Szijjártó eltitkolta a Gyurcsány-vizsgálat eredményét

2004.09.27. 16:25
Nem hozta nyilvánosságra Szijjártó Péter fideszes képviselő, hogy Polt Péter legfőbb ügyész szerint Gyurcsány Ferenc balatonőszödi üzletkötéséről nem lehet megállapítani, hogy az a jóhiszeműség és a tisztesség követelményeit "nyilvánvalóan sértette volna". A képviselő még tavaly írásbeli választ igénylő kérdésben kért vizsgálatot Polttól, aki 2004 áprilisában megküldte válaszát. A képviselő szerint a levelet neki címezték, ezért nem volt köteles arról beszámolni.
A balatonőszödi kormányüdülő egyik leválasztott épületének 1993-as lízingszerződését Gyurcsány Ferenc miniszteri kinevezése óta támadta a fideszes Szijjártó Péter. Az ellenzéki képviselő 2003 augusztusában írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez az üdülőre vonatkozó szerződés törvényességével kapcsolatban. Polt válaszolt, Szijjártó azonban - bár tovább támadta Gyurcsányt - nem tett említést a kezdeményezésére indított ügyészi vizsgálat eredményéről.

Nem sértett

Polt Péter idén áprilisban négyoldalas levélben válaszolt a képviselőnek, és kifejtette: értékelése szerint "nem lehetett megalapozott következtetést levonni arra, hogy a szerződés a jóhiszeműség és a tisztesség követelményeit, a kifogásolt tulajdon-átruházás pedig az általánosan elfogadott erkölcsi normákat, szokásokat nyilvánvalóan sértette volna". A Polt által megküldött levél összefoglalójában az áll, hogy az ügyészi vizsgálat a balatonőszödi kormányüdülőhöz tartozó műszakilag leválasztott ingatlan tulajdonjogainak átruházása miatt a szerződés semmisségre hivatkozással nem támadható. "A versenytárgyalási szabályok a konkrét ügyben kétségtelenül hiányos alkalmazása törvénysértő, de a legfelsőbb bíróság ítélkezési gyakorlata szerint a tulajdon-átruházási szerződést nem teszi érvénytelenné" - írta a legfőbb ügyész hozzátéve, hogy a szerződéskötés körülményeiről a nyilvánvalóan jóerkölcsbe-ütközés megállapítására alkalmas tények pedig perbeli bizonyításra alkalmas módon nem igazolhatók".

Neki címezték

Azért nem hoztam nyilvánosságra a levelet, mert Polt Péter nekem írta - jelentette ki az Index kérdésére Szijjártó Péter, aki nem lát kivetnivalót abban, hogy az általa kezdeményezett vizsgálat eredményének ismeretében is tovább támadta Gyurcsány Ferencet a kormányüdülő ügyében. Szijjártó elmondta, hogy Polt ugyan jogosnak ítélte a tranzakciót, ő azonban a mai napig fenntartja, hogy az ügyben kötött szerződéseket a nyilvánosság elé kell tárni.

Okuljon az állam

A képviselő legutóbb a múlt kedden tartott helyszíni sajtótájékoztatót Balatonőszödön. A képviselő a kormányüdülő kerítésénél állva beszélt az egykori lízingszerződésről, amelyet a csillebérci úttörőtábor ügyéhez hasonlított. Szijjártó a magyar államnak, illetve a magyar kormánynak címezve azt mondta, hogy "okuljon a csillebérci per ítéletén, próbálja meg visszaperelni a balatonőszödi kormányüdülőnek ezt a villáját". "Ha egy 15 évvel ezelőtt elkótyavetyélt ingatlant az állam vissza tudott szerezni, akkor azt gondolom, hogy ez a remény élhet egy 11 évvel ezelőtt elkótyavetyélt ingatlan esetében is".

Nem ismerhették meg

A téma hétfőn, Gyurcsány miniszterelnöki felkérését követően ismét előkerült a parlamentben, amikor Rogán Antal napirend előtt vonta kérdőre a politikust a kormányüdülő miatt. Gyurcsány válaszában tett említést a legfőbb ügyész leveléről, amelyet eddig "nem ismerhetett meg" a kormányoldal.