Néha az ügyészek diktáltak Kulcsárnak?

2005.08.09. 09:47
Egy videokazetta tanúsága szerint Kulcsár Attila ügyészségi kihallgatása meglehetősen "haveri" légkörben zajlott. A stop.hu birtokába került felvételen többek között az látszik, hogy amikor nem sikerül megértetni a nyomozati kérdést a brókerrel, az ügyészek és a védő diktálják jegyzőkönyvbe a megfelelő szöveget. Az ügyészség egyelőre nem reagál.

A Fővárosi Főügyészség egyelőre nem reagál azokra a vádakra, amelyek szerint a jelenlegi fővárosi főügyész vezetésével folyt kihallgatáson az ügyészek és Kulcsár Attila védője diktálták a bróker válaszait a jegyzőkönyvbe.

Mindent láttak

Dobos Gabriella, Fővárosi Főügyészség szóvivője az Indexnek azt mondta, hogy a Kulcsár-ügyben befejeződött a nyomozás, minden gyanúsított és védő betekinthetett minden nyomozati anyagba. A szóvivő valószínűsítette, hogy Kulcsár kihallgatásáról készült videofelvételekről is kértek másolatot, ezért nem is követhető nyomon, hogy ezek az anyagok hova vándoroltak. Dobos Gabriella kérdésünkre azt mondta, hogy a stop.hu által közölt cikk tartalmi részére egyelőre nem reagál az ügyészség.

Elmegyünk kajálni

A stop.hu szerint egy birtokukba került kihallgatási videón az látszik, hogy az ügyészek meglehetősen "haveri" jelleggel kérdezgetik Kulcsárt a K&H-ügy részleteiről: a gyanúsított egy helyen azt mondja: "Na jó, ezt még elmondom, és akkor elmegyünk kajálni". A 2004. június 9-én készült videofelvételen állítólag az is látható, hogy a Britton megvásárlására vonatkozó konkrét kérdésre válaszolva Kulcsár Attila a jegyzetei közül elővesz egy nyomdakész, szakszerű szöveget és azt olvassa fel saját vallomásaként. "Kérdés persze, hogy honnan tudta Kulcsár előre, hogy milyen kérdésekre kell előre leírnia a választ?" - fogalmaz a cikk írója. A "kérdező ügyész" - jelenleg a fővárosi főügyész - Ihász Sándor kérdésére, miszerint: "Ismertesse, hogy a Kerék Csaba által átadott papírokat milyen módon használták fel?", Kulcsár pedig nevetve néz fel a plafonra, s így szól: "Mikor szakad le onnan?".

Válasz helyett

A stop.hu szerint az is előfordult a kihallgatáson, hogy amikor Kulcsárt arra kérik, mondja el, miként sakkoztak a számlák között az értékpapírokkal, a három ügyész és a védő együtt próbálják elmagyarázni a gyanúsítottnak, hogy ő mit csinált. A lap szerint a hosszas magyarázat szemmel láthatóan nem sikerül,, ezért végül az ügyvéd és az ügyészek diktálják a jegyzőkönyvbe a "választ". "Különleges, a rendőrtiszti főiskolán nem tanított eleme a kihallgatásnak, amikor a gyanúsított leír valamit egy papírra, s azt átcsúsztatja a vezető ügyésznek, aki ezt nem osztja meg a másik két kérdezővel. Érdekes lehet, hogy mi volt arra a papírra írva, amit átcsúsztatott Kulcsár Ihásznak" - áll a stop.hu-n.

Még jobb hangulatban

Zámbó Gyula, Kulcsár korábbi ügyvédje a Napkeltében cáfolta, hogy az ügyészek befolyásolták volna vallomást. "Nem történt ilyen" - állította Zámbó hozzátéve azonban: "előfordulhat, hogy el kell magyarázni a kihallgatandó személynek, mit is kérdez a kihallgató", s esetleg azt is, hogy mit jelent, ha maga ellen vall. Kulcsár Attila védője cáfolta azt is, hogy ez túlságosan "haveri" kihallgatás lett volna. "Voltak ennél lényegesen jobb hangulatú kihallgatások is a praxisomban, nem volt olyan, ami a szokottnál sokkal másképpen történt volna" - mondta.