Gyurcsány Ferenc győzelmet ígért

2005.06.11. 17:40
Az MSZP rendkívüli kongresszusán Hiller István pártelnök bizalmi szavazást kért maga ellen, de a többség megerősítette pozíciójában. Gyurcsány Ferenc szolid önkritikát gyakorolt, Szilit és Tollert kifütyülték, utóbbi kivonult.
Zárkózott szocialisták
A szocialisták rendkívüli kongresszusa annyira zárt volt, hogy a sajtóközpontot többszáz méterre a tanácskozás helyszínétől állították fel, abban a reményben, hogy így nem szivárognak ki az elhangzottak.
A tanácskozástól érdemi döntést eleve nem vártak a benfentesek. Az MSZP alapszabálya szerint, ha az országos elnökség hív össze rendkívüli kongresszust, akkor a napirendre csak az elnökség által javasolt pontok vehetők fel, a párt vezetői pedig a köztársaságielnük-választás óta tett nyilatkozataikban kizárták, hogy tisztújítás vagy a koalíció összetételét érintő döntés születhetne a szombati rendezvényen.
"Gyurcsány élete legjobb beszédét tartotta" - mondta az Index helyszíni tudósítójának az MSZP zárt ajtók mögött tartott rendkívüli kongresszusának egyik küldötte. Információink szerint a kormányfő némi önkritikát gyakorolva elismerte saját felelősségét a köztársaságielnök-választás kudarcáért, mivel nem mondta ki nyíltan, hogy Szili Katalinnal nem lehet nyerni. Mint mondta, azért nem tette, mert akkor a közvélekedés az lett volna, hogy ő nem szereti Szili Katalint, pedig ez nem igaz. Értesüléseink szerint a küldöttek előtt le is hülyézte magát ("hülye voltam"), ám ez a fordulat beszéde szerkesztett változatában már nem szerepel.

Gyurcsány szerint egyéni érdekek diktáltak az egész jelölési procedúrában, egyáltalán nem vették figyelembe a racionális esélyszámításokat. Szerinte nem az SZDSZ-t kell hibáztatni, mert még kemény egy év vár a koalícióra, és a koalíciónak nincsen alternatívája. "Nem lehet, hogy csak az SZDSZ-től várjuk el, hogy a koalícióban teljesítse az MSZP kívánságait, hanem fordítva is így kell működnie" - mondta a kormányfő a kiszivárgó hírek szerint.

"A Magyar Szocialista Párt összekeverte a jelölés jogát a választás képességével. A politikai lelkesültségben összekeveredett a Köztársaság a Köztársaság térrel" - tette hozzá Gyurcsány.

"'Kati, azért te is követtél el hibákat"

#alt#Szili Katalin - aki nem ismerte el felelősségét - több pontot ellentmondott Gyurcsánynak, és a miniszterelnököt bírálta amiért nem lépett fel határozottan az SZDSZ-nél annak érdekében, hogy támogassák megválasztását. Informátoraink szerint Szili beszéde közben fütyülés volt a teremben, mivel nem tudott meggyőző magyarázatot adni arra, hogy miért nem lépett vissza.

Lendvai Ildikó kiállt Gyurcsány mellett, és Szilihez fordulva azt mondta, "Kati, azért te is követtél el hibákat".

Toller László beszédében a miniszterelnök felelősségét feszegette a fiaskó miatt, amiért kifütyülték. Toller erre úgy reagált, hogy "nem kell fütyülni elvtársak", majd távozott az ülésről.

Hiller marad

#alt#
Lendvai Ildikó
"Érzelmek és indulatok. Csalódottság, düh és szomorúság, ami bennem volt kedden. Majd' szétvetettek, de nem jutottam velük semmire. Érzem a felelősségemet, és nem fogok semmilyen testület, semmilyen döntés, semmilyen többes szám első személy vagy általános alany mögé bújni" - jelentette ki kongresszusi beszédében Hiller István, az MSZP elnöke. "Hibát vétettem, hogy az elnökjelölő kongresszuson, még a szavazás előtt nem mondtam el nektek világosan, hogy koalíciós támogatás híján nem tudom garantálni a jelölt megválasztását. Tévedtem, sokat tanultam belőle" - tette hozzá.

A kiszivárgó hírek szerint Hiller a zárt ülésen magára vállalta az államfőválasztáson történteket, és bizalmi szavazást kért maga ellen. A négyszáznyolcvan küldött elsöprő többsége - mindössze kilenc ellenszavazat és tizenöt tartózkodás mellett -  azonban megerősítette pozíciójábán. A bizalmi szavazáson 480 szavazatból kilencen nemmel szavaztak a személyére, tizenöten pedig tartózkodtak.

"Tévedtünk"

A kongresszust lezáró politikai nyilatkozatban az áll, hogy a párt köszönetet mond Szili Katalinnak a kiállásért. Kijelentik ugyanakkor, hogy Sólyom László méltó az államfői posztra, megválasztása azonban méltatlan volt a személyéhez. Kijelentik továbbá, hogy tévedtek, amikor azt feltételezték, "hogy a koalíciós szolidaritás erősebb", és ebből következően megalapozatlan illúziókat tápláltak.

Gyurcsány Ferenc - aki beszédében választási győzelmet ígért a pártnak - lett a választási előkészítő bizottság elnöke, ahol helyettese Hiller István pártelnök. A bizottság tagja továbbá Lendvai Ildikó, Juhász Ferenc és Újhelyi István. Gyurcsány Ferenc vasárnapra összehívta a párt országos választási bizottságát.

Az MSZP tanácskozásával egyidőben a Fidesz is kongresszust tartott, ahol Áder János kijelentette, az embereknek nagyon elegük van a látszatkormányzásból, valamint "nem száz kis lépésre van szüksége az országnak, hanem egy nagyra, Gyurcsány Ferenc lelépésére". A Fidesz kongresszusáról bővebben >>