Valér
4 °C
8 °C

Szili Katalin nem számít koalíciós válságra

2005.06.10. 22:52
Nem vezetnek koalíciós válsághoz a köztársaságielnök-választás során történtek, nyilatkozta a Magyar Televízióban Szili Katalin az államfő-választási veresége után adott első interjújában.

Szili Katalin, az országgyűlés szocilista elnöke pénteken a Magyar Televízió Az Este című műsorában arra kérdésre, hogy az államfőválasztásnál elszenvedett veresége nem okoz-e koalíciós válságot, azt válaszolta: "Én nem, gondolom, hogy ennek ahhoz kellene vezetnie."

Szili Katalin kijelentette, hogy nem fog válaszolni arra a kérdésre, hogy kit tart felelősnek. Saját felelősségével kapcsolatban hozzátette: "Holnap kongresszusunk lesz, és úgy gondolom, hogy néhány dolgot nekünk magunknak kell megvitatni. Ez nem a nyilvánosságra tartozik egyelőre, hanem csak belső használatra."

Hallgatni kellett volna Medgyessyre

Szili Katalin elmondta, hogy amikor korábbi nyilatkozatában a nemes küzdelemről beszélt, azt a Sólyom László és maga közötti versengésre értette. Hozzátette: "Ami a parlamentben zajlott azon a két napon, azt nyilvánvaló mindennek lehet nevezni, csak éppen nemes küzdelemnek nem, hiszen éppen a választóink szeme láttára történtek olyan dolgok, amit kétlem, hogy a demokrácia ünnepének fogunk valaha is nevezni."

Szili felidézte Medgyessy Péter közjogi javaslatait: "Jó lett volna, amikor az akkori miniszterelnök a február 16-i felszólalásában közjogi kezdeményezést tett, akkor a pártok felsorakoztak volna." Arra a közbevetésre, hogy a közvetlen elnökválasztásra céloz-e, azt válaszolta, "természetesen arra".

Szili Katalin elmondta, hogy nem gondolkodott a visszalépésen, és leszögezte: "Egyet vegyenek figyelembe. Engem a Magyar Szocialista Párt legmagasabb testülete jelölt. Nem egy körre jelölt, hanem erre az választásra. Nekem ehhez tartanom kellett magam, úgy ahogy ehhez tartotta magát a pártelnök is." Majd hozzátette: "El kell gondolkodni, hogy ott, ahol egy koalíció van, kinek mennyi a felelőssége (...) Abban is tárgyalni kell, hogy a koalíció együttesen mit tehetett volna."

címlapon
Rezervátum
címlapon
A Jobbik a baloldaliakkal tüntet Orbán rendszere ellen