Kísért a múlt Milosevic ravatalánál

Milosevic halála kellett ahhoz, hogy a szocialisták végre megtanuljanak bánni a sajtóval, kommentálta a körülményeket a bukott diktátor ravatalánál egy tudósító. A kilométer hosszú sor ellenére békés, nyugodt a tömeg, az Index tudósítója szerint semmi sem utal rendszerellenes szervezkedésre.

Péntek este, éjjel még mindig kilométeres sor áll Belgrádban, a Május 25. Múzeumban, illetve az intézmény előtt, hogy bejusson Slobodan Milosevic ravatalához. A helyzet tehát nem sokat változott a délutánihoz képest.

A múzeumban most a Pénz Kínában című kiállításnak kéne lennie, de erre pillanatnyilag nincs igény. A belgrádi lapok szerint a múzeumigazgató nem örült túlzottan, hogy beraktak hozzá egy halott fővádlottat. A rendet a Szerb Szocialista Párt (SPS) fekete nadrágba és pulóverbe öltözött fiatal aktivistái tartják fenn, akiket a szívük felett hordott Milosevic-kitűzőkről lehet felismerni.

#alt#
Éjszaka is kígyózott a sor (Fotók: Barakonyi Szabolcs)

Mikor indul a Tour de Pozsarevác?

A szocialisták emberei péntek este az Index tudósítójának nem tudták megmondani, hogy pontosan meddig tart majd nyitva a múzeum, csak az biztos, hogy a belgrádi intézményből szombat délután háromig kellene eljuttatni Milosevic földi maradványait Pozsarevácba. A fővárostól hetven kilométerre lévő városba várhatóan lassú autós menet, "tour" indul majd - így mondták a szervezők.

Az bizonyosnak tűnik, hogy Belgrádban péntek éjjel még nyitva marad a múzeum, hogy a ravatalhoz bejussanak azok, akik sorban álltak eddig. Számuk több tízezres is lehet, hiszen kilométeres hosszúságban, tömött sorokban állnak az emberek.

Egyelőre nem tudni, milyen útvonalon haladjon az autós karaván Pozsarevác felé. A jelenlegi hatalom ugyanis nem szeretné, ha a szerb parlament, a Szkupstina elé kanyarodna a menet, mert éppen ezen a környéken lőtték le korábban Gyingyics szerb miniszterelnököt pár évvel ezelőtt a régi rendszer hívei.

Nem mérgezték meg


Tekintse meg képeinket!

A múlt szombaton Hágában holtan talált exdiktátort a pénteken nyilvánosságra hozott toxikológiai jelentés szerint nem mérgezték meg. A hivatalos törvényszéki vizsgálat annak a korábbi közlésnek is ellentmond, hogy Milosevic a vérnyomáscsökkentő gyógyszereivel ellentétes hatású gyógyszereket szedett volna.

A rendőri készültség a nyilvános ravatalnál még akkorának sem tűnik, mint egy közepes futballmeccsen. Bár korábban rendszerellenes megmozdulástól tartottak, az emberek a több órás várakozás után meghatódva, békésen vonulnak autóikhoz, vagy a közeli trolimegállóba. Rendszerellenes tüntetéstől nem kell tartani, gyülekezésnek, szervezkedésnek nincs jele.

Előnyben a gyerekek és a nagyon öregek

Az újságírók, a gyerekek és a nagyon öregek hátsó bejáraton mehetnek fel a ravatalhoz. Meg is jegyezte az egyik tudósító, hogy Milosevic halála kellett ahhoz, hogy a szocialisták bánni tudjanak az újságírókkal. A múzeum nagytermét vörös szőnyegek borítják, Milosevic fedett koporsójához két sor vár. Az egyik kilométernyi hosszúságú, zömmel idősebb emberekkel, akik az utolsó másfél évtizedük megnyomorításáért inkább a Nyugatot mint Milosevicet teszik felelőssé. Vannak, akik hangosan zokognak, mások pedig az utcai alkalmi árustól frissen vásárolt, Ratko Mladic életéről szóló könyvet mutatják a kameráknak.

A másik, sokkal rövidebb sorban az előző rendszer haszonélvezői állnak. Ők azok, akik a koporsó két oldalán adnak díszőrséget az elhunytnak, tíz perces váltásban. A váltásokat egy csinos hostesslány és egy fiú vezeti fel. A díszörség egyik tagjának pólóján elöl Hága, hátul Terror felirat virít, utóbbi alatt koszovói albán politikusok nevei sorakoznak.

Csontvázak a szekrényből


Klikk a képre!

Vannak olyanok is, akiknek sorba sem kell állniuk: szocialista parlamenti képviselők és a múlt miniszterei ködlenek fel. Momir Bulatovicot, akinek kedden kellett volna tanúskodnia az időközben elhunyt diktátor perében, hangos "Slobo! Slobo!" skandálással köszöntik. Felbukkan Kertész Mihály is, Milosevic hűséges vajdasági magyar támogatója, a Vajdaság autonómiáját eltörlő joghurtos forradalom egyik vezére. Kertészt Milosevic vámparancsnoki kinevezéssel jutalmazta hűségéért, az ebben a minőségében elkövetett korrupciós ügyek miatt a rezsim bukása után el is ítélték. A magyar politikus nem kívánt nyilatkozni az Indexnek. A külföldet Gennagyij Zjuganov, az orosz komunisták főtitkára képviselte.

Az eredeti tervek szerint Milosevic holttestét szombat reggelig tartják közszemlén, de elképzelhető, hogy délig is nyitva tartják a múzeumot. A terv szerint a diktátort délután háromkor temetik el családi háza kertjében egy hársfa alá.  • Hírek
  • Hírek