Milosevics temetése politikai demonstrációvá alakult

Milosevics egykori szerb államfő felravatalozása politikai demonstrációvá alakult át Belgrádban. A külváros helyett a szerb Parlament elé gyűlt a soktízezres tömeg. Mindez a radikálisoknak és Milosevics híveinek kedvez. A tömeg Oroszországot és a Hágában néhány napja elhunyt volt államfőt éltette. Pozsareváci háza kertjében délután hat órakor temették el Milosevicset.

Pozsareváci házának udvarán szombaton délután, nem sokkal hat óra előtt eltemették Szlobodan Milosevics néhai szerb elnököt.

Régi szerb szokás, hogy a háza kertjében temetik el a halottat. Milosevics már hatalma csúcsán is sokat járt haza a szülőhelyére, ahol iskoláit végezte. Pozsarevácon ismerkedett meg későbbi feleségével, Mirjana Markoviccsal is.


A Mercedesbe zárt koporsó
Kattintson a többi képért!

Szombaton délután négy előtt, az előzetesen megadott időpontnál valamivel később érkezett Pozsarevácra az az autókaraván, amely Milosevics holttestét vitte a poros szerbiai kisvárosba. Az Index tudósítója - a Magyarországon elterjedt 200 ezres tömegről szóló hírekkel ellentétben - pár ezer embert látott csupán Pozsarevácon. Ők virággal a kezükben, békésen vártak a temetési menetre.

A főtérre begördülő autós menetet katonaruhába bújt gyerekek várták Pozsarevácon, valamint a város egyik vezetője, egy hadirokkant. A főtéren néhány ezer ember előtt a város polgármestere, a Molosevics-emlékbizottság elnöke és egy szerb tábornok mondott beszédet. Valamennyien elítélték a nemzetközi törvényszéket, és gyilkosságnak nevezték a történteket.

A szónokok az elhunytat csendes, békét szererő embernek írták le. A tömeg a beszédek alatt azt skandálta: Szlobo, Szlobo, illetve meggyilkolták, meggyilkolták.

Miután a szertartás lezárult, néhány száz ember kísérelt meg bejutni arra az udvarra, ahol Milosevics sírja áll, jelentette koraeste helyszíni tudósítónk. Ennyi ember viszont nem fér el itt, így tumultuózus jelenetek alakultak ki. A rendőrség kordont vont a terület köré, de a szemerkéső esőben tovább folyt az iszapbírkózás.

Virágszőnyeg a menet előtt

A temetési menet dél körül indult el Belgrádból Pozsarevácra. Az Index tudósítója délután egy órakor a Belgrád és Pozsarevác közötti úton látta, hogy sokan gyülekeznek a sztráda mentén és az autópálya-hidakon, hogy lássák Milosevics temetési menetét. Mindez emlékeztetett arra, amikor Tito idején a vasútállomásokon vagy repülőterekről bevezető utak mentén várták tömegek a néhai jugoszláv kommunista vezért.

A halotti menetet egy Mitsubishi Pajero vezette fel, míg a koporsó egy Mercedesben volt. Az út kétoldalán álló emberek virágokat szórtak az autók elé. A menetet egy rezesbanda zárta, jelentette tudósítónk.

Szlobo! Szlobo!

"Szlobo! Szlobo!" - skandálta a tömeg délelőtt is a szerb parlament, a Szkupstina előtti téren. (Itt valóban sokan gyűltek össze.) A hatalom szerette volna elkerülni, hogy a külvárosi Május 25. Múzeum után Belgrád belvárosába hozzák az egy hete elhunyt Szlobodan Milosevics holttestét. Ám végül - hosszas huzavona után - az utolsó pillanatban engedélyezték a megmozdulást, és behozhatták a volt államfő koporsóját a Szkupstinához.

Felolvasták Seselj levelét is

Az emlékgyűlés egyperces néma csenddel kezdődött, ezután Bogoljub Bjelica, az elhunyt egyik leghívebb párttársa húsz percen át olvasta Milosevic beszédét, amely az uralmát megdöntő, 2000 szeptemberi-októberi jugoszláv elnökválasztás két fordulója között hangzott el a szerbiai állami tévében. Ebben Milosevic azzal vádolta a három éve meggyilkolt Zoran Djindjic szerb miniszterelnököt, hogy a nyugati titkosszolgálatok segítségével a Nyugat bábállamává akarja tenni Szerbiát. Mihajlo Markovic, a szerbiai szocialisták főideológusa azt hangoztatta: Milosevic legnagyobb bűne az volt, hogy nem akart behódolni és nemet mondott "a" nagyhatalomnak, amely "teljes engedelmességre és gyarmati megaláztatásra" akarta kárhoztatni Szerbiát. Velko Vlkanov, a néhai jugoszláv államfő védelmére alakult nemzetközi bizottság alelnöke arról beszélt, hogy Milosevic "nem halt meg, hanem meggyilkolták", mert "felkelt az Egyesült Államok és a NATO által megszemélyesített nemzetközi imperializmus bűnös góliátjai ellen". Felolvasta a szintén háborús bűnökkel vádolt Vojislav Seselj szerb radikális pártelnök levelét, amelyben a hágai vádlott arra fogadkozott, hogy "keményen fog harcolni a hágai bűnözők ellen, védve az igazságot és a szerb hazát". (MTI)

A parlament előtti színpadot az éjszaka szerelték össze. Szombat délelőtt fél tizenkettőkor pedig nagy üdvrivalgás fogadta, amikor a Radikális Párt aktivistái a Parlament épületéből egy Seseljt ábrázoló festményt hoztak ki a térre. Egyfajta partizánakcióként ugyanekkor a Szkupstina előtti zászlótartó rúdra felhúzták a régi jugoszláv zászlót a vörös csillaggal. A lobogót ezután félárbocra engedték.

Nem volt alaptalan a hatalom félelme

A jelenlegi szerb hatalom félelme nem volt alaptalan. A téren szombat késő délelőttre mintegy 50-80 ezres tömeg gyűlt össze (a becslések alsó és felső határa 30-tól 100 ezer főig terjedt). Még késő délelőtt is folyamatosan hömpölygött a tömeg az utakon. Hivatalosan délre hirdették meg a demonstrációt, amely elsősorban Milosevics pártjának, a szerb szocialistáknak és a radikálisoknak kedvez.

A tömeg Milosevicset éltetette, Tadic elnököt szidta, de olyan tábla is akadt, amelyiken a három éve lelőtt Gyingyics miniszterelnököt vádolták Milosevics meggyilkolásával. (Ő adta ki Hágának az egykori államfőt.)

Milosevics ravatalát délelőtt átszállították a Szkupstina elé, díszőrséget a régi rendszer emberei álltak.

Pfújolták a rendőröket

A rendőrök nagy erőkkel vonultak ki. Időnként feltűnnek a téren, hogy terelgessék a tömeget. 15-20 fős csoportjaikat ilyenkor óriási pfújolás fogadta. A délben kezdődő búcsúszertartással egy időben a közeli Köztársaság téren Milosevics ellenfelei tartottak gyűlést, ezért a két tér közötti részeken még nagyobb volt a rendőri készültség, hogy adott esetben szétválaszthassák a különböző politikai táborokat.

A tömegben lévők közül nagyon sokan jöttek olyan területekről, amelyek szerbsége érdekében Milosevics a kilencvenes években a háborút kezdeményezte. Boszniai, koszovói, horvátországi szerbek skandálták a volt államfő nevét, közülük sokan évek óta menekültként élnek Szerbiában.

Új vezért is találtak maguknak

Úgy tűnik, a tömeg új vezért is talált magának. A sokaságon átfurakodott karizmatikus vezetőt, Momir Bulatovics montenegrói szocialistát ölelték, csókolták, ahol érték. Ha rajtuk múlna, már ma Milosevics trónjára emelnék.

A tömeg éltette Oroszországot is, és azt kiabálta: "Nem adjuk Koszovót, nem adjuk Mladicsot", vagyis a boszniai szerbek korábbi katonai vezetőjét. Oroszországot a demonstráción Zjuganov moszkvai kommunista vezető képviselte, ő össze is ölelkezett a montenegrói Bulatoviccsal.  • Hírek
  • Hírek