Vilhelmina
10 °C
21 °C

Előkerült a Medgyessy múltjáról szóló dokumentum

2002.06.21. 13:27
A belügyi tárca megtalálta a Magyar Nemzet által kedden nyilvánosságra hozott, Medgyessy Péter múltjáról szóló dokumentumot, más azonban egyelőre nem került elő az üggyel kapcsolatban. A kormány elfogadta az ügynöktörvény módosítására vonatkozó irányelveket, amelyet a kormánypárti frakciók közösen nyújtanak majd be a parlamentnek.
A kormány pénteki ülésén elfogadta azokat az alapelveket, amelyek alapján elkészülhet az ügynöktörvény módosítását célzó törvényjavaslat. Gál J. Zoltán kormányszóvivő tájékoztatása szerint az indítványról hétvégén is egyeztetnek a koalíciós partnerek és az hétfőn, vagy legkésőbb a hét elején az Országgyűlés elé kerülhet.

A javaslatot valószínűleg közös kormánypárti beadványként nyújtják be. Ami biztos, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök az indítványtevők között lesz, de valószínűleg Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök, Mécs Imre SZDSZ-es képviselő és Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető neve is szerepel majd a dokumentumon.

A kormányszóvivő elmondta, a négy alapelvben egyetértett a kormány. E szerint fontosnak tartják az egykori III-as Főcsoportfőnökséggel kapcsolatos iratok esetében a teljes körű hozzáférést, a keretek nélküli kutathatóságot, az irategyesítést, vagyis azt, hogy ezekhez a dokumentumokhoz lehetőleg egy helyen lehessen hozzáférni, valamint azt, hogy mindezeknek egy nyilvános szaklevéltár adjon helyet.

Szaklevéltár kezelné az iratokat

A levéltár a jelenlegi Történeti Hivatal bázisán jönne létre. A kormányszóvivő szerint a törvényjavaslatot a múlttal való szembenézés igénye hívta életre, célja pedig a jövőben soha senki ne manipulálhasson ilyen iratokkal. Arra a kérdésre, hogy az MDF által kezdeményezett vizsgálóbizottságot a kormány támogatja-e Gál J. Zoltán úgy felelt: a kabinet nem fogja engedni, hogy ezeket az alapelveket bármilyen formában szűkítsék.

Ki a közélet szereplője?

Arra vonatkozóan a kormányszóvivő még nem tudott pontos választ adni, hogy az iratokban szereplő személyek közül kiknek a nevét hozzák majd nyilvánosságra. Mint mondta ezek köre várhatóan a közélet szereplőire terjed majd ki döntően. Azt elismerte, hogy a közéleti szereplők definiálása nem egyszerű feladat, de úgy vélte: valószínű azokról lesz, akik hivatalukat az Országgyűlés, illetve a köztársasági elnök előtti eskütétellel foglalják el. A közéleti szereplők esetében teljes lesz majd a nyilvánosság.

Előkerült a Magyar Nemzet által közölt irat

A Belügyminisztériumban névvel nem, csupán kódszámmal jelölt dokumentumot találtak Medgyessy Péterre vonatkozóan - jelentette ki Lamperth Mónika. A belügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: ez az az a parancs volt, amelyet a Magyar Nemzet is nyilvánosságra hozott. Ő erre vonatkozóan oldotta fel a titkosságot, azt nem zárta ki, hogy a kormányfővel kapcsolatban más helyeken is fellehetőek dokumentumok, de erre vonatkozóan nem tudott bővebb információval szolgálni.

Nagy Imre érdemrend és függetlenség napja

A kabinet további döntéseit ismertetve Gál J. Zoltán beszámolt egyebek mellett arról, hogy a kormány javaslatot terjeszt be a Nagy Imre érdemrend megalapítására. A kitüntetést első ízben már idén október 23-án átadhatják, azoknak, akik a társadalmi béke megteremtéséért a legtöbbet teszik. Ugyancsak a parlament elé kerül az előterjesztés is, amely június 19-ét a függetlenség napjává nyilvánítja és munkaszüneti nappá teszi.

Huszonegy vizsgálatot végez idén a Kehi

Elhangzott az is, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az év második felében 21 vizsgálatot végez el, többek között az Országimázs Központ, a Magyar fejlesztési Bank és a Magyar Posta vonatkozásában. A Kehi vizsgálja majd e mellett az április 7-e után hozott állami garancivállalásokról szóló döntéseket.

A kabinet tudomásul vette a Fővárosi Önkormányzat és a kultusztárca Erzsébet térről szóló megállapodását, így június 27-én immár a nagyközönség is birtokba veheti az ottani parkot. Biztosítják azt a négymilliárd forintot, amely az önkormányzati választások lebonyolításához hiányzott a belügyi tárca költségvetéséből.

Csökken az alkalmi munkából élők közterhe

Több mint 50 százalékkal csökken az alkalmi munkából élők közterhe szeptember 1-jétől - mondta Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter pénteken a kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette: ettől a lépéstől a feketefoglalkoztatás szűkülését, a részmunkaidős foglalkoztatás bővülését, illetve - a közteherfizetési készség növekedése miatt - az állami bevételek emelkedését várja a kormány.

Napi nettó 1600 forintos munkadíjig 500 forintot kell fizetnie a munkáltatónak a jövőben az eddigi 1200 forint helyett. Amennyiben regisztrált munkanélkülit foglalkoztat egy cég, a Munkaerőpiaci Alap a közteher 50 százalékát átvállalja.