavalyi elnökválasztáson és tisztújításon szabálytalanságok történtek, írta szombati közleményében Kóka János. A pártelnök közölte, sem ő, sem a párt vezetése, sem a küldöttek nem tudják, hogy pontosan mi történt, de nagyon gyanítják, hogy voltak szabálytalanságok.

Kóka azonnali vizsgálatot kezdeményezett, ezt az ügyvivői testület jóváhagyta, a vizsgálat lefolytatásával a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnökét, Jüttner Csabát bízta meg. Jüttner Csabának maximum 30 nap áll a rendelkezésére, hogy ezt lefolytassa és az eredményt a liberálisok ügyvivő testülete, illetve országos tanácsa elé tárja. „Mindenkit biztosítok arról, hogy az ügy nem marad következmények nélkül” – ígérte meg Kóka. Felkérte Fodor Gábort, riválisát a tavalyi elnöki párharcban, hogy vegyen részt az ügy tisztázásban.

Kóka János közölte, ha a vizsgálat után az SZDSZ vezetőiben bármilyen kétség merül fel, hogy jogszerűen lett-e a párt elnöke, akkor összehívhatnak egy új küldöttgyűlést és ő készen áll rá, hogy újra ringbe szálljon és megmérettesse magát.

A Magyar Hírlap szombaton arról írt, hogy több, név nélkül nyilatkozó szabad demokrata politikus szerint a választási csalás vádjába keveredett Kóka Jánostól az lenne az egyetlen tisztességes eljárás, ha azonnal lemondana SZDSZ-elnöki tisztségéről, és idő előtti elnökválasztást kezdeményezne. A pártban többen úgy vélekednek, hogy teljes a káosz az SZDSZ-ben.

A Hír tévé múlt hét pénteken arról számolt be, hogy manipulálták az SZDSZ tavalyi elnökválasztását. Egy férfi hangja eltorzításával azt mondta, 4-5 jelen nem lévő borsodi küldött helyett mások szavaztak. ,,T. Asztalos Ildikó, a liberálisok Borsod megyei elnöke mondta nekik, hogy húzzátok be gyorsan Kókát, meg van vele beszélve". A Borsod Online hétfőn megnevezte a nyilatkozó férfit, Köteles Péter vállalkozót, aki egyébként tagja az SZDSZ-nek.

T. Asztalos többször is cáfolta az őt ért vádat, egyben hangsúlyozta, hogy a kampányban nyíltan Fodor Gábor mellett állt ki, és a küldöttgyűlésen is őt támogatta. Fodor Gábor is többször megszólalt az ügyben, ő úgy vélekedett, hogy belső vizsgálatot kell folytatni, jogi lépéseket azonban nem tervez.

A Magyar Nemzet arról írt, hogy az egyik küldött, Vági Sándor azt állította, nem vett részt a küldöttgyűlésen, így nem is szavazhatott, ám a jelenléti íven mégis szerepel a neve. A lap bizonyítékként közli Vági kézjegyét is, amely valóban nem hasonlít a küldöttlistán szereplővel. A helyette szavazó férfi nem akarta felfedni kilétét, de annyit elárult, Kóka Jánosra adta le szavazatát.