Kalapozik a Magyarok Világszövetsége

2001.01.26. 11:31
Halálszagra gyűlt össze az újságírók és fotósok serege a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) Benczúr utcai székházába. Az MVSZ elnöke ugyanis bejelentette: kénytelen megválni az iroda 30 alkalmazottjától, miután az Országgyűlés megtagadta a szervezet működéséhez szükséges pénz biztosítását. Az elnök szerint itt az ideje adományokat begyűjteni. A Benczúr utcai székházat nem tervezik eladni, az új MVSZ-programot pedig március 15-én mutatják be.

,,Vége, nincs tovább" - ezekkel a drámai szavakkal kezdte az MVSZ személyzetének elbocsátását bejelentő sajtótájékoztatóját Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke. ,,Legalább is nem abban a formában, ahogy 62 éves történelme folyamán működött a szövetség" - tette hozzá az elnök. Az MVSZ működtetése napi 500 ezer forintot igényel, a költségek nagy részét a 30 alkalmazott bére és adóterhe teszi ki.

Miután az Országgyűlés a kétéves költségvetési törvény vitája során az MVSZ-nek nyújtott 236,9 millió forintos támogatást az Illyés Alapítvány kiadásaihoz csatolta - a döntést azzal indokolták, hogy az MVSZ jogi helyzete tisztázatlan, és ilyen szervezetnek állami pénzeket adni felelőtlenség - az MVSZ az Illyés Alapítványtól visszakérte a pénzt. Az Illyés Alapítvány január 24-i kuratóriumi ülésén azonban - Patrubány tájékoztatása szerint - nem szavazták meg a pénz visszautalását.

Itt a kalapozás ideje

Az elnök szerint az MVSZ magánszemélyek adományaiból szeretne gazdálkodni. Patrubány 800 olyan magyart szeretne találni, akik ezer dolláros adományukkal az Országgyűlés határozatával ,,elvett" szükséges támogatási összeget finanszíroznák.

Az elnök szerint eddig már heten jelezték, hogy ezer dollárt adományoznak az MVSZ-nek, jó példát mutatva, köztük van Patrubány Miklós és felesége is. A MVSZ ugyanakkor a magyar adózó polgárok 1 százalékára is számít.

Újságírói kérdésre válaszolva az elnök elmondta, hogy az MVSZ tulajdonában lévő Benczúr utcai székházat nem szándékoznak eladni, a szervezet pénzügyi gondjaira egyéb megoldást találnak.

A székház működési költségeit a kisebb adományokkal sikerül fedezni, az elbocsátott alkalmazottak közül többen is jelezték, hogy heti egy nap társadalmi munkával segítenek az MVSZ-en. Patrubány tájékoztatása szerint a februári elnökségi ülésen az MVSZ új programját fogják megvitatni, annak végleges változatát pedig március 15-re ígérte.