Emma
9 °C
26 °C

Nem mérgezték meg Milosevicset

2006.04.05. 13:36
Természetes halállal, szívinfarktus miatt halt meg Szlobodan Milosevics néhai szerb és jugoszláv elnök, közölte szerdán a holland főügyészség. Ők felügyelték a halál pontos okának megállapítására indított vizsgálatot.

„Nincs semmi jele annak, hogy a politikus halálát bűntény, például mérgezés okozta volna” – áll a Milosevics halálának körülményeit vizsgáló holland főügyészség közleményében.

A Nemzeti Igazságügyi Intézet és az ügyészség közösen jutottak arra az eredményre, hogy a halál oka egészen biztosan szívinfarktus volt, jelentette a BBC. A vizsgálat bebizonyította azt is, hogy a halál beálltának időpontja helyi idő szerint reggel 7 és 9 között volt. Az őr 9-kor kezdte Milosevicset ébreszteni, majd 10-kor újra próbálta. Ekkor vette csak észre, hogy valami nincs rendben. Az orvosok fél 11-kor állapították meg a halált.

Milosevicet március 11-én találták holtan a hágai Nemzetközi Törvényszék scheveningeni börtönének cellájában, saját ágyában fekve. Az első halottkémi vizsgálatok megállapítása szerint is szívroham végzett vele, míg támogatói mérgezésre gyanakodtak.

A volt államfőt háborús bűnökkel, emberiesség elleni bűncselekményekkel, valamint népirtással vádolta a hágai Nemzetközi Törvényszék a horvátországi és boszniai (1991-1995), valamint a koszovói (1998-1999) háborúban játszott szerepéért.

Milosevic pere 2002. február 12-én kezdődött, egészségi állapota miatt azonban sokszor megszakították a bírósági eljárást. A néhai szerb és jugoszláv elnök gyakori fejfájással, krónikus szívpanaszokkal és magas vérnyomással küszködött.