Magyar bíró a hágai Nemzetközi Törvényszékben

2006.04.07. 11:34
A nemzetközi jogi életben jól ismert Prandler Árpád mától az állandó bírák 16 fős testületét kiegészítő, megbízott bírák közé tartozik. Az eseti bírókat az ENSZ Közgyűlése választja négyéves időtartamra. Prandler 2004-ben a magyar kormányképviselő tisztjét töltötte be a Hágai Nemzetközi Bíróság előtt a Bős-nagymarosi Vízlépcsőrendszer tárgyalásakor.

Prandler Árpád személyében magyar bíró esküdött fel pénteken a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék testületébe - közölte a Hágában székelő ENSZ-intézmény az MTI-vel.

A nemzetközi jogi életben jól ismert Prandler Árpád úgynevezett ad litem bíró lett, az állandó bírák 16 fős testületét kiegészítő, megbízott bírák közé tartozik. Utóbbiakból jelenleg tizeneggyel rendelkezik a testület, maximális számuk egy időben 12. A magyar bíróval egy időben esküdött fel egy svájci jogász, Stefan Trechsel is.


Fotó: www.un.org

A törvényszék testületébe mind az állandó, mind az eseti bírókat az ENSZ Közgyűlése választja négyéves időtartamra, de csak az előbbiek megbízatása hosszabbítható meg. Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője a fentieket megerősítve az Indexnek elmondta, hogy Prandler Árpád nem állandó tag lesz a bíróságban, hanem úgymond "kispados bíró", és megbízatása jelenleg egy konkrét ügyre vonatkozik, amiben egy állandó bíró mellett fog közreműködni.

Tapasztalt nemzetközi jogász

Prandler Árpád több mint négy évtizede különböző posztokat töltött be a Külügyminisztériumban, nagykövetként is dolgozott, több nemzetközi megbízatással is rendelkezik. Részt vett a Nemzetközi Büntetőbíróság felállításának előkészítésében.

Prandler 2004-ben a magyar kormányképviselő tisztjét töltötte be a Hágai Nemzetközi Bíróság előtt a Bős-nagymarosi Vízlépcsőrendszer tárgyalásakor. Akkor több zöld szervezet is tiltakozott kinevezése ellen, többek között a Duna Charta, az Energia Klub, a Védegylet és a Magyar Természetvédők Szövetsége is úgy foglalt állást, hogy Prandler "1997-98-ban mindent megtett a Hágai Bíróság állásfoglalásának félremagyarázása, a közvélemény félrevezetése, a nagymarosi gát megépítése érdekében".

A Külügyminisztérium akkor úgy reagált a kritikákra, hogy Prandler Árpád "itthon és külföldön egyaránt elismerten az egyik legnagyobb tapasztalattal bíró magyar nemzetközi jogász, aki kiemelkedő szaktudásával, köztisztviselőként a mindenkori magyar kormány instrukcióinak megfelelően járt el és jár el a jövőben is".