Vizsgálják Polt vagyonát

2004.12.14. 17:01
Eljárás keretében vizsgálja Polt Péter vagyonnyilatkozatát az Országgyűlés mentelmi bizottsága. A bizottság elnöke szerint a legfőbb ügyész többszöri felkérés ellenére sem tisztázta a látszólag a háromszázezres értékhatárt meghaladó értékű trófeáival kapcsolatos kérdéseket.
Az ügyészség Kellert vizsgálná

A vadásztársaságok ügyében vizsgálódó és Polt Péterrel szemben vagyonnyilatkoztai eljárást kezdeményező Keller László mentelmi jogának felfüggesztését kérte múlt kedden az Ügyészségi Nyomozóhivatal. A vádhatóság véleménye szerint Keller közpénzügyi államtitkárként személyes adatokkal és hivatali hatalmával is visszaélt. A nyomozóhivatal szerint Keller államtitkárként túllépte a hatáskörét a Somogy megyei vadászati adatgyűjtések kapcsán, és jogosulatlanul jutott hozzá személyes adatokhoz, amelyekből megállapítható, hogy ki kivel, mikor és hol vadászott, illetve milyen vadat ejtett el.

Keller László volt közpénzügyi államtitkár az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy tiszta a lelkiismerete, mivel csupán közérdekű adatokat kezelt munkája során.

Vagyonnyilatkozati eljárást rendelt el Polt Péter legfőbb ügyésszel szemben az Országgyűlés mentelmi bizottságának szocialista elnöke. Géczi József Alajos Keller László országgyűlési képviselő kezdeményezésére indított eljárást. Keller szeptember 7-én kelt beadványa szerint Polt a vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel a vadászat révén szerzett trófeákat, holott ezek értéke meghaladja azt a határt, amely felett ezek szerepeltetése kötelező a vagyonnyilatkozatban.

Mivel a mentelmi bizottság nem folytat hatósági eljárást, vizsgálata semmiféle szankcióval nem jár.

Polt Péter "szívélyesen bár, de mind a három megkeresésemre elzárkózott attól, hogy konkrétan tájékoztasson: végül is mennyi és milyen értékű trófeákkal rendelkezik, illetve élni kíván-e a kijavítás házszabályi lehetőségével", írta tájékoztatójában a mentelmi bizottság elnöke.

Keller a bizottság elnökének rendelkezésére bocsátott egy videofelvételt, amelyből egyértelműen kiderül, hogy Polt Péter részt vett a vadászaton, és "a felvételen látható kapitális szarvasagancs értéke a nem szakértő számára is nyilvánvalóan meghaladja a vagyonnyilatkozat kötelező mértékét". A trófea értéke meghaladja a tisztviselői alapilletmény tízszeresét, azaz a 300 ezer forintot, közölte a bizottság elnöke.

A legfőbb ügyész korábban azzal védekezett, hogy a tulajdonában lévő trófeák darabonkénti vagy készletenkénti értéke a vizsgált időszakban nem haladta meg a törvény által előírt értékhatárt.