Móric
9 °C
15 °C

Államtitkot sérthetett a Magyar Nemzet

2002.06.19. 12:20
Államtitkot sértett a Magyar Nemzet és az is, aki a tegnapi lapban közzétett titkos dokumentumot illetéktelenek számára is hozzáférhetővé tette. Legalábbis akkor, ha a napilap keddi számában közölt irat eredeti. Az ügyben már két állampolgártól is érkezett feljelentés.
Titkos minősítésű iratot nyilvánosságra hozni államtitoksértés. A Büntető törvény szerint ugyanis, aki az államtitkot jogosulatlanul megszerzi, aki a tudomására illetve birtokába jutott államtitkot jogosulatlanul felhasználja, illetéktelen személy részére hozzáférhetővé vagy illetékes személy részére hozzáférhetetlenné teszi, az bűntettet követ el és 1-5 évi terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés 2-8 év, ha az államtitoksértést különösen fontos titokra vagy súlyos hátrányt okozva követik el. Ha illetéktelen külföldi jut hozzá, azért 5-15 évet lehet kapni.

Büntetendő az is, ha valaki nem tesz feljelentést államtitoksértés miatt. A törvény szerint ugyanis aki hitelt érdemlően tudomást szerez arról, hogy államtitoksértésre készülnek, vagy még le nem leplezett szándékos államtitoksértést követettek el és erről a hatóságnak nem tesz jelentést, vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Már két állampolgártól is érkezett feljelentés

Egy állampolgár eközben bejelentést tett Medgyessy Péter miniszterelnök állítólagos polgári titkosszolgálati múltjával kapcsolatos keddi Magyar Nemzet-beli cikk miatt a Budapesti Rendőrfőkapitányságon.

A bejelentés szerint a lapban közölt dokumentummal kapcsolatban mindenképpen bűncselekmény történt: ha hamisítványról van szó, akkor közokirat-hamisítás, ha pedig nem, akkor államtitok sértés valósult meg.

A Magyar Nemzet írása szerint Medgyessy Pétert 1978-ban főhadnaggyá, a Belügyminisztérium III/II. Főcsoportfőnökségének (ez a polgári titkosszolgálat kémelhárítási szakága volt) kiemelt főoperatív beosztottjává nevezték ki. A lap az ezzel kapcsolatos kinevezési parancsot közli.

A bejelentő szerint mindenképpen nyomozni kell

A bejelentő levelében úgy véli: "mindenképpen erős az ismeretlen tettes által elkövetett bűncselekmény gyanúja", és ezért nyomozás elrendelését kéri a BRFK-tól.

Ugyanezt kérte egy másik állampolgár a Központi Ügyészségi Nyomozóhivataltól is. Az ő feljelentését először a Legfőbb Ügyészségre, majd az illetékességgel rendelkező Országos Rendőr-főkapitányságre továbbították - tájékoztatott Kollár Zsuzsanna, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

A nyomozóhatóságnak három nap alatt kell döntenie arról, hogy nyomozást indít vagy megtagadja azt, netán feljelentés-kiegészítést rendel el.