Szili Katalin elhalasztaná az egészségügyi végszavazást

2007.12.11. 21:53
Aggályosnak tartja az egészségügyi törvény megszavazásának társadalmi körülményeit Szili Katalin, így azt kérte levélben Gyurcsány Ferenctől és Lendvai Ildikótól, hogy a december 17-i végszavazás helyett februárban döntsön az Országgyűlés a jogszabálytervezetről. Ezt az MSZP frakció ülésén is felvetette, de leszavazták, és a kormány sem enged kérésének.

Aki felmentést akar kérni az egészségügyi törvény végszavazásáról, az most büntetlenül megteheti, anélkül, hogy ki kellene fizetnie a frakciófegyelem megsértéséért járó százezer forinttal. Ezzel az ötlettel az MSZP frakcióvezetése lepte meg a honatyákat a szocialista képviselőcsoport frakcióülésen, de senki nem élt a lehetőséggel.

Pedig ideológiai alap is akadt volna az esetleges tartózkodáshoz, hisz mint Lendvai Ildikó az Indexnek elmondta, Szili Katalin a frakcióülésen azt javasolta: az egészségügyi törvény december 17-i végszavazását tolják el februárra. Ennek a nehezen tető alá hozott törvényjavaslatnak az elfogadását az SZDSZ többször is a koalícióban maradásának feltételéül szabta. Ha ezt nem szavaznák meg, vagy ha a szocialisták tovább puhítanának rajta, az SZDSZ valószínűleg felvetné - legalábbis ezt ígérték - a koalíció felbontását.

Információink szerint a házelnök nem a jogszabály-tervezet tartalmát kifogásolta, hanem azzal érvelt, hogy az egészségügyi reform minden ellenzője ködképekkel hadakozik, mivel nem ismerik a javaslatcsomag konkrétumait, és februárig a kormány és a szocialisták megértethetnék a változások lényegét a társadalmi környezettel. Szili egyébként azért is szerencsésnek vélte a februári időpontot, mivel addig a törvény végrehajtási utasítása is elkészül, így egész konkrétan kiderül, miképp alakul majd át az egészségügyi szisztéma.

Az Index tudomása szerint Szili javaslata nem aratott osztatlan sikert. A szocialisták szerint ugyanis a halogatás nem jelentene mást, pusztán újabb háromhónapnyi garantált sztrájkot, illetve elégedetlenkedést. Továbbá szerencsétlen lenne, ha az egészségügyi törvény lebegtetésével pluszmuníciót biztosítanának a Fidesz februárra csúcsra járatott népszavazási kampányához.

Szilinek egyébként nem ez volt az első "halasztó akciója", pénteken levélben küldte el Gyurcsány Ferencnek és Lendvai Ildikónak "eltolási javaslatát". (Akkor egyébként nem házelnökként, hanem az MSZP fenntartható fejlődés munkacsoportjának vezető alakjaként írt.) Levelében azt kérte, hogy vagy csúsztassák a szavazást, vagy ha nem lehetséges, akkor egy frakcióülésen járják alaposan körbe még egyszer az egészségügyi törvényt.

Bár Szili egyik óhaja teljesült, legalábbis a képviselőcsoport tanácskozott, a másik kívánságára keresztet vethet. A frakció ugyanis szavazott a házelnök felvetéséről, ám csupán egyetlen embernek tetszett, a többiek egységesen a december 17-i végszavazáshoz tartják magukat. (Ahogy a kormány is ragaszkodik az eredeti határidőhöz.)

Ettől persze Szili még saját szája íze szerint szavazhatna, hiszen az említett frakcióvoksoláson hivatalos elfoglaltságai miatt már nem volt ott, de nem kell az igen vagy a nem gomb megnyomásának dilemmájával szembenéznie. Az Index információi szerint ugyanis december 17-én, az egészségügyi törvény szavazásának idején ő vezeti az ülést.