Kuncze is helyteleníti a Mécs-bizottság eljárását

2002.09.04. 10:25
Ebben a formában nem tartotta helyesnek az érintett volt kormánytagok névsorának nyilvánosságra hozatalát az SZDSZ elnöke. Kuncze Gábor azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak: a "csonka" Mécs-bizottság kormánypárti tagjai már tudnak annyit, hogy összegzést készítsenek. Mécs viszont tartja magát az eredeti ütemtervhez.
Kuncze Gábor továbbra is a nyilvánosság híve, de úgy gondolja, hogy csak azok nevét kellett volna közölni, akikről megalapozott információk alapján állítható, hogy ügynöki jelentéseket írtak. Az SZDSZ elnöke a Magyar Hírlapnak nyilatkozott. A politikus szerint a Mécs-bizottságot életrehívó parlamenti határozat valóban rossz, és elsősorban ez okozta a zavart, de miután a Mécs-bizottság létszáma felére csökkent, és nem a megszavazott formában működik, megtehette volna a testület, hogy csak azokról nyilatkozik, akik tényleg együttműködtek az állambiztonsággal.

Kunczét meglepte Mécs lépése

A pártelnököt meglepte, hogy Mécs Imre a múlt pénteken megtette azt, ami ellen néhány nappal korábban még maga is tiltakozott. "Ilyen formában nem tartom helyesnek a lista nyilvánosságra hozatalát" - nyilatkozta Kuncze. - Mert, ha rajta van a listán Nógrádi László, akkor miért nincsenek rajta Járai Zsigmond és mások. Erre Mécs Imrének megvannak a magyarázatai, de a közvélemény ezt már nehezen képes követni." Az SZDSZ elnöke úgy látja, hogy a bizottság az eddigi tények ismeretében is készíthetne egy összegzést.

Támadások jobbról is, balról is

Mécs Imre, az állambiztonsági múltat vizsgáló bizottság elnöke Kuncze szavaira a napilapnak úgy reagált: "Tóth Károly támad balról, mások jobbról, a barátaim is bírálnak itt-ott, de ez nem könnyű ügy. Ebből is látszik, hogy középen állok. Nem hagyjuk félbe, amit elkezdtünk, de két héten belül befejezzük a munkát." Mécs a jelentéstervezetről azt mondta, hogy azt mindenképpen a parlament elé kell vinni, annak nincs értelme, hogy "négy magánember hozza nyilvánosságra a volt kormánytagok állambiztonsági múltját". Az érintettnek talált személyek anonimizált anyagai várhatóan e héten megérkeznek, és a jövő héten befejeződik a meghallgatás.