Feljelentés-kiegészítés a Magyar Nemzet cikke kapcsán

2002.06.21. 14:16
Feljelentés kiegészítést rendelt az ORFK a Magyar Nemzet keddi cikke kapcsán érkezett feljelentés ügyében - nyilatkozta az Indexnek Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója. A nyomozók további információt gyűjtenek és ezek alapján 15 napon belül döntenek arról, hogy nyomoznak vagy sem.
A Magyar Nemzet cikke kapcsán, államtitoksértés alapos gyanúja miatt egy magánszemélytől érkezett feljelentés, elsőként a Budapesti rendőr-főkapitányságra. Eszerint a napilapban közölt dokumentummal kapcsolatban mindenképpen bűncselekmény történt: ha hamisítványról van szó, akkor közokirat-hamisítás, ha pedig nem, akkor államtitok sértés valósult meg.

Mindez a Magyar Nemzet azon írása kapcsán merült fel, amely szerint Medgyessy Pétert 1978-ban főhadnaggyá, a Belügyminisztérium III/II. Főcsoportfőnökségének (ez a polgári titkosszolgálat kémelhárítási szakága volt) kiemelt főoperatív beosztottjává nevezték ki. A lap az ezzel kapcsolatos kinevezési parancsot közli.

Még nem tudnak eleget

A feljelentés kiegészítést azért rendelték el, mert további információ szükséges annak eldöntéséhez, hogy fennáll-e az ügyben bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja vagy sem. Azaz, hogy nyomozást rendelnek el vagy megtagadják azt. Erre 15 napja van a nyomozóhatóságnak. Például nem mindegy, hogy eredeti iratot közölt-e a lap vagy sem.

Van egy másik feljelentés is

Kozenkai Jenő, aki 1978 és 1985 között tisztje volt a Belügyminisztérium egykori III/II-es csoportfőnökségének azonos érvek alapján, szintén a nyomozás elrendelését kérte. Az ő feljelentését először a Legfőbb Ügyészségre, majd az illetékességgel rendelkező Országos Rendőr-főkapitányságra továbbították - a Legfőbb Ügyészség sajtóosztályának tájékoztatása szerint. Ez azonban még nem érkezett meg az ORFK-ra - közölte Gramvölgyi László.