Politikai okokból maradt el egy szürkehályog-műtét

2007.05.31. 07:39
Több órát várakoztattak egy 74 éves beteget a sátoraljaújhelyi kórházban, majd közölték vele, elmarad szemműtétje. A sátoraljaújhelyi kórház kezelőorvosa azzal érvelt, hogy előbbre való egy fiatal szemének a gyógyítása, mint egy idősé, és különben is a kormány tehet a műtét elmaradásáról. Az orvost, aki rasszista kijelentéseket is tett, nem rúgják ki, csak írásbeli figyelmeztetést kap.

A sátoraljaújhelyi kórházban műtötték volna meg Nagy Jánosné szemét szürke hályog miatt, azonban a 74 éves beteget több órás várakoztatás után arról tájékoztatták, hogy elmarad a műtét, írja a Népszava. Kezelőorvosa azt állította, hogy belső utasításra marad el a szemműtét, és a beteg újabb időpontot se kap, mert a kórház egyre kevesebb pénzt kap az OEP-től.

A kezelőorvos ezután hosszas fejtegetésbe kezdett, hogy előbbre való egy fiatal szemének a gyógyítása, mint egy idősé, és hogy „köszönje mindezt Gyurcsánynak, Molnárnak és Ágneskének”. Az orvos hozzátette, hogy „már minden betegnek az utcán kéne lenni, legfőképpen azoknak, akik erre a bandára szavaztak”. Ezután rasszista kijelentéseket tett a kínai és vietnámi gyógyítókra.

Az orvost nem rúgják ki a kórházból, csak írásbeli figyelmeztetésben részesítik, mondta Antal Gabriella, a kórház igazgató főorvosa. "Nem tolerálom, hogy a kórházban ne a beteg érdekében döntsenek, illetve aggályos az is, ha a politikát belekeverik az ügybe" – fogalmazott. Hozzátette, múlt hét pénteken valóban kiadott egy belső utasítást, miszerint a hangsúlyozottan nem sürgős műtéteket halasszák június első hetére.